rower26 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 można tam wypożyczyć łajbę..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Nic mi nie wiadomo na ten temat aby była taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Guzu tak ichtiolog pzw twierdził. Teraz wszystkie przed wypuszczeniem dostają w zestawie okulary i rosną piękne kluchy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Stowarzyszenie nie wypożycza łódek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 A tak z ciekawości - ile może być areału tej wody "Żwirka"? Bo jakoś na stronie nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milan Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Na Żwirku tylko tej jesieni wpuścili więcej sandacza niż O.TBG przez kilka lat na wszystkich swoich wodach Zazdroszczę wody i trzymam kciuki za stowarzyszenie. Edytowane 3 Listopada 2016 przez Milan 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Milan szkoda gadać na temat gospodarki pzw. Wystarczy spojrzeć co się dzieje nad wodami gdzie sprawują 'władzę' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Guzu są sumy niestety. I to bardzo duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareksum Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) "Nie demonizowałbym wąsatych" to taki oczywiście sarkazm.A tak poważnie szkoda tych okoni. Edytowane 3 Listopada 2016 przez Dareksum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 okoni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Guzu są sumy niestety. I to bardzo duże Panie Adamie jest Pan w błędzie . Nie ma tam dużych sumów , w tym roku największy złowiony miał ok 160 cm i złowiony został przypadkiem na trupka sandaczowego te w galerii maja po 140 - 150 cm . Nie pamiętam aby był kiedykolwiek złowiony powyżej 2 metrów . Więc twierdzę że nie ma . Wiem bo bym go złowił . Przy takim podejściu "są sumy niestety " za jakiś czas nie będzie tam tego gatunku . I zostanie tylko sandacz do łowienia przynajmniej dla mnie . Dlaczego nie chcecie tam suma , bo wyżera drobnicę której jest masa . Dlaczego wszystkie drapieżniki oprócz suma mają górne wymiary ? Edytowane 3 Listopada 2016 przez neor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Nie jestem łowca sumow. Dlamnie 150 cm to już duży sum. Ten gatunek będzie już tutaj zawsze. Wyciera się dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje z tego co widać po tarle. Może zabrakło Panu szczęścia do tej 2 metrowki. Nie jestem znawca jak Pan ale wydaje mi się ze dieta tych sumow nie opiera się na drobnicy której owszem jest tutaj multum. Nie ja ustalam regulamin jeżeli chodzi o wymiar. A kwestia zabrania ryby lub wypuszczenia zależy od lowiacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 A ja łowię sumy od pewnego czasu i twierdzę że szczęście maja Ci co do parady rekordów piszą zgłoszenia . U mnie jest to kwestia ilości czasu spędzonego na wodzie , a dla żwirowni poświęciłem go na prawdę dużo . Sum powinien mieć tam górny wymiar ochronny a nie być systematycznie eliminowany z ekosystemu . Kiedyś wędkowałem tam głównie za sumem teraz głównie za sandaczem i okoniem . Sumy łowię gdzie indziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Sum w zamkniętym, niewielkim, zbiorniku to nie jest najlepszy pomysł.Skoro łowisz sumy regularnie, zapewne doskonale znasz ich upodobania, jadłospis i możliwości kulinarne. Te wszystkie informacje, zebrane razem, zdecydowanie przemawiają za eliminacją tego gatunku z małych zbiorników.Szkoda, że wielu zarządzających wodami beztrosko zarybia sumem. Skutek jest zwykle opłakany, albo kosztowny. Na dużych areałach wodnych to bardzo pożądany drapieżnik, ale tylko tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Bartku masz racje , wielu zarządzających zarybia sumem bez sensu i robi to nieodpowiedzialnie . Nie namawiam do zarybiania tylko do ochrony tego co już tam jest . Kilka sztuk dwumetrowych łowionych i wypuszczanych regularnie podniosło by rangę łowiska i zachęciło by wielu wędkarzy do przyjazdu . 50 hektarów z głębokościami 10 metrów na pewno znajdzie miejsce dla tego gatunku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Kilka sztuk - zgoda, ale ile ich tam mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Z tego co wiem to ok 40 lat temu wpuszczono ok 50 sztuk więc sobie policz ile mogło przetrwać , biorąc pod uwagę że 90 % tego czasu to było pod PZW . To że się sum tam wyciera nie znaczy że jego populacja jest ustabilizowana , tym bardziej jest zagrożona przy takim zarybianiu szczupakiem , sandaczem i okoniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareksum Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Z tego co wiem to ok 40 lat temu wpuszczono ok 50 sztuk więc sobie policz ile mogło przetrwać , biorąc pod uwagę że 90 % tego czasu to było pod PZW . To że się sum tam wyciera nie znaczy że jego populacja jest ustabilizowana , tym bardziej jest zagrożona przy takim zarybianiu szczupakiem , sandaczem i okoniem . Ciekawa teoria czyli wg Ciebie szczupak ,sandacz i okoń zjada sumka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentnooki Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Ciekawa teoria czyli wg Ciebie szczupak ,sandacz i okoń zjada sumkaOczywiście że tak mówimy o sumkach a nie o sumach .W zeszłym tygodniu szczupak złowiony na bugu 72 cm gruby brzuch a z paszczy wystawał jeszcze ogon swieżo połkniętego sumka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 A tak z ciekawości - ile może być areału tej wody "Żwirka"? Bo jakoś na stronie nie widzę... Coś między 45 a 50 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Coś między 45 a 50 ha.Dzięki dobry człowieku. Już myślałem że się nie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Ciekawa teoria czyli wg Ciebie szczupak ,sandacz i okoń zjada sumkaPrzemyśl to co piszesz , bo według twojej teorii sum albo wykluwa się mając jakieś metr długości i już mu nic zagraża , lub też narybek jest pomijany w żerowaniu drapieżników bo to przecież sum . Edytowane 6 Listopada 2016 przez neor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnymkbewe Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Z tego co wiem to ok 40 lat temu wpuszczono ok 50 sztuk więc sobie policz ile mogło przetrwać , biorąc pod uwagę że 90 % tego czasu to było pod PZW . To że się sum tam wyciera nie znaczy że jego populacja jest ustabilizowana , tym bardziej jest zagrożona przy takim zarybianiu szczupakiem , sandaczem i okoniem . PZW zarybiało sumem dwulatkiem jeszcze kilka lat temu przynajmniej według zestawień, a nie 40 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Zarybianie 40 hektarowego , zamkniętego zbiornika sumem to nieporozumienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) PZW zarybiało sumem dwulatkiem jeszcze kilka lat temu przynajmniej według zestawień, a nie 40 lat temu. Fajnie że pierwszy post i szpila . A tak na przyszłość to przeczytaj wątek , nie jest tego dużo bo trzy strony to się dowiesz , że pisałem o dużych sumach powyżej 2 metrów . Takie ryby na tej żwirowni nie rosną kilka lat tylko kilkadziesiąt . Edytowane 7 Listopada 2016 przez neor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi