Skocz do zawartości

Niski profil do ciężkiego casta (Shimano, Abu, Daiwa) - wydzielone z wątk Baitcastowe nowości

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko czy chcesz na pewno tak duży gabarytowo multik?

Tu 61 (szerszy od 51 o centymetr) z Calcuttą 201d

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Oczywiście że nie.... bez sensu kupowac niski profil większy od rounda.... wygląda na to że bedę musiał pozostać przy mojej Lunie 203 i CC201 ech

" mojej Lunie 203 i

CC201 ech"

Oba piękne multy, skoro jest dobrze to po co kombinować? Chociaż zawsze można spróbować...

Z nudów Panie, z nudów... człowiek używa kilka lata i by spróbował czegoś nowego - ale jak widać nowe, nie zawsze znaczy lepsze ;)

co w sumie stanowić może uniwersalna życiową prawdę dla panów w średnim wieku  :rolleyes:

• Like 3

Co do Abu Toro 61 a 51, jest zasadnicza różnica w uchwycie, 51 dla mnie jest wygodne a 61 nie wiedziałem jak trzymać.

Tomek możesz jakoś porównać gabarytowo Abu Toro w wielkosci 51 do innych multikiów ? Przykładowo, roundów które wymieniłem w wielkości 200 (Shimano Conquest, Daiwa Luna) lub np. Curado 200 czy 300

Tomek możesz jakoś porównać gabarytowo Abu Toro w wielkosci 51 do innych multikiów ? Przykładowo, roundów które wymieniłem w wielkości 200 (Shimano Conquest, Daiwa Luna) lub np. Curado 200 czy 300

Te kilka multi co miałem pod ręką powinno wystarczyć. Jakby co mogę jutro zejść do garażu po resztę, bo mam przy kijach itp.

post-54995-0-76244700-1477170097_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek88
  • Like 2

Zapytaj kolegę @godski jak mu się użytkuje Daiwę Z 2020,wydaje mi się ,że by pasowała.

Zdecydowanie pasuje. Tylko hamulec słabszy od oczekiwać. To wina tego klikacza. Tylko jedna okładzina bo zajmuje on resztę miejsca.

Zamiast niego można wrzucić dodatkowe okładziny i będzie killer.

Z dobrze leżących w łapie niskich profili na grubo to ja od koło 3 lat użytkuje revo toro NaCl 51 i śmiga z tego dzielnie nawet i ponad 10 uncji, z dołem od 1/2 uncji mały problem, skupione poleci, ale szpulka nie dostaje skrzydeł przy takich ciężarach.

Curado 201 dsv spisuje się dzielnie za to właśnie tak od 1/2 uncji do 3-4oz, grubiej rolę przejmuje cięższy zestaw z toro 51 NaCl.

Chociaż i tak wolę pracować recordem 41 i on by obsłużył w pełni podany zakres, ale to już okrąglak no i nie mam takiego patyka żeby rzucał od 1/2 do 8 uncji ;)

Do 8 uncji moim skromnym zdaniem tatula niekoniecznie, za skromna i szpula zaledwie 34mm średnicy, 100gram to już dla niej pewne wyzwanie, curado 201dsv mocniejsze.

Curado 201 D się nie nadaje . Za mała pojemność szpulki do linki 40 Lb.

a ja polecam starego dobrego Zilliona,moc piorunska :D niczym nie odbiega od Z-ki

Z tego co pamiętam to napęd mocniejszy w Z.

Alphas 150HL to jest rozwiązanie. Wchodzi ponad 100 metrów linki PP40 LB.

Niewielki, lekki i pancerny. Hamulec ciut słaby ale przy tej wielkości multika nie spodziewajmy się 7-10 kg.

Pomaga wymiana tarcz.

Po nabyciu Z będę jednego Alphasa wystawiał na giełdę. Po co mi 4 multiki do ciężkiego łowienia ? (Z, 2xAlphas, Revo Toro NaCl 51)

• Like 3

Te kilka multi co miałem pod ręką powinno wystarczyć. Jakby co mogę jutro zejść do garażu po resztę, bo mam przy kijach itp.

Tomku, już widzę że jest "szeroko"

pytanie co z "wysokością" - wiesz o co mi chodzi, o palming na kiju, jako wysoko 51 siedzi na kiju względem innych młynków. Dałbyś tu radę zrobic jakieś zdjęcie poglądowe ? Myslę że wielu skorzysta :)

ps to Curado na zdjęciu to 200 czy 300 ?

Tomku, już widzę że jest "szeroko"

pytanie co z "wysokością" - wiesz o co mi chodzi, o palming na kiju, jako wysoko 51 siedzi na kiju względem innych młynków. Dałbyś tu radę zrobic jakieś zdjęcie poglądowe ? Myslę że wielu skorzysta :)

ps to Curado na zdjęciu to 200 czy 300 ?

