Skocz do zawartości

Niski profil do ciężkiego casta (Shimano, Abu, Daiwa) - wydzielone z wątk Baitcastowe nowości

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Guzu w dobrej cenie wystawił na giełdzie exsence dc, to jest multik typowo do rzucania permanentnie od 1/2 uncji. Curado da się rzucić, ale jeśli linka będzie gruba, kij do 4oz, to rzucanie 1/2 uncji często będzie męczarnią, od święta można rzucić coś lżejszego, ale to podany bardzo szeroki zakres i tak naprawdę w mojej ocenie żeby obsłużyć jednym zestawem od 1/2 do 4 oz, potrzebna jest specyficzna konfiguracja. Z multików chyba tylko CC201DC, z  którego 14 gram już dobrze leci a i 4oz mu nie straszne a co do kija to hmm nie wiem, może StC extremka z serii saltwater?

U mnie zestawy dzielone są z grubsza tak:

-7-20g 

-14-60g

-30-100g

-80-300g

Przy czym żadnym zestawem staram się nie rzucać w skrajnych wartościach tylko brać do ręki kij, który najlepiej obsługuje daną przynętę.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Guzu w dobrej cenie wystawił na giełdzie exsence dc, to jest multik typowo do rzucania permanentnie od 1/2 uncji. Curado da się rzucić, ale jeśli linka będzie gruba, kij do 4oz, to rzucanie 1/2 uncji często będzie męczarnią, od święta można rzucić coś lżejszego, ale to podany bardzo szeroki zakres i tak naprawdę w mojej ocenie żeby obsłużyć jednym zestawem od 1/2 do 4 oz, potrzebna jest specyficzna konfiguracja. Z multików chyba tylko CC201DC, z  którego 14 gram już dobrze leci a i 4oz mu nie straszne a co do kija to hmm nie wiem, może StC extremka z serii saltwater?

U mnie zestawy dzielone są z grubsza tak:

-7-20g 

-14-60g

-30-100g

-80-300g

Przy czym żadnym zestawem staram się nie rzucać w skrajnych wartościach tylko brać do ręki kij, który najlepiej obsługuje daną przynętę.

Tylko Exsence dc ma za płytka szpulkę do linki 40 LB.

Jasne,zwarte 30 g ok ,tylko czy kijem z zakresu 1/2-4 oz da się łowić w skrajnych zakresach komfortowo? Ja tego nie widzę np: ,big bandit 98g i buster jerk II(28?) na jednym kiju,to nie będzie działać przy lince 30-40lb.

Łowiłem w zeszłym tygodniu dokładnie tymi przynętami Xzogą Taka G 7 kg, działało.

Serio? Nie wiedziałem o tym. Moja ma rok, więc domyślam się, że może być z tych nowszych. Nie wiadomo tylko ile blank leżał w magazynie...

To chyba ten sam kij,mój ma 2 lata.Do bandita używam 10-ki i wtedy jest ok,ale to subiektywne odczucia.

Opisy blanków są takie same,kilka osób ma "stare" wersje i one ponad 100g ciągną ,ale to już w innym wątku było poruszane,jednoznacznej odpowiedzi jednak brak. ;)

Edytowane przez Sebalos

Curado 201 (i) nie obsłuży 1/2 oz ?

Bez problemu, skupione nawet 1/4 poleci na maksymalną odległość. Curado I w stosunku do Curado E to znaczący krok do przodu. Podobnie jeśli chodzi o Alphasa 150 vs dajmy na to Zillion TWS 1516. 

dla mnie nowy zillion to taka podrasowana troche tatula,napewno kilka szczegolow jest fajnych

exsence dc to scorpion dc w nowej budzie,wszystkie te mlynki sa z gatunku medium heavy

jezeli mialbym sie jeszcze nad jakims niskoprofilowcem znecac,w tym przedziale wagowym, to bylby to starszy model abu revo winch

tuz po zillionie oczywiscie :D

• Like 3

Chyba główną zaletą zilliona jest, że nie ma piniona szpuli wchodzącego w układ przez co technicznie ta konstrukcja może dalej rzucać oraz daje to możliwość zakupu czy teraz już raczej większego wyboru w tunningowanych szpulkach.

Poza tym zgoda z małą poprawką, że exsence dc to następca metanium a scorpion dc to reinkarnacja starego scorpiona, ma nawet szerszą szpulkę niż curado 200.

http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-scorpion-dcdc7-r118

http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-exsence-dc-r97

http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-metanium-mg-dc-dc7-r55

Edytowane przez Tomek88

Chyba główną zaletą zilliona jest, że nie ma piniona szpuli wchodzącego w układ przez co technicznie ta konstrukcja może dalej rzucać 

Ciekawe jest to co piszesz.... sporo ludzi twierdzi, że to właśnie długa ośka stabilizuje szpule w trakcie wysokich obrotów przy rzucie niwelując jej wibracje, co bezpośrednio przedkłada się na odległosci... 

