Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem , że pod sandała proponowałbym IP bo też uważam, że zalewu nie obskoczy się jednym kijem. A IMB784 lub 785 mógłby być jako drugi. Wydaje się , że c.w. i tak mają zaniżone i 784 (c.w. 7-28 g) spoko można 35 g rzucić (może więcej ale nie sprawdzałem). Ale jest to też kwestia upodobań, jeden woli lekko inny ciężko.

Ja okonie łowię na własne przynęty na główkach 3 i 5 g dlatego IP844 to za poważny patyk. A sandały na ZZ łapię już trochę i używam najczęściej główek w przedziale 15, 20 g. Większych ciężarów używają łowiący na koguty (tych tu mało) ale nie słyszałem aby ktoś używał większych niż 40 g.

Oblukaj te Karabelki ,nic ciekawszego mi nie przycodzi na myśl.Tym bardziej że używałeś i wiesz czego się spodziewać.Dla mnie konstrukcje Phenixa ,przynajmniej te którymi dane mi było połowić są mega czułe.

A wracając do avida to raczej w przypadku 9' do 18 g nie stawiał bym jako podstawowego kryterium czucia , ale bardziej oczekiwałbym odległości rzutowych przy nielotach ,no i pracy pod rybką. Te nowsze z IPC są ponoć szybsze i czulsze .Starego miałem do 35g z nowych mam 7' 10lb i czucie w nim rewelacyjne.

Ja pod cięższe gumy z brzegu mam swojego faworyta ale myślę o avidzie 1 oz 9' pod wieczorowo nocne sandaczowe woblerzenie.

Avidy do 1oz przy nocnym snadaczowaniu, sprawdziły się w 100%. Delikatniejszych kijków nie polecam, będzie dużo pustych zacięć. Ja w tym roku będę testował AVIDA do 2oz 9,6. Wobler 10 cm, kotwiczka 4/0 podwójnie wzmacniana, naprawdę potrzeba dużej mocy do zacięcia. Sporo sandaczy dużych złowiłem, które w ogóle nie były zacięte. Po wyjęciu ryby z wody woblery wypadały. Wszyscy wiemy jakie sandacze mają szczęko ścisk. A w nocy żerują największe sandały (kabany).

• Like 1

Avid, którym łowię absolutnie nie nadaje się do tego o co pytałem :D. Służy mi do kleniojazioboleni :D. Pisząc o czułości porównywałem go do tego jak odbieram branie na nim a np. na Shimano Ultegrze. Ultegra, z dobrych czasów Shiamano (cokolwiek to znaczy - nie mam nowszych kijów Shimano niż z 98') przekazuje do reki wszystko to co dzieje się z przynętą. Jak przesiadłem się z TP na nią to zrozumiałem co to znaczy czuć przynętę :D... ale w końcu rozmawiamy o wędkach sandaczowych więc uznałem, że szukamy czegoś w okolicach jednej uncji, albo ciut więcej.

Takim ,który ogarnąłby zarówno dzienne cięższe gumowanie i wieczorowo nocne woblerowanie mógłby być Batsonowski HS1023 lu 1025

Pierwszego zbroiłem kumplowi i troszku potestowałem.Jak ktoś lubi i widzieć i czuć branie to kijek super .Połaczenie finezji szczytówki z dużą mocą w dolniku.Ja jednak wybrałem troche inną dróżke ,może komplikując sobie życie i będę na Wisełkę zabierał dwa ,W dzień łomotanie po dnie krótszym pod multic,który sprwdza sie przy tej metodzie bo zestaw lekki i poręczny .a wieczorem przesiadka na dłuższego spina :D

Avidy do 1oz przy nocnym snadaczowaniu, sprawdziły się w 100%. Delikatniejszych kijków nie polecam, będzie dużo pustych zacięć. Ja w tym roku będę testował AVIDA do 2oz 9,6. Wobler 10 cm, kotwiczka 4/0 podwójnie wzmacniana, naprawdę potrzeba dużej mocy do zacięcia. Sporo sandaczy dużych złowiłem, które w ogóle nie były zacięte. Po wyjęciu ryby z wody woblery wypadały. Wszyscy wiemy jakie sandacze mają szczęko ścisk. A w nocy żerują największe sandały (kabany).

