Skocz do zawartości

Bzura (od Sochaczewa do Wisły)

_ronin

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj maciekj!

dzięki za podpowiedź. niestety na Bzurę nie dotarłem, bo wywiało mnie na inne wody, co nie znaczy że temat odpuszczam. wręcz przeciwnie, pogoda taka że powinno się być nad wodą jak się chce złowić klenia, tym bardziej na muchę. w najbliższy weekend planuję przymierzyć się ponownie, więc

jak masz jakieś dane z nad wody to będę wdzięczny za info. zabieram muchówkę i zapoluję pod wieczór lub nawet w nocy.

Marcin

Dotarłem nad Bzurę, czego efektem jest boleń 58 cm, na DH. Żerował intensywnie, więc łatwiej było go oszukać.

Przepraszam, za fatalną jakość fotki, robiona na szybko, żeby ryby nie wymęczyć, bo nadal pływa w Bzurze i jest szansa na kolejne spotkanie )

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam,

wczoraj byłem nad Bzura (Sochaczew-Mistrzewice). Nad wodą już zima. Głucho i ponuro. Tylko bażanty płoszyłem z przybrzeżnych trzcin.. )

Rzeka powinna być pełna ryb, ale niestety mam wrażenie że nie jest. Pusto, cicho, ponuro.. chociaż i pogoda podobna..

Czasami pojawiam się nad Bzurą, bo w nią wierzę...

Nie przeszkadzajmy przyrodzie a ona sobie poradzi...

p.s. słabo znam rzekę, więc porwałem się z motyką na słońce. latem byłoby łatwiej.. co nie znaczy łatwo )

Pozdrawiam wytrwałych i skutecznych )

Marcin

Edytowane przez marcin1741
  • Like 1

Ryby są grube.

Tego dnia w którym złapałem bolenia, wcześniej - przed łowieniem - stałem przy brzegi u obserwowałem dorbne rybki przy brzegu, które w pewnym momencie rozpierzchły się w popłochu, ponieważ Pan król KLEN +50cm pofatygował się na żer ;)

Rybki są, tylko sprytne, i trzeba nie byle również sprytu żeby je chycić ) tak myślę )

Najlepszego dla bzurowych anonimowych łowców. Pewnie tacy są, co się nie wychylają i strzegą swoje wody )

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witam 

podłącze się do tematu .

Mieszkam w socho i łowie na bzurce ,

Teraz jest bardzo mała woda i do ryb trzeba się podkraść wtedy daje się złapać piękne klenie jazie okonie szczupłe .

Stoją one za kępami zielsk których nie brakuje,a wielkość ryb jak wszędzie są małe i .duże cierpliwość nagradza 

Tak sobie pomyślałem, że korzystając z pięknej weekendowej pogody wyskoczę na Bzurę i zajrzałem tutaj, żeby się przekonać czy coś się dzieje, no ale tego się nie spodziewałem.. 

Zbyt łagodnie traktujemy trucicieli, kary są za niskie, i mam wrażenie że gdzieś w mentalności ludzi jest na to przyzwolenie, przecież miejscowi widzą co się dzieje.. 

Bzura już dawno by się odrodziła, gdyby bezmyślność ludzka tej rzece nie przeszkadzała.

Jeździłem nad Bzurę jeszcze jak była dostępna w O.M. , piękna rzeka , która potrafiła obdarzyć grubym kleniem :)  . W tym roku zaczynam przygodę z muchą i pomyślałem ,żeby odwiedzić tę rzekę -_-  , a tu takie kwiatki :( . Szkoda , bo rzeka naprawdę piękna :) .