Podjedź do mnie to porzucasz na trawniku Toro Nacl, Alphasem, Z i ewentualnie 201DHSV. Tylko zadzwoń wcześniej. Bo Toro mam gdzie indziej.

Ewentualnie na farmę można w tygodniu podjechać.

Ja bym brał Alphasa lub Z. Waga Toro to minus. I przełożenie do prowadzenia jerków szczupakowych i innych przynęt. Przyzwyczajony jestem do nawojów rzędu 70-80 cm.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Alphas 150HL to jest rozwiązanie. Wchodzi ponad 100 metrów linki PP40 LB.

Niewielki, lekki i pancerny. Hamulec ciut słaby ale przy tej wielkości multika nie spodziewajmy się 7-10 kg.

Pomaga wymiana tarcz.

Po nabyciu Z będę jednego Alphasa wystawiał na giełdę. Po co mi 4 multiki do ciężkiego łowienia ? (Z, 2xAlphas, Revo Toro NaCl 51)

O!

to już zajmuję kolejkę: mam Alphasa 105HL,

150HL doskonale by uzupełniła...

Podjedź do mnie to porzucasz na trawniku Toro Nacl, Alphasem, Z i ewentualnie 201DHSV. Tylko zadzwoń wcześniej. Bo Toro mam gdzie indziej.

Ewentualnie na farmę można w tygodniu podjechać.

Ja bym brał Alphasa lub Z. Waga Toro to minus. I przełożenie do prowadzenia jerków szczupakowych i innych przynęt. Przyzwyczajony jestem do nawojów rzędu 70-80 cm.

Andrzej, a musi być na trawniku? Może gdzies nad wode  - akurat sezon :)

Andrzej, a musi być na trawniku? Może gdzies nad wode  - akurat sezon :)

Nie ma problemu. 2,3.11 wyjazd na mazurskie szczupaki. 11 listopada prawdopodobnie poprawka. Kilkudniowe wyjazdy.

Jak masz propozycje to priv. Czas mam.

Curado 201D odpuść. Za mały magazynek linki 40 Lb.

Z mieści 140 metrów PP 40 Lb.

Poszukam jeszcze drugiej Z i spokój do końca życia.

Edytowane przez godski
  • Like 1

To CU 201D jest z tego co widzę - to się jeszcze spoko mieści w łapie, więc jeśli ABU Toro 51 siedzi podobnie na kiju jak Curado 201D to nie jest źle wydaje mi się. Mocny hamulec jest na pewno dużym atutem ABU, równiez pojemność szpuli jest OK do cięższych przynęt. Na ten momen widzę że na placu boju zostaja: ABU REVO S,  Shimano Curado 201 (i) oraz Alphas 150 HL - z których ABU będzie chyba kaliber wyżej od dwóch pozostałych. Ale waga ABU to jakaś masakra  - ponad 370 gr  :wacko:

Faktycznie siedzą podobnie, toro minimalnie wyższe i szersze, ale mi inny kształt polika. Mi się je oba wygodnie trzyma, tyle, że ja za mikrych łapek nie mam.

Nie jednemu się narażę, ale miałem kilka podejść do alphasa 150hl i stwierdzam z bólem, że to młot użytkowo. :D

Toro faktycznie jest kaliber wyżej od wymienionych, ma większą średnicę szpuli co predysponuje je do miotania klockami, jak na tą średnicę szpuli to upchali ją w naprawdę niski multik, średnica ta sama co w roundach abu.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Alphasa 150HL nawet lubiłem, ale na tej półce Tatula 150HD to wyraźny krok do przodu. Korbka setka, mocniejszy zdecydowanie hamulec i chyba bardziej komfortowe rzuty. Do szczupakowania dużymi przynętami dla mnie optimum na dziś (miałem i Z swego czasu, ale nie łowię tak wystarczająco często, by się "zamortyzował").

Edytowane przez chub norris
  • Like 1

Z tym młotem się nie zgodzę. Mało jest małych , mocnych i lekkich niskoprofilowych multików do przynęt 100 z małym plusem. 

Mam Toro ale nie używam bo dla mnie to multik ciut za ciężki. A i nawój za mały.

Do przynęt 60-100+ pewnie lepszy. Ale dla mnie max. to 100-120 gramów.

Jak tak patrze na pojemności szpulek, to chyba najpłytszy jest Shimano CC201 którego używam (12lb/110yd).

Potem idzie Curado 201(i) (10lb/155 yd, 14lb / 110yd) oraz Alphas 150HL (12lb / 150yd) 

Nastepnie Daiwa Luna 203 L (10lb/205yd, 14lb/150yd)

Na końcu Revo Toro S51 (14lb/210yd)