I będziesz zadowolony. Bardzo mocna , a zarazem czuła i lekka kosa. Doskonały kij na takie łowienie , zwłaszcza jak lubi sumek się przyplątać.

Pozdrawiam

Piotr

Zaraz Ciebie zapytają:

- spin czy cast

- jaki budżet

- gotowy czy custom itp.

Napisz więcej szczegółów, bo temat był wałkowany, spróbój w wyszukiwarce forum na bank coś znajdziesz

Witam kolegę z Lublina. Łapało się swego czasu na Zemborzyckim.

-spin

-celowo nie podawałem budżetu (czy zawsze najdroższe musi być najlepsze) :unsure: ?

Ale jeśli już to gotowe wędzisko miałoby sie zamknąć w cenie 1000-1100PLN. Jestem jednak skłonny pójść na ustępstwa typu pianka EVA na rękojeść czy tani uchwyt Fuji DPS, przelotki Hardloy.Myślę że w cenie do powiedzmy 600 PLN za sam blank można znalezć naście odpowiednich blanków.

-pytałem o blank więc coś z pracowni.

Co długości to kompromis pomiędzy rzecznym a jeziornym łowieniem czyli powiedzmy 2,60-2,75m będzie odpowiedni. Chyba że się mylę to mnie poprawcie.

Pozdrawiam

Niewiele znajdziesz. Musisz podać kilka istotnych informacji:

- jaką długość wolisz, np. bliżej 2,50, czy raczej 3m.

(2,60-2,75? bezczelny! w sam środek :unsure: :lol: )

- czy łowisz, obserwując szczytówkę, czy raczej dłonią wyczuwasz brania

- ile chcesz/możesz wydać.

Pozostałe pytania zostają

Tak przy okazji, to równie dobrze ja sam mógłbym ten temat założyć ;)

Pzdr,

Fatso

Niewiele znajdziesz. Musisz podać kilka istotnych informacji:

- jaką długość wolisz, np. bliżej 2,50, czy raczej 3m.

(2,60-2,75? bezczelny! w sam środek :unsure: :lol: )

- czy łowisz, obserwując szczytówkę, czy raczej dłonią wyczuwasz brania

- ile chcesz/możesz wydać.

Pozostałe pytania zostają

Tak przy okazji, to równie dobrze ja sam mógłbym ten temat założyć ;)

Pzdr,

Fatso

- wolę w sam środek <_<

jeśli już mam jednak wybierać to bliżej 2,50 niż 3m.

- i jedno i drugie

- jak już napisałem do 1100PLN za całą wędkę. Przy czym może być na piance EVA i Hardloyach(chyba że na lepszych będzie pracować lepiej).

Takie coś chodzi mi po głowie: BLRBR299M, poza tym mam podejrzenie, że jakiś Phenix sie nada, ale ja mam tylko jednego i to lekkiego. Natomiast wiem, że są osobliwie czułe. Może też CTS i zapewne (nie miałem w łapie, nie wiem) może któryś z Legendów St.Croix.

Jeżeli ma być ekonomicznuiej, to na pewno Batson XST1025F da radę spokojnie, aczkolwiek warto go dość lekko uzbroić.

Pzdr,

Fatso

Takie coś chodzi mi po głowie: BLRBR299M, poza tym mam podejrzenie, że jakiś Phenix sie nada, ale ja mam tylko jednego i to lekkiego. Natomiast wiem, że są osobliwie czułe. Może też CTS i zapewne (nie miałem w łapie, nie wiem) może któryś z Legendów St.Croix.

Proponowałbym BLRBR 2108M.Z brzegu wodę stojącą i rzekę opędzisz główkami 20g+10cmgumiaki, a jeszcze w dolnym zakresie tak 5g+gumiaki dasz radę.Na boleczki też może być, mocy mu nie zabraknie w zacięciu.299M może być trochę za lekki :mellow: .