Skocz do zawartości

Bzura (od Sochaczewa do Wisły)

_ronin

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Byłem wczoraj 16:30 - 20:00.

Wp...ol totaly obskoczyłem, jedna efektowna próba zgarnięcie bromby na przelewie niestety tylko nietrafiona próba....woda niska, zarośnięta - ciężkie łowienie. Ryby zbierały z powierzchni do 18ej, później się uspokoiło...wydaje mi się że muszkarze mieliby pole do popisu...

Pozdrawiam,

malcz

• Like 2

W zeszłym roku na tytułowym odcinku mój wujek złowił na przystawkę klenia znacznie większego od rekordu Polski (nie będę wymieniał dokładnej długości, żeby nie wywoływać niepotrzebnej dyskusji), także potencjał jest.

PS. To nie był amur :)

• Like 1

Są tam fajne rybki, nieraz przy okazji męczenia jakiejś miejscówki tuż pod nogami powolutku przepływał mi bolek lub stado kleni. Widziałem tez stada leszczy (ryby na oko od 35 do 50cm) po kilkanaście sztuk i pojedyncze duże jazie. Niestety (albo stety) zobaczyć a złowić to różnica :)

• Like 1

@malcz, a jak z klarownością wody ? płynie kawa czy może coś widać co dzieje się pod wodą ? :)

Grzegorz, woda nie jest krystalicznie czysta ale na pewno nie jest to kawa z mlekiem:) Jednego odprowadzającego czterdziestaka widziałem :)

W zeszłym roku na tytułowym odcinku mój wujek złowił na przystawkę klenia znacznie większego od rekordu Polski (nie będę wymieniał dokładnej długości, żeby nie wywoływać niepotrzebnej dyskusji), także potencjał jest.

PS. To nie był amur :)

Znam ten odcinek dość dobrze - chociaż zeszły rok odpuściłem  - i absolutnie jestem w stanie w to uwierzyć, klenie między 55-60 widziałem, większych raczej nie....ale są na pewno...woda ma bardzo duży potencjał, ale z marszu ciężko złowić...

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam,

jak się aktualnie przedstawia możliwość łowienia przy mostach - Mistrzewice, Witkowice?  Pytam ponieważ wskaźnik poziomu wody (Zuków) wynosi ok.140cm, a latem kiedy ostatni raz wędkowałem wynosił ok.90cm. Spora różnica.  Może teraz jest zupełnie normalnie, tylko latem było wyjątkowo nisko? Letnie wędkowanie, na takiej niskiej wodzie mi się podoba, bo praktycznie wszędzie można podejść. Przy tym poziomie wody to już będzie zupełnie inna bajka.. no i zimno, wiec rybki mniej aktywne.

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam, jestem tu nowy i mam pytanie. Czy ktoś w tym roku był już na Bzurze i sukcesywnie połowił kleniki i inne drapieżniki ? Ja byłem kilka razy okolice Witkowic ale cienko strasznie Jeden okoń sie trafił, fakt faktem całkiem spory około 30 cm. I nic więcej oczywiście ryba trafiła do wody. 

• Like 1

Coś tam się dzieje, ale jak widać niewielu Kolegów chce się tym pochwalić. Wędkuję od Sochaczewa do ujścia Bzurki do Wisły(czyli Witkowice również) Nie jest co prawda lekko ale jak się parę razy Bzurę odwiedzi to coś tam się nam odwdzięczy:

post-56247-0-76936900-1494911751_thumb.j

Ten akurat z centum Sochaczewa.

• Like 1

No gratulacje ładna sztuka, pewnie trochę walczył. A ja na Bzurze poławiam 2 sezon, więc można powiedzieć że dopiero odkrywam tą piękną rzeczkę. A jakie przynęty polecasz ? Rok temu sprawdziły mi się obrotówki, 0 do 1 ale w tym roku coś tym rybką one nie pasują..

• 3 miesiące temu...

To ja z trochę innej beczki - czy ktoś spinningował na łowickim odcinku miejskim? Np. tutaj między mostem kolejowym, a drogowym. Jest sens szukać ciężko szczupaka czy raczej jakiś ultralight? Do rzeki jest fajny dostęp z brzegu no i na tyle wąska, że można przerzucić spinningiem.

VPZyjxv.jpg

Edytowane przez skrzyp