• Like 1

Ja jestem chyba innego zdania. Łożysko które podpiera długą oś jest dość daleko od tego po drugiej stronie szpuli, dopiero przy pokrętle docisku. Wibracje które moga się pojawić będą niekorzystne dla energii obrotu szpuli. W szpulce bez oski oba łożyska i to na szpuli i to w obudowie są bardzo blisko siebie przez co wibracje powinny być mniejsze i obrót bardziej stabilny. To tak w teorii ale w praktyce również problemem dla szpulki z ośką jest nagłe jej zatrzymanie przy nieudanym rzucie, przycięciu mocnej PE linki z ciężkim wabiem, oś i pinion mocno dostają w du... Ci którzy kiedyś używali cu51 na sandacze (a tak był polecany :D ) wiedzą o co chodzi ;) Młynek rzucał pięknie jak był świeży... ;)

Czyli okazuje się, że zdania podzielone. Trzeba znaleźć chętnych testerów jak było przy t3 air vs ss air. Sam jestem ciekaw wyniku  :)

Hmm...może jakiś zlot baitcastingowców będzie jak w zeszłym roku?

Edytowane przez Tomek88

Chyba główną zaletą zilliona jest, że nie ma piniona szpuli wchodzącego w układ przez co technicznie ta konstrukcja może dalej rzucać oraz daje to możliwość zakupu czy teraz już raczej większego wyboru w tunningowanych szpulkach.

Poza tym zgoda z małą poprawką, że exsence dc to następca metanium a scorpion dc to reinkarnacja starego scorpiona, ma nawet szerszą szpulkę niż curado 200.

http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-scorpion-dcdc7-r118

http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-exsence-dc-r97

http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-metanium-mg-dc-dc7-r55

nigdy w zyciu ,metanium dc ma swojego nastepce,czyli nowego metanium dc

nie wiem jak sie to ma jesli chodzi o dluzsza oske,wibracje,odleglosci

wiem napewno ze konstrukcyjnie ,dluzsza os szpuli + docisk czyli takie rozwiazanie jakie posiada w wiekszosci shimano,dla mnie dyskwalifikuje te mlynki do tak ciezkiego lowienia,pisalem juz o tym

Edytowane przez didi

Ja jestem chyba innego zdania. Łożysko które podpiera długą oś jest dość daleko od tego po drugiej stronie szpuli, dopiero przy pokrętle docisku. Wibracje które moga się pojawić będą niekorzystne dla energii obrotu szpuli. W szpulce bez oski oba łożyska i to na szpuli i to w obudowie są bardzo blisko siebie przez co wibracje powinny być mniejsze i obrót bardziej stabilny. To tak w teorii ale w praktyce również problemem dla szpulki z ośką jest nagłe jej zatrzymanie przy nieudanym rzucie, przycięciu mocnej PE linki z ciężkim wabiem, oś i pinion mocno dostają w du... Ci którzy kiedyś używali cu51 na sandacze (a tak był polecany :D ) wiedzą o co chodzi ;) Młynek rzucał pięknie jak był świeży... ;)

Ja to widzę troszkę inaczej...szpula z długą osią,łożyska są umieszczone w panelach na ''sztywno'' bez praktycznie tolerancji,wibracje szpuli potęguje jednie luz w między mniejszą bieżnią łożyska a osią...drugi wariant jedno łożysko na ''sztywno'' w panelu,drugie na krótkiej osi szpuli,to łożysko spasowane jest z większą tolerancją w fragmencie ramy multipikatora (łatwo to zauważyć przy wyjmowaniu szpulki),więc teoretycznie istnieje ryzyko większego potęgowania wibracji,z powodu  z sumowania się luzów oś-łożysko + łożysko-rama.

Nie mniej dłuższa oś podparta tylko na końcach,może być-jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia...ale wydaje mi się,że większa część maszynek od Shimano do cięższego łowienia,pomimo długiej osi ma łożyska blisko szpuli,więc jakiekolwiek uszkodzenia nie wchodzą praktycznie w grę.

Bez problemu, skupione nawet 1/4 poleci na maksymalną odległość. Curado I w stosunku do Curado E to znaczący krok do przodu. Podobnie jeśli chodzi o Alphasa 150 vs dajmy na to Zillion TWS 1516. 

Okazało sie że Curado (i) na kolega @yglo - no i powiedział mi że hamulec w tym multiku to śmiech, niestety :(