adam 13 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Czemu mam wrazenie, ze gdy bym wrzucil ten temat, to otrzymal bym, poszukaj na forum , na ten temat bylo juz duzo, itp . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Friko, co zamierzasz tym łowić? Miałem curado 201 (i) i łowiłęm nim klockami 100-120g, pajki i sandacze z poważnych głebokości. Nigdy bym nie wpadł na to żeby mieć mocniejszy hamulec Ja bym multika z małą średnicą szpulki nie używał do klocków 100-120.Miałem kiedys serię E i porównywałem z Quantumem Cabo z dużą szpulką. Powyżej 50-60 gramów Cabo wygrywał bezapelacyjnie z Curado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Czemu mam wrazenie, ze gdy bym wrzucil ten temat, to otrzymal bym, poszukaj na forum , na ten temat bylo juz duzo, itp . Masz wrażenie błędne :-) ale każdy moze sie mylić :-) temat różni sie od poradzicie jerkowke do 100, 200 i do 2000 zł :-) założenia sa dosyc ciekawe a ze akurat zima idzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Ja bym multika z małą średnicą szpulki nie używał do klocków 100-120.Miałem kiedys serię E i porównywałem z Quantumem Cabo z dużą szpulką. Powyżej 50-60 gramów Cabo wygrywał bezapelacyjnie z Curado.W długości rzutu rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Yglo twierdzi ze hamulec tak slaby ze dal ten multi do crankbaita Moze to jakas jednostkowa kwestia nie wiem Carbintex mam ale on niewiele daje przy pojedynczym dysku a to coraz czesciej spotykam niestety . Czy Curado (i) ma pojedynczy dysk czy kilka dyskow to nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Paweł ale w czym słaby ? dokrecony na maksa puszcza Ci linke ? curado ma 5.5 kg a C4 ma 6.8 - 1.3 kg robi Ci tak dużą różnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 W długości rzutu rozumiem ?Tak. Na korzyść Cabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 No ale cabo to maszyna do zadań specjalnych jest tak brzydki że aż ładny Mi po 4 latach moja orra sx coś podupada na zdrowiu dziś bedąc na rybach zaczeła sie korba krecić do tyłu trzeba kupić nową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Yglo twierdzi ze hamulec tak slaby ze dal ten multi do crankbaita Moze to jakas jednostkowa kwestia nie wiem Carbintex mam ale on niewiele daje przy pojedynczym dysku a to coraz czesciej spotykam niestety . Czy Curado (i) ma pojedynczy dysk czy kilka dyskow to nie wiem....moze byc cos zle zlozone lub tez nieodpowiedni smar na tarczach,tym bardziej ze widac ze seria curado i, jest wyposazona w 2 tarcze z karbonuja carbontex montuje na sucho Edytowane 28 Października 2016 przez didi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Cu201 (i) rzuca wybitnie daleko, z naciskiem na wybitnie. Mało który multik rzuca równie dobrze jednakże ma ten fakt niewielkie znaczenie przy łowieniu takim do jakiego stosowałem. Jak się prowadzi 20cm glidera z odległości 40m, ba nawet 30m? Bardzo źle i nieskutecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 No ale cabo to maszyna do zadań specjalnych jest tak brzydki że aż ładny Mi po 4 latach moja orra sx coś podupada na zdrowiu dziś bedąc na rybach zaczeła sie korba krecić do tyłu trzeba kupić nową A może tylko wyczyścić oporówkę?rozebrałem i b. zdziwiło mnie obfite smarowanie łożyska oporowego w ABU 4601 c3... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 No ale cabo to maszyna do zadań specjalnych jest tak brzydki że aż ładny Mi po 4 latach moja orra sx coś podupada na zdrowiu dziś bedąc na rybach zaczeła sie korba krecić do tyłu trzeba kupić nową ale co?korbe czy nowa orre? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Cu201 (i) rzuca wybitnie daleko, z naciskiem na wybitnie. Mało który multik rzuca równie dobrze jednakże ma ten fakt niewielkie znaczenie przy łowieniu takim do jakiego stosowałem. Jak się prowadzi 20cm glidera z odległości 40m, ba nawet 30m? Bardzo źle i nieskutecznie.Z mojego doświadczenia długość rzutu ma znaczenie. Statystycznie rzecz biorąc. Duży szczupak gdy jest mało aktywny potrafi iść za przynetą wiele metrów. A tych metrów czasem brakuje i ze zdziwieniem patrzy Tobie w oczy przy łódce i odpuszcza.Kwestia hałasu przy dopływaniu na miejscówki szczególnie płytkie też ma znaczenie.Dlatego lubię zestawy które bez specjalnej napinki posyłaja przynęty na 40-50 metrów. A może tylko wyczyścić oporówkę?rozebrałem i b. zdziwiło mnie obfite smarowanie łożyska oporowego w ABU 4601 c3...Generalnie multiki tak mają i mimo wszystko nic nie puszcza. W stałoszpulowcu trochę oliwki i dupa.Aczkolwiek w kilku stałoszpulowcach widziałem zasmarowane oporówki i działały. Morski konger i Slammer o ile dobrze pamiętam. I stare Shimano GT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) owszem kiedy tulejka ktora czesto sie wyrabia jest dobrze dopasowana do lozyska wtedy nie puszcza,konstrukcje niskobudzetowe niestety maja ta przypadlosc ze wzgledu na slaba jakosc materialow,zdazylo mi sie to np w tica