Jack__Daniels Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Dąbek111Właśnie łażę po stronkach wędkorobów i sprawdza jakie blanki odpowiadałyby moim wymaganiom. Też właśnie myślałem o Karabeli PST 895-2 - 2,66m i do 28g. W ręku jednak nie miałem. Jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Pytałem kiedyś o ten blank,nadawałby sie bardzie pod wobki i obrotki ,ale przy cięższych gumach klęknie.Zobacz na parametry w dole blanku tylko 11mm , mój ma 13.5 a jest krótszy Są jeszcze Blue Rapidy 252cm do 25 i 35g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Nowy Avid 8'6 do 1 oz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Myślałem o Avidzie, ale mam takiego do 18g i 2,9 długiego, ale on nie jest aż tak czuły jak bym tego oczekiwał... przestałem myśleć o Avidzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Napisałem , że pod sandała proponowałbym IP bo też uważam, że zalewu nie obskoczy się jednym kijem. A IMB784 lub 785 mógłby być jako drugi. Wydaje się , że c.w. i tak mają zaniżone i 784 (c.w. 7-28 g) spoko można 35 g rzucić (może więcej ale nie sprawdzałem). Ale jest to też kwestia upodobań, jeden woli lekko inny ciężko.Ja okonie łowię na własne przynęty na główkach 3 i 5 g dlatego IP844 to za poważny patyk. A sandały na ZZ łapię już trochę i używam najczęściej główek w przedziale 15, 20 g. Większych ciężarów używają łowiący na koguty (tych tu mało) ale nie słyszałem aby ktoś używał większych niż 40 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
12maro Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Wszystko się zgadza , do lżejszego łowienia mam HS do 28 gram ,poważyłem przynęty do których chcę zmontować ten spin jest to 30-60 gram myślę że MB/IMB 784 może nie podołać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysan Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 No to zaczęliśmy od 10+ a kończymy na 60. skoro masz do 28 to rób na cięższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
12maro Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 10+guma 15 cm (kopyto relaks warzy około 30 gram) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Oblukaj te Karabelki ,nic ciekawszego mi nie przycodzi na myśl.Tym bardziej że używałeś i wiesz czego się spodziewać.Dla mnie konstrukcje Phenixa ,przynajmniej te którymi dane mi było połowić są mega czułe. A wracając do avida to raczej w przypadku 9' do 18 g nie stawiał bym jako podstawowego kryterium czucia , ale bardziej oczekiwałbym odległości rzutowych przy nielotach ,no i pracy pod rybką. Te nowsze z IPC są ponoć szybsze i czulsze .Starego miałem do 35g z nowych mam 7' 10lb i czucie w nim rewelacyjne. Ja pod cięższe gumy z brzegu mam swojego faworyta ale myślę o avidzie 1 oz 9' pod wieczorowo nocne sandaczowe woblerzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel75 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Avidy do 1oz przy nocnym snadaczowaniu, sprawdziły się w 100%. Delikatniejszych kijków nie polecam, będzie dużo pustych zacięć. Ja w tym roku będę testował AVIDA do 2oz 9,6. Wobler 10 cm, kotwiczka 4/0 podwójnie wzmacniana, naprawdę potrzeba dużej mocy do zacięcia. Sporo sandaczy dużych złowiłem, które w ogóle nie były zacięte. Po wyjęciu ryby z wody woblery wypadały. Wszyscy wiemy jakie sandacze mają szczęko ścisk. A w nocy żerują największe sandały (kabany). