raven88 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) "Terkotka" hałasuje niezależnie od tego, w którą stronę kręci się szpula - zarówno przy zwijaniu linki, jak i podczas wysnuwania jej przez rybę."Line out alarm" odzywa się tylko w tym drugim przypadku. Serio? A do czego byłoby komuś potrzebne terkotanie przy zwijaniu linki? ale raczej to jest do trollingu(i raczej chodzi mi o morze) , pływając nie zawsze widać branie ,bo kto by obserwował cały dzień wędki , a terkotka jednak poinformuje o braniu , w przypadku mniejszych młynków to chyba już tylko chwyty reklamowe producentów - tak mi sie wydaje(no chyba ze na grunt - też sie spisze) Do poinformowania wędkarza o braniu wystarczy chyba line out alarm, czyli dźwięk przy wysnuwaniu linki przez rybę przy braniu? Nie bardzo zatem rozumiem ideę terkotki... Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Raven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Mechanizm działania terkotki prosty jak konstrukcja cepa, natomiast "line out alarm" to wyżyny technologicznego zaawansowania dostępne tylko w topowych multiplikatorach...Ot i cała "idea", jakkolwiek terkotanie przy zwijaniu linki nie wkur... zapewne mało kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Mechanizm działania terkotki prosty jak konstrukcja cepa, natomiast "line out alarm" to wyżyny technologicznego zaawansowania dostępne tylko w topowych multiplikatorach...Ot i cała "idea", jakkolwiek terkotanie przy zwijaniu linki nie wkur... zapewne mało kogo.Raczej odwrotnie. Line out alarm jest prosty jak budowa cepa. Terkotka która działa podobnie jak w stałej szpuli podczas walki z dużą rybą jest dostępna tylko w topowych multikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Raczej odwrotnie. Line out alarm jest prosty jak budowa cepa. Terkotka która działa podobnie jak w stałej szpuli podczas walki z dużą rybą jest dostępna tylko w topowych multikach. "Terkotka" hałasuje niezależnie od tego, w którą stronę kręci się szpula - zarówno przy zwijaniu linki, jak i podczas wysnuwania jej przez rybę."Line out alarm" odzywa się tylko w tym drugim przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Kurczę Panowie to już nic nie wiem.Ok to może tak:czy Abu Garcia Revo Toro NaCl posiada terkotkę przy wyciągania linki przez rybę.Mam możliwość kupna tego multika a nie chcę kupować w ciemno. Może są forumowicze którzy użytkują bądź użytkowali w/w młynek.Pytanie kieruję tutaj gdyż nie chcę zakładać osobnego wątku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Widzisz ten dzyndzel pod napisem REVO?Jak do pstrykniesz to uruchomisz terkotke która brzeczy ZAWSZE - i przy oddawaniu linki i przy kreceniu korbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dalej nie rozumiem w jaki sposób terkotka miałaby pomagać w walce z dużą rybą i do czego jest potrzebny dźwięk przy zwijaniu linki..... W kołowrotku stałoszpulowym to co ja rozumiem pod pojęciem terkotka to blaszka pod szpulą, która powoduje terkotanie hamulca przy wybieraniu linki ze szpuli. Możecie wyjaśnić jak to jest w multiku w przypadku line out alarm i terkotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Maćku, system terkotki taki jak jest w TORO jest pomocny (moim skromnym zdaniem) w przypadku trollingu z uchwytu. Branie i wysnucie linki jest sygnalizowanie dosc glosną terkotką. W przypadku zwyklego (aczkolwiek rzadziej spotykanego) pyrkania przy samym oddawaniu linki, przy uruchomieniu hamulca, taki "alarm" jest znacznie cichszy i moze zostac niezauwazony. Jakbyś chciał na zywo obejrzeć różnice to możemy się spotkac np u Wojtka w Silurusie i pokaze CI na zywo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dźwięk hamulca jaki jest w staloszpulowcach maja chyba tylko 3 multiki Daiwa ryoga, shimano aldebaran i chyba exscence.