Skocz do zawartości

Bzura (od Sochaczewa do Wisły)

_ronin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się wybierałem, 28 kwietnia wracam z nad morza. Musiałbym baaardzo wcześnie powrócić... Może coś poprzesuwam w swoim terminarzu. W zeszłym roku trafiałem klonki na tych zawodach, niestety krótkie kloneczki, mierzone z sędzią, brakowało milimetrów, liczyłem, że moja miara może niedobra hehe  ;)

Dlaczego oni tak późno publikują te terminarze, dopiero 30 stycznia był post... 

• 3 tygodnie później...
A już myślałem że te zawody są nieskalane komercją....zawsze walczyło się o co najwyżej kołowrotek jaxona a tak naprawdę nagrodą było uznanie kolegów i puchar....ryby mierzyli sędziowie...no i te zapisy - w lutym ?! ...ach

Na duży plus możliwość brodzenia i rozciągnięty odcinek zawodów.

Teraz tylko aby pogoda dopisała bo Kleń Bzury najczęściej kojarzył mi się z ochłodzeniem i załamaniem pogody...no ale to ostatnia niedziela kwietnia to tradycją być na Bzurze...;)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

A już myślałem że te zawody są nieskalane komercją....zawsze walczyło się o co najwyżej kołowrotek jaxona a tak naprawdę nagrodą było uznanie kolegów i puchar....ryby mierzyli sędziowie...no i te zapisy - w lutym ?! ...ach

Na duży plus możliwość brodzenia i rozciągnięty odcinek zawodów.

Teraz tylko aby pogoda dopisała bo Kleń Bzury najczęściej kojarzył mi się z ochłodzeniem i załamaniem pogody...no ale to ostatnia niedziela kwietnia to tradycją być na Bzurze... ;)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Punkt 25 regulaminu też jest na duży plus.

• Like 2

• 3 miesiące temu...

Postanowiłem tu spytać bo chyba najbardziej zbliżone.

Zbliża się czas mojego wyjazdu za rybami i w tym roku nie wiem gdzie jechać.

Wpadła mi w oko Bzura tylko nie wiem czy jest sens.

Czy na spinning (głównie zelastwo) idzie tam coś wyciągnąć?

Planuje rajd wzdłuż rzeki nie ograniczony czasem ani kilometrami.

Czy może w promieniu 200 km od wawy gdzieś lepiej się wybrać?

Tak aby rzeka starczyla na 2-4 dni objazdu. Ewentualnie jakieś zagłębie rzeczek aby w miarę szybko przeskoczyć z jednej na drugą.

Za jakieś info będę wdzięczny.

Możliwości jest wiele.

Bzura jest śliczna i na trochę starczy, warto obłowić też Rawke, dopływ bzury.

Jak ci się marzy coś dalej jedź nad wkrę, pzw Ciechanów trochę przegina i ryb sporo i to ładnych.

Ewentualnie parę km dalej i magiczny Bug.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Na bzurze też są kajakarze.

Jak chcesz bzure i rawke to zacznij w miejscowości kompina.

Trochę niżej masz dopływ w formie rawki.

Dopływ jest do miejscowosci kęszyce.

Odcinek na dzień lub dwa na zwiedzanie.

Blisko do Sochaczewa który obowiązkowo trzeba zaliczyć, potem...

Jest tego sporo

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• 10 miesięcy temu...

A łowi się łowi....jeszcze patrzą trochę jak na ufoludków ale jest nas coraz więcej...choć trzeba przyznać, że na tej rzece często sam przez kilka godzin brodzę i żywej duszy nie widzę....w razie czego daj na priv to z chęcią powtórze te jelce giganty spod Łowicza :)...0e9f5048dadad412c12df137f565892a.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek MIKAS
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

No z tym, że patrzą jak na ufoludków to się zgadzam :D mało popularna metoda w naszych stronach :D

Od kilku lat w mojej szafie leżą 3 muchówki - dwie lekkie i jedna "dziewiątka" na szczupaka. Tą ostatnią pomijam, bo rzucanie nią okazało się delikatnie mówiąc niełatwe. Ale myślicie, że Bzura dajmy na to od Soboty do Łowicza to dobre miejsce na naukę lekkiej muchy? :)

Oczywiście, ja od marca próbuje swoich sił i powoli coś zaczynam łapać [emoji6] ale jest w naszych okolicach kilku wędkarzy, którzy z powodzeniem łapią na lekką muchówkę fajne ryby [emoji106] warto chociaż spróbować tej metody [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 lata później...