sculptor,ktora nie miala rowniez zabezpieczenia cofania korby(anti reverse pawl).po wyczyszczeniu calkowitym,lozysko dziala do dzisiaj Edytowane 28 Października 2016 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 ale co?korbe czy nowa orre?myślałem nad orra - ale zaraz zajrze do niej może serio coś tam upaćkane jest, przyznam sie szczerze że ją serwisowałem tylko raz jak kupiłem BTW Pamietam o naszym małym konkursie 201 do klocków :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 ok ,nie ma sprawy,ja tez pamietam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 zreanimowana, przynajmniej na sucho jest ok jutro zobaczymy nad wodą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Szybko poszło,forumowi serwisanci pewnie kręcą nosami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 ja wiem ? 1,5 godziny - multik to w końcu nie jest zderzacz hadronów ogolnie było szybkie czyszczenie oporówki, przekladni, obudowy, nalozenie mniejszej ilosci smaru i zlozenie - nic trudnego. Multik puszczał bo z smaru po 4 latach zrobiła sie maż i wlazła wszedzie :-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 A już się pojawiał powód do zmiany...a tak trzeba będzie dalej ORRAć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Ja, trochę przez przypadek, stałem sie posiadaczem Shimano Scorpion 1501. Majac 2 mocne mlynki (Tatula 150HD Custom pod ciężkie jerki i Zilion CC pod wszelkiej maści spinnerbaity, obrotówki i mocno pracujące woblery) chciałem sie go pozbyć. Jednakze pracuje tak rewelacyjnie i jest w tak zajebistym stanie, ze zostawiam go sobie do "katowania".Podobno Robert Taszarek, rozpoczynając swoja przewodniczą przygodę w Skandynawii, zajechał masę multikow, za wyjątkiem Scorpiona 1501 wlasnie. Stad postanowiłem go sobie zostawić do ciężkich zadań specjalnych Mieści w chu... linki PE3.0 i bedzie oral na Żarnowcu i innych wodach na cieżko i mocno Edytowane 29 Października 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Mam Lexę 300HSL, Lunę 203L, Abu Revo Inshore i Daiwę Alphasa.Zostawiam sobie do jerków Lunę i Alphasa, a pozostałe sprzedaję. Lexa za duża, a Luna i Alphas mają przewagę kultury pracy nad Revo Inshore.W Lexie pojemność szpuli robi duże wrażenie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Witam, zarzucając wędkę daleko 1/2 oz ciężarek napina linkę nawet do jednego kilograma ale 8 oz do kilku kilogramów. Można "odstrzelić jerka". W rzutach pitch zwykle nie ma odstrzałów. Trzy łożyska na wałku mogą być mniejsze albo np. gorszej jakości jak dwa. Wałek dłuższy od szpulki i dodatkowe jego łożyskowanie nie należy jednoznacznie kojarzyć ze skróceniem długości rzutów. Wydaje się, że najdalej 1/2 oz rzuci i jednocześnie najdłużej wytrzyma rzuty 8 oz ABU Revo Beast. Jeden płaski multik do całego zakresu ciężarków przepadł wcześniej w rozmowie, Revo Beast pojawia się i znika ale ciekawe jak działa w nim szpulka prawdopodobnie 33/33 mmm z rozłączanym wodzikiem od nowszego Ambassadeura?Dla porównania 33/33 mm Revo Beast daje większą pojemność w mm3 lub praktycznie linki jak 34/24 mm (Tatula R, CT, CT-R), 34/27 mm (original Tatula 100, HRF PE specjal), 36/24(większe zillliony i alphasy, curado 200) mm a nawet 36/27 mm (Tatula 150Custom, 200). Porównywalną pojemność, ale tylko teoretycznie, do Revo Beast daje szpulka 39/24 mm okrąglaków Daiwa/Shimano 200. Lexa/Curado 300 są pojemniejsze, ponieważ mają szpulki 36/30 i proste systemy jej hamowania. A jakie parametry ma szpulka płaskiego pogromcy halibutów, kultowego już piękniaka Abu Revo Toro 51? Obstawiam, że jak w beczce ABU Ambassadeur C3 5500, tj. 39/33 mm i 25 g, no chyba że jak w C4 5600 39/27 mm ale raczej te pierwsze. Może życzliwy kolega pomierzy szpulkę? Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2016 przez king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwony590 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 WItam zaczynam dopiero przygode z castingiem i chcialbym kupic sobie multika wacham sie pomiedzy dwoma : Abu Revo Sx lub Daiwa Tatula Hsl bede łowil jerkami od 7cm do 10 cm w wersji tonacej. Czy ktorys z kolegów moglby mi doradzic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja, trochę przez przypadek, stałem sie posiadaczem Shimano Scorpion 1501. Majac 2 mocne mlynki (Tatula 150HD Custom pod ciężkie jerki i Zilion CC pod wszelkiej maści spinnerbaity, obrotówki i mocno pracujące woblery) chciałem sie go pozbyć. Jednakze pracuje tak rewelacyjnie i jest w tak zajebistym stanie, ze zostawiam go sobie do "katowania".Podobno Robert Taszarek, rozpoczynając swoja przewodniczą przygodę w Skandynawii, zajechał masę multikow, za wyjątkiem Scorpiona 1501 wlasnie. Stad postanowiłem go sobie zostawić do ciężkich zadań specjalnych Mieści w chu... linki PE3.0 i bedzie oral na Żarnowcu i innych wodach na cieżko i mocno He,he. Robert miał tego multika jeszcze dwa lata temu na Żarnowcu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi