Skocz do zawartości

Trocie na muche w rzekach

Pawgas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ tytuł wątku traktuje też o połowach w rzekach to zapytam o tę kwestię. Dostałem od znajomego kilkanaście much trociowo/łososiowych (raczej łososiowe bo to wzory z Morrum). Problem w tym że nie mam jeszcze sprzętu muchowego w odpowiedniej klasie. Zastanawiałem się czy po nowym roku nie podjechać na rzekę i nie popróbować podać tych kuraków na spiningu. Tylko jak najefektywniej? Boczny trok - coś ala metoda trzebiatowska? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

Edytowane przez Pawgas

W styczniu w Polsce w rzekach szansa na srebrniaka jest minimalna. Dostępne są głównie kelty, a te sugeruję zostawić w spokoju. Sreberka pojawią się później.

Spiningowanie muchami łososiowymi było opisywane na forum jak mnie pamieć nie myli w wieściach znad wody. Poszukaj w którymś z wątków Trocie 2014 2013, a moze jeszcze wcześniej?

Witam

Ponieważ tytuł wątku traktuje też o połowach w rzekach to zapytam o tę kwestię. Dostałem od znajomego kilkanaście much trociowo/łososiowych (raczej łososiowe bo to wzory z Morrum). Problem w tym że nie mam jeszcze sprzętu muchowego w odpowiedniej klasie. Zastanawiałem się czy po nowym roku nie podjechać na rzekę i nie popróbować podać tych kuraków na spiningu. Tylko jak najefektywniej? Boczny trok - coś ala metoda trzebiatowska? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

Zmontuj zestaw z "pałeczką tyrolską" lub coś w tym stylu, na Morrum łowią w ten sposób, z tym, ze zamiast pałeczki używają dość dużych (gabarytowo) obłych ciężarków na krótkim troku, chodzi o to aby nie kleszczyły się w kamieniach. U nas tego problemu nie ma, łowiłem tak stosując muchy tubowe - pierwszy raz na Redze poniżej Trzebiatowa dobre 25 lat temu  ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Parsęta, Rega - woda tak wysoka, że nie tylko z muchą może być ciężko, ale zobaczymy, jeszcze parę dni zostało ...

Parsęta;

http://instytutmeteo.pl/aktualne-stany-rzek-w-polsce

Rega, ciut lepiej

Edytowane przez janusz.walaszewski

Czas pokaże.

Woda opada zobaczymy jakie warunki będą na otwarciu, zawitam na pewno nad Regę lub Parsętę, jak szczęście dopisze to coś zabuja kijem ????

Lepsza taka niż niska woda

Edytowane przez Adrian Tałocha

Czas pokaże.

Woda opada zobaczymy jakie warunki będą na otwarciu, zawitam na pewno nad Regę lub Parsętę, jak szczęście dopisze to coś zabuja kijem

Lepsza taka niż niska woda

Szczególnie ostatnie zdanie jest bardzo trafne, gdyby to był luty to jeszcze wyższa woda byłaby wskazana, wtedy dwie, trzy miejscówki na Zieleniewie i srebro łowimy. Woda powinna być tak wysoka aby przez rowek koło Fabryki Domów nie dało się przejść  ;)  :P Po tej niby kładce z betonowych słupów energetycznych.

Szczególnie ostatnie zdanie jest bardzo trafne, gdyby to był luty to jeszcze wyższa woda byłaby wskazana, wtedy dwie, trzy miejscówki na Zieleniewie i srebro łowimy. Woda powinna być tak wysoka aby przez rowek koło Fabryki Domów nie dało się przejść  ;)  :P Po tej niby kładce z betonowych słupów energetycznych.

To wtedy chyba tylko głębokie brodzenie :D  i nie za bardzo wyobrażam sobie skuteczne łowienie przy takiej wodzie  na muchę.

hmm, to czym wtedy łowisz ? linka tip ?

To wtedy chyba tylko głębokie brodzenie :D  i nie za bardzo wyobrażam sobie skuteczne łowienie przy takiej wodzie  na muchę.

hmm, to czym wtedy łowisz ? linka tip ?

Jest taka jedna miejscówka kilkaset metrów poniżej wspomnianego rowka, łowi się z brzegu i "normalnym sprzętem" - przynętą prowadzoną w pół wody, czy to muchą czy spinningiem  B)

Filip, zapraszam na Łebę :). 6-7 stycznia organizujemy zawody Troć Łeby 2018. Termin pozornie keltowy, ale poprzednie lata na Łebie pokazują przewagę srebrniaków w tym okresie.

Można łowić bez brodzenia ? Myślę o zawodach raczej pod kontem edukacyjnym  ;)

Na Forsie pisze Andrzej znad Regi, masz jakiś kontakt do niego ?

Można łowić bez brodzenia ? Myślę o zawodach raczej pod kontem edukacyjnym  ;)

Na Forsie pisze Andrzej znad Regi, masz jakiś kontakt do niego ?

Oczywiście, Łeba zimą to odkryta rzeka stworzona do łowienia na muchę. 80% miejsc dostępnych jest dla muszkarza. 

Zorganizuję i odezwę się na priv ;) 

Czas sprawdzić sprzęt,dokręcić kilka much...

Zdrowych i pogodnych Świąt w gronie najbliższych i owocnego sezonu.

Ktoś startuje z muchą na Parsęcie 31.12?

Również, zdrowych i spokojnych Świąt

Co do startu w Sylwestra, to zastanawiam się, w tej chwili piź... to znaczy wieje jak diabli. Zobaczymy po Świętach, ten wiatr i wysoka woda to może być to ... szansa na srebro  :)

Też na to liczę, będzę w zachodniopomorskim do 2.01 więc wyskoczyć uda się tylko 2 razy max, kusi mnie wyjątkowa możliwość w zasadzie samotnego łowienia na muchę na otwarciu na Parsęcie.

Więc 31 w okolicy Zieleniewa, Ząbrowa lub Karlina, lub z ekipą na Redze w Gryficach lub Trzebiatowie, zobaczymy jest trochę czasu na decyzję i wyklarowanie się sytuacji na wodzie

Edytowane przez Adrian Tałocha

• 2 tygodnie później...

Filip, na Łebie woda opada więc warunki szykują się fajne. Dziś kumpel był ale jedynie miarowego pstrąga złowił, z tym że wiatr dmuchał okrutnie. Od niedzieli słyszałem o kilku pewnych rybach, w tym o srebrniaku powyżej 70cm na muchę. Niestety kolega nie zgodził się na publikację fotki. Wiatr wieje więc pewnie podobnie jak rok temu w tym okresie wchodzą srebrniaczki 40-55cm.

• Like 1

Jakieś specjalne muszki (wzory, kolory, ciężar) na te srebrniaczki ? Czy wsio ugodna, jak na keltona?

Czarne i seledynowe, mix tych kolorów na początku roku się sprawdza. Muchy na tubach obciążone cone headem.

Potem od połowy lutego dochodzą takie kolory jak zielony (żabowaty).

• Like 1