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ok. Czyli główna różnica pomiędzy line out alarm, a terkotką to to że terkotka jest głośniejsza + hałasuje również przy zwijaniu linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ok. Czyli główna różnica pomiędzy line out alarm, a terkotką to to że terkotka jest głośniejsza + hałasuje również przy zwijaniu linki.Najprościej rzecz ujmując tak Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Shimano exscence faktycznie ma ale w moim egzemplarzu od nowości ledwo szemrało a obecnie zupełne zero (a może jest tak dla tego, że nie łowię przyzwoitych ryb?! no nie wiem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dźwięk hamulca jaki jest w staloszpulowcach maja chyba tylko 3 multiki Daiwa ryoga, shimano aldebaran i chyba exscence....Daiwa Z jeszcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mifek a jest możliwość uruchomienia terkotki w Toro NaCl tylko podczas holu ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Skoro jest guzik to imho możesz sobie włączyć kiedy chcesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mi wystarczy świst plecionki ,przy odjeździe ryby ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Wszystko się pomieszało w tym wątku.Line out alarm jest używany tylko i wyłącznie do zasygnalizowanie faktu iż coś się uwiesiło na końcu linki. Używamy tego tylko przy trollingu i można to włączyć lub wyłączyć za pomocą przełącznika . Edytowane 14 Grudnia 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Uff chyba starczy???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) A nie jest przypadkiem tak?: Opcja 1: hamulec fabrycznie ma dodatkową zębatkę, która powoduje "terkotanie" tylko przy oddawaniu linki ze szpuli. Jeśli jej fabrycznie nie ma (a większość multików nie ma), to w wielu multikach można ją dołożyć, np. w Tatuli: http://www.ebay.com.my/itm/291620309906 Efekt końcowy: W tych multikach, które mają tą opcje fabrycznie może być też przycisk do włączenia i wyłączenia tego "terkotania" przy oddawaniu linki. Taka opcja nazywa się "line out alarm", ewentualnie "drag clicker" lub "clicking drag". Opcja 2: Multik fabrycznie ma przycisk, którym włączamy "terkotanie", które ma miejsce zarówno przy zwijaniu jak i oddawaniu linki ze szpuli. Dodatkowo po wciśnięciu przycisku zwalniającego szpulę uzyskujemy efekt wolnego biegu, tzn. linka oddawana jest ze szpuli z minimalnym oporem, a jednocześnie słychać "terkotanie" - może to być pomocne przy łowieniu na żywą przynętę lub w trollingu: Ta opcja nazywa się "bait clicker". Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Raven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemfish Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Shimano exscence faktycznie ma ale w moim egzemplarzu od nowości ledwo szemrało a obecnie zupełne zero (a może jest tak dla tego, że nie łowię przyzwoitych ryb?! no nie wiem?)Ufff, a już myślałem że jestem wyjątkowym pechowcem. W towarzystwie zawsze raźniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarsat Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Witam i proszę o poradę. Szukam niskiego multika w rozmiarze 300 do ciężkiego zimowego casta. Chodzi o to żeby był z węgla czy innego kompozytu (za wyjątkiem szpuli) gdyż okrutnie marznie mi ręka na obudowie ze stopu (lexa). Trwałość w zasadzie nie ma znaczenia, najwyżej wymienię co jakiś czas. Moc hamulca też nie jest krytycznym parametrem. Byłoby super gdyby miał magnetyk a nie centryfugę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Nie jestem zbyt długo "członkiem" (jakby to nie zabrzmiało:) tego forum, ale co szybko wpada w oko,to 99.9% dyskusji na temat multi... to 3 firmy Abu, Shimano i Daiwa( ktorej jestem uzytkownikiem)A co np. z okuma komodo? Oglądam dużo zagranicznych filmików na temat ciężkiego casta i tam jest to najczęściejużywany multi. Ja nie miałem okazji mieć go w dłoni, choć długo się zastanawiałem czy go nie kupić.Przeważyła "mądrość tłumu" i wybrałem tatule 200hd.Coraz bardziej interesują mnie przynęty których waga wynosi 150-200-300 gram, ( na razie najcięższa która łowie 120gr)I być może wrócę do tematu Okumy K.A może ktoś z użytkowników mógłby się podzielić doświadczeniami z w/w modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 bo chyba u nas cieżko o okume w rozmiarze 300 popularne i duże niskie multiki to abu beast, daiwa lexa i z2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 bo chyba u nas cieżko o okume w rozmiarze 300 popularne i duże niskie multiki to abu beast, daiwa lexa i z2020Z tą popularnością Z2020 to chyba przesadziłeś .Popularniejsze to na pewno Revo Toro i Toro NaCl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 ... gdzie u nas można wyrwać Z2020? proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi