Skocz do zawartości

Miedzyrzeckie Żwirownie

tom_mich_

Rekomendowane odpowiedzi

Guzu są sumy niestety. I to bardzo duże  :) 

Panie Adamie jest Pan w błędzie . 

Nie ma tam dużych sumów , w tym roku największy złowiony miał ok  160 cm i złowiony został przypadkiem na trupka sandaczowego te w galerii maja po 140 - 150 cm  . Nie pamiętam aby był kiedykolwiek złowiony powyżej 2 metrów . Więc twierdzę że nie ma . Wiem bo bym go złowił .  Przy takim podejściu  "są sumy  niestety " za jakiś czas nie będzie tam  tego gatunku . I zostanie tylko sandacz do łowienia przynajmniej dla mnie . Dlaczego nie chcecie tam suma , bo wyżera  drobnicę której jest masa . Dlaczego wszystkie drapieżniki oprócz suma mają górne wymiary ? 

Edytowane przez neor

Nie jestem łowca sumow. Dlamnie 150 cm to już duży sum. Ten gatunek będzie już tutaj zawsze. Wyciera się dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje z tego co widać po tarle. Może zabrakło Panu szczęścia do tej 2 metrowki. Nie jestem znawca jak Pan ale wydaje mi się ze dieta tych sumow nie opiera się na drobnicy której owszem jest tutaj multum. Nie ja ustalam regulamin jeżeli chodzi o wymiar. A kwestia zabrania ryby lub wypuszczenia zależy od lowiacego.

A ja łowię sumy od pewnego czasu i  twierdzę że szczęście maja Ci co do parady rekordów  piszą zgłoszenia . U mnie jest to kwestia ilości czasu spędzonego na wodzie , a dla żwirowni poświęciłem go na prawdę dużo . Sum powinien mieć tam górny wymiar ochronny a nie być systematycznie eliminowany z ekosystemu . Kiedyś wędkowałem  tam głównie  za sumem teraz głównie za sandaczem i okoniem . Sumy łowię gdzie indziej . 

Sum w zamkniętym, niewielkim, zbiorniku to nie jest najlepszy pomysł.

Skoro łowisz sumy regularnie, zapewne doskonale znasz ich upodobania, jadłospis i możliwości kulinarne. Te wszystkie informacje, zebrane razem, zdecydowanie przemawiają za eliminacją tego gatunku z małych zbiorników.

Szkoda, że wielu zarządzających wodami beztrosko zarybia sumem. Skutek jest zwykle opłakany, albo kosztowny. 

Na dużych areałach wodnych to bardzo pożądany drapieżnik, ale tylko tam.

Bartku masz racje , wielu zarządzających zarybia sumem bez sensu i  robi to nieodpowiedzialnie . Nie namawiam do zarybiania tylko do ochrony tego co już tam jest . Kilka sztuk dwumetrowych łowionych i wypuszczanych regularnie  podniosło by rangę łowiska i zachęciło by wielu wędkarzy do przyjazdu . 50 hektarów z głębokościami 10 metrów na pewno znajdzie miejsce dla tego gatunku . 

Z tego co wiem to ok 40 lat temu wpuszczono ok 50 sztuk więc sobie policz ile mogło przetrwać , biorąc pod uwagę że 90 % tego czasu to było pod PZW . To że się sum tam wyciera nie znaczy że jego populacja jest ustabilizowana , tym bardziej jest zagrożona przy takim zarybianiu szczupakiem , sandaczem i okoniem . 

Z tego co wiem to ok 40 lat temu wpuszczono ok 50 sztuk więc sobie policz ile mogło przetrwać , biorąc pod uwagę że 90 % tego czasu to było pod PZW . To że się sum tam wyciera nie znaczy że jego populacja jest ustabilizowana , tym bardziej jest zagrożona przy takim zarybianiu szczupakiem , sandaczem i okoniem . 

Ciekawa teoria czyli wg Ciebie szczupak ,sandacz i okoń zjada sumka

Oczywiście że tak  mówimy o sumkach a nie o sumach .W zeszłym tygodniu szczupak złowiony na bugu 72 cm gruby brzuch a z paszczy wystawał jeszcze ogon swieżo połkniętego sumka.

Przemyśl to co piszesz , bo według twojej teorii sum albo  wykluwa się mając jakieś metr długości i już mu nic zagraża , lub też narybek  jest pomijany w żerowaniu drapieżników bo to przecież sum . 

Edytowane przez neor
  • Like 2

PZW zarybiało sumem dwulatkiem jeszcze kilka lat temu przynajmniej według zestawień, a nie 40 lat temu.

PZW zarybiało sumem dwulatkiem jeszcze kilka lat temu przynajmniej według zestawień, a nie 40 lat temu.

Fajnie że pierwszy post i szpila . A tak na przyszłość to przeczytaj wątek , nie jest tego dużo bo trzy strony to się dowiesz , że pisałem o dużych sumach powyżej 2 metrów . Takie ryby na tej żwirowni nie rosną kilka lat tylko kilkadziesiąt . 

Edytowane przez neor