Skocz do zawartości

Niski profil do ciężkiego casta (Shimano, Abu, Daiwa) - wydzielone z wątk Baitcastowe nowości

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Alphasa 150HL nawet lubiłem, ale na tej półce Tatula 150HD to wyraźny krok do przodu. Korbka setka, mocniejszy zdecydowanie hamulec i chyba bardziej komfortowe rzuty. Do szczupakowania dużymi przynętami dla mnie optimum na dziś (miałem i Z swego czasu, ale nie łowię tak wystarczająco często, by się "zamortyzował").

Mniej więcej to miałem na myśli pisząc o młocie w kontekście alphasa, nie ma słabych stron technologicznie, ale jakiś taki nijaki jest. Niewielkie gabaryty powinny wskazywać, że startować powinien od tej 1/2 uncji, ale ciężka szpula i jej niemała pojemność kwalifikuje go do cięższych zadań, rzutowo daleko mu do curado 201d :)

• Like 1

Mniej więcej to miałem na myśli pisząc o młocie w kontekście alphasa, nie ma słabych stron technologicznie, ale jakiś taki nijaki jest. Niewielkie gabaryty powinny wskazywać, że startować powinien od tej 1/2 uncji, ale ciężka szpula i jej niemała pojemność kwalifikuje go do cięższych zadań, rzutowo daleko mu do curado 201d :)

Rzutowo fakt. Ale do Curado linki grubszej do klocków nie założysz za dużo.

Curado dla mnie to multik do około 100gram z małym hakiem i przy takich ciężarach używam sprawdzonych linek 30lb i tej grubości wchodzi wystarczająco dużo. Jak widać na zdjęciach jeszcze mam trochę luzu na szpuli, więc do określonych zadań pojemność jest satysfakcjonująca.

Tak, ale dla niektórych te duperele są znaczące np dla mnie:). Obie wersje są bdb, ja postawiłem na IP bo mi się bardziej podoba to samo było - Ryoga a Lin... A tak się złożyło, że oba to MB.

Co do tego niskiego, mocnego multa to nie ktoś użyczy na kila rzutów, pewnie wszyscy z Warszawy jesteście to nie będzie problemu.

Wydaje mi się, że Z'etka będzie najlepsza ze wszystkich niskich do 7, 8oz. przynęty

Jak tak patrze na pojemności szpulek, to chyba najpłytszy jest Shimano CC201 którego używam (12lb/110yd).

Potem idzie Curado 201(i) (10lb/155 yd, 14lb / 110yd) oraz Alphas 150HL (12lb / 150yd) 

Nastepnie Daiwa Luna 203 L (10lb/205yd, 14lb/150yd)

Na końcu Revo Toro S51 (14lb/210yd)

Alphasa bym odpalił z tego grona ,pomimo że mocna maszynka nie dotrzymuje kroku rzutowo,znacznie krócej od Curado czy  Tatuli,

Tatula HD Custom 150,to mocna maszyna,bebechy jak w Alphasie (sprawdzałem) ,rzutowo o  niebo lepiej,długa korba i hamul 7 kg,mam ją do 140g przerobiła 6 tyg. ostrego jerkowania,i na razie  :good:.

Szpula pomieściła 200 m Varivasa Pe 2,5  33lb,czyli 0,23 mm :D

• Like 2

Faktycznie, Tatula HD wygląda ciekawie do jerków - pojemność szpulki lokuje ja w mojej tabelce pomiędzy Luną 203L a Revo Toro S - Tatula HD200HL mieści 12lb/195yd  ; 14lb/165yd

Dzięki za podpowiedź

Ja się jednak zastanawiam poważnie czy nie zmienić trochę swojego załozenie jednak tzn. do klocków czyli 4-8 oz zostawiam sobie Lunę 203L z powrozem a do przynęt w zakresie 1/2oz - 4oz biorę Curado 201 (i) i powiedzmy nawijam jakąś plecionke 30lb ew niegrube japońskie czterosplotowe japońskie 40lb - czasami lubie rzucic z casta mniej lotnymi i lżejszymi przynętami typu duża lekka wirówka, jakies wahadło z cienkiej blachy, wobek - i tutaj mam wrażenie Curado 201 (i) powinno lepiej obsłużyć rzutowo takie lżejsze / gorzej lotne przynety niż Tatula HD  - tak mi się przynajmniej wydaje, bo jak się patrzę na hamulec rzutowy w Tatuli i szpulke to jakoś nie bardzo widzę komfortowe rzucanie poniżej 3/4oz z tego mlynka  :rolleyes:   a może się mylę ?  Jak to jest z dolnym zakresem c.w. Tatuli HD ?

O to właśnie chodzi! Starałem się między wierszami przemycić taki właśnie tok rozumowania :)

Szczerze do kija od 1/2 uncji curado 201d fajnie by śmigało, ale to nie jest ani mały ani lekki multik, jeśli to nie jest priorytetem to warto, chociaż nie łatwo teraz już go dostać. Alternatywą będzie bardziej zwykła mała tatula niż wersje 150 i 200 z powiększonymi szpulami. Sam curado używam do kija 30lb gdzie rzadko rzucam niżej 20+ gram oraz nie przekraczam 100.

1/2 - 4 oz to duża rozpiętość, multiki mam co tak obsługują, gorzej z kijami u mnie, ale każdy ma swoje praktyki.

Z nówek w rozsądnych cenach ja bym może się skłaniał ku czemuś takiemu np.

http://marunouchishop.com/main/shimano_e/chronarch_ci4pius.html

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Jasne,zwarte 30 g ok ,tylko czy kijem z zakresu 1/2-4 oz da się łowić w skrajnych zakresach komfortowo? Ja tego nie widzę np: ,big bandit 98g i buster jerk II(28?) na jednym kiju,to nie będzie działać przy lince 30-40lb.

Zgadza się, ja poszedłem w jednej z konstrukcji w uniwersalizm i śmigam właśnie wg opisu blanku od 1/2 do 2oz z małym przeciążeniem przy nieobciążonych gumach i już wydaje mi się to za duży rozrzut.

• Like 1

Mam taki zestaw i w tym przedziale już nie szukam,jest ok.To jest i tak szeroki zakres i jakos to u mnie działa bez zarzutu.W górę problem zdaje się być mniejszy bo 2 1/2-6 oz  da się już pogodzić.W  skrajnych zakresach  i tak będzie lekko kulawo,...zawsze :P .

• Like 1

Jasne,zwarte 30 g ok ,tylko czy kijem z zakresu 1/2-4 oz da się łowić w skrajnych zakresach komfortowo? Ja tego nie widzę np: ,big bandit 98g i buster jerk II(28?) na jednym kiju,to nie będzie działać przy lince 30-40lb.

Buster II 12 cm to 37 gramów. Jest juz czym rzucić. Jeden kijek ogarnie przedział 35-100. MHX L905 na przykład.