Skocz do zawartości

Niski profil do ciężkiego casta (Shimano, Abu, Daiwa) - wydzielone z wątk Baitcastowe nowości

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Iż można go nabyć.

No proszę bardzo, kpina połączona z zakupami ... Dawno tego nie widziałem. Nie bierz kolego tego do siebie, ale jak to piszą stwierdzam fakty. :)

Mam nadzieję ,że są tak dobre ,ponieważ nabyłem komplet w okazyjnej cenie na targach : BFT Roots G2 + x7

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Poszukiwany niziołek z grzechotką. Istotny aspekt to również cena - z racji pierwszych kroków w łowach wąsatych, musi być rozsądna. Kiedyś nieopatrznie takowego sprzedałem. Quantum cabo cbc, z perspektywy czasu byłby ideałem. Niestety już nieosiągalny. Jakiś substytut rzeczonego modelu?

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Poszukiwany niziołek z grzechotką. Istotny aspekt to również cena - z racji pierwszych kroków w łowach wąsatych, musi być rozsądna. Kiedyś nieopatrznie takowego sprzedałem. Quantum cabo cbc, z perspektywy czasu byłby ideałem. Niestety już nieosiągalny. Jakiś substytut rzeczonego modelu?

Lexa CC400HL 6.3 z nowej serii

podesłałem Ci dane na priv

• 1 rok później...

Witam

Doradźcie koledzy w sprawie wyboru niskiego profilu do kija 50-140

Budżet max 1000 PLN

Moje typy:

Revo Beast 41

Lexa 300

Tranx 301  

Okuma Komodo 364     

Abu Oceanfield BG    taki jak  Tu  - dobra cena, ale nic o nim nie wiem, informacji żadnych nie znalazłem, może to czyiś bliźniak, klon czy coś takiego.   (kolejnośc nie przypadkowa)

Przynęty to głównie gumy i swimbajty pow. 100 g, ale dolny zakres cw też powinien obsłużyć, czasem jerki, czasem trolling, pojemnośc szpuli nie jest priorytetem, bardziej zależy mi na pancerności i bezawaryjności. Dobrze by też było żeby masa nie przekroczyła (znacznie) 300 g stąd Tranx i Oceanfield na końcu listy, ale też nie jest to konieczność.  

Dodam że mam tatule 100 i HD 200 i bardzo dobrze mi z daiwą, Abu Revo X miałem i oddałem na reklamacje, z Shimano  nie miałem styczności.

Czym się różni lexa od lexa cc, jest w PL dostępna?

Dzięki za rady i propozycje.

Edytowane przez drChlubicz

To może tak. Na Żarnowcu w zeszłym roku byli testerzy SG. Do takich i jeszcze cięższych zestawów używali Okumy Komodo. Być może ją chwalili, bo mieli w gratisie, ale tego nie wiem. Zatem kup, co Ci się podoba. Każdy z tych młynków da radę.

• Like 3

Dzięki za szybki odzew.

Nie jestem specjalnym fanem Abu, a przynajmniej nie to będzie decydować, najbardziej podoba mi się Revo i Lexa (choć Lexa trochę za szybka), o Tranxach tutaj czytałem że bywają problemy, o Komodo słyszałem że kultura pracy na bakier, ale nie przekreślam żadnego z nich.

To może tak, którym najlepiej się rzuca, który ma najlepszą kulturę pracy, który najlepiej rzuci od dołu?

Aby Ci ułatwić...mam Tranx trzeci sezon i zero problemów. Miałem również tę Lexe (oba nowe, kupione równolegle aby porównać i wybrać jeden, pozostał Tranx). Porównując pracę nowych, ze smarowaniem fabrycznym zdecydowanie lepiej pracował Tranx. Lexa ma wygodniejszy hamulec rzutowy a Tranx bloczki, ale jak je ustawiłem na pierwszym wyjeździe to już ich nie tykam ;)

30-35gr leci z Tranx na spokojnie a najciężej łowię ok. 140-150.

Mam małe dłonie i Tranx lepiej mi leży w łapie

PS mam również Beast 41 i póki co nie ma się do czego przyczepić ;)

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Witam

Doradźcie koledzy w sprawie wyboru niskiego profilu do kija 50-140

Budżet max 1000 PLN

Moje typy:

Revo Beast 41

Lexa 300

Tranx 301  

Okuma Komodo 364     

Abu Oceanfield BG    taki jak  Tu  - dobra cena, ale nic o nim nie wiem, informacji żadnych nie znalazłem, może to czyiś bliźniak, klon czy coś takiego.   (kolejnośc nie przypadkowa)

Przynęty to głównie gumy i swimbajty pow. 100 g, ale dolny zakres cw też powinien obsłużyć, czasem jerki, czasem trolling, pojemnośc szpuli nie jest priorytetem, bardziej zależy mi na pancerności i bezawaryjności. Dobrze by też było żeby masa nie przekroczyła (znacznie) 300 g stąd Tranx i Oceanfield na końcu listy, ale też nie jest to konieczność.  

Dodam że mam tatule 100 i HD 200 i bardzo dobrze mi z daiwą, Abu Revo X miałem i oddałem na reklamacje, z Shimano  nie miałem styczności.

Czym się różni lexa od lexa cc, jest w PL dostępna?

Dzięki za rady i propozycje.

Lexa . Mam i polecam. Tranx też pewnie OK ale nie wyrażę zdania bo nie miałem.

Toro dla mnie za ciężkie i za drogie, kurde ta lexa byłaby świetna, ale nie lubię szybkich zwijaków, chociaż przydało by się to przy jerkowaniu np sweeperem 17 albo busterem.

A jak z dostępnością zapasowych szpulek w poszczególnych modelach? jakieś doświadczenia?

Mam revo toro beast 51, tranxa 301. Lowie tranxem głównie jerkami wiec 50-140g. Nic się z nim nie dzieje, nawoj mam 100cm wiec pod jerki jak dla mnie idealnie.

Porównując Shimano do Abu to Shimano jak dla mnie pracuje precyzyjniej, tak gladziutko. Ale nie ujmując Abu też jest dobra kosiarka. Żaden z nich mnie nie zawiódł póki co .

• Like 1

Hej

Zdecydowałem się na Lexe, jednak w PL znalazłem tylko z przełożeniem 7.1:1

Niższe przełożenie i w dodatku o 100 PLN taniej znalazłem w hiszpańskim sklepie WaveInn, dostawa ok 35 PLN i niby w ciągu kilku dni by był u mnie. Macie może jakieś doświadczenie z tym sklepem, ktoś może kupował tam lub słyszał cokolwiek?

No dobra,

zamówiłem w tymże sklepie Lexe 300 HL z przełożeniem 6.3, czyli tą o którą mi konkretnie chodziło, wysyłka 30 PLN, płatność przez dotpay, odbiór w punkcie typu żabka, citi market etc. w sumie wyszło o 100 PLN taniej niż w PL.

Dostałem już mejle potwierdzające płatnośc i zamówienie, wszystko wygląda jak najbardziej ok.

Wcześniej znalazłem temat w którym ktoś polecił ten sklep pod kątem elektroniki wędkarskiej, miejmy nadzieje że się nie mylił.

oto link gdyby kogoś interesowało:

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/daiwa-lexa/136245056/p

Przewidziana dostawa na 15-18 maja, nastawiam się jednak na opóźnienie z wiadomych powodów.

Dam znać jak dojdzie.

Bardzo wszystkim dziękuję za rady i opinie.