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Avid, którym łowię absolutnie nie nadaje się do tego o co pytałem . Służy mi do kleniojazioboleni . Pisząc o czułości porównywałem go do tego jak odbieram branie na nim a np. na Shimano Ultegrze. Ultegra, z dobrych czasów Shiamano (cokolwiek to znaczy - nie mam nowszych kijów Shimano niż z 98') przekazuje do reki wszystko to co dzieje się z przynętą. Jak przesiadłem się z TP na nią to zrozumiałem co to znaczy czuć przynętę ... ale w końcu rozmawiamy o wędkach sandaczowych więc uznałem, że szukamy czegoś w okolicach jednej uncji, albo ciut więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Takim ,który ogarnąłby zarówno dzienne cięższe gumowanie i wieczorowo nocne woblerowanie mógłby być Batsonowski HS1023 lu 1025Pierwszego zbroiłem kumplowi i troszku potestowałem.Jak ktoś lubi i widzieć i czuć branie to kijek super .Połaczenie finezji szczytówki z dużą mocą w dolniku.Ja jednak wybrałem troche inną dróżke ,może komplikując sobie życie i będę na Wisełkę zabierał dwa ,W dzień łomotanie po dnie krótszym pod multic,który sprwdza sie przy tej metodzie bo zestaw lekki i poręczny .a wieczorem przesiadka na dłuższego spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Avidy do 1oz przy nocnym snadaczowaniu, sprawdziły się w 100%. Delikatniejszych kijków nie polecam, będzie dużo pustych zacięć. Ja w tym roku będę testował AVIDA do 2oz 9,6. Wobler 10 cm, kotwiczka 4/0 podwójnie wzmacniana, naprawdę potrzeba dużej mocy do zacięcia. Sporo sandaczy dużych złowiłem, które w ogóle nie były zacięte. Po wyjęciu ryby z wody woblery wypadały. Wszyscy wiemy jakie sandacze mają szczęko ścisk. A w nocy żerują największe sandały (kabany). I będziesz zadowolony. Bardzo mocna , a zarazem czuła i lekka kosa. Doskonały kij na takie łowienie , zwłaszcza jak lubi sumek się przyplątać. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Baciar ,to którego zachwalasz 1 czy 2oz ,u mnie w dolnym biegu Wisełki to o suma raczej ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Tego 2oz. Bardzo udana konstrukcja. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Zbroiłem kiedyś dla kolegi Batsona IST1264F , właśnie pod nocne sandacze na woblera , wędka sprawdza się wyśmienicie , zwłaszcza w połączeniu z plecionką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porto Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Co byście polecili do łowienia sandacza z opadu. Z brzegu. Łowiska to zarówno wody stojące jak i rzeki. Przynęty-kopyta, twistery i rippery na główkach do max 20 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaraz Ciebie zapytają: - spin czy cast- jaki budżet- gotowy czy custom itp. Napisz więcej szczegółów, bo temat był wałkowany, spróbój w wyszukiwarce forum na bank coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porto Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaraz Ciebie zapytają: - spin czy cast- jaki budżet- gotowy czy custom itp. Napisz więcej szczegółów, bo temat był wałkowany, spróbój w wyszukiwarce forum na bank coś znajdzieszWitam kolegę z Lublina. Łapało się swego czasu na Zemborzyckim.-spin-celowo nie podawałem budżetu (czy zawsze najdroższe musi być najlepsze) ?Ale jeśli już to gotowe wędzisko miałoby sie zamknąć w cenie 1000-1100PLN. Jestem jednak skłonny pójść na ustępstwa typu pianka EVA na rękojeść czy tani uchwyt Fuji DPS, przelotki Hardloy.Myślę że w cenie do powiedzmy 600 PLN za sam blank można znalezć naście odpowiednich blanków. -pytałem o blank więc coś z pracowni.Co długości to kompromis pomiędzy rzecznym a jeziornym łowieniem czyli powiedzmy 2,60-2,75m będzie odpowiedni. Chyba że się mylę to mnie poprawcie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Niewiele znajdziesz. Musisz podać kilka istotnych informacji: - jaką długość wolisz, np. bliżej 2,50, czy raczej 3m.(2,60-2,75? bezczelny! w sam środek ) - czy łowisz, obserwując szczytówkę, czy raczej dłonią wyczuwasz brania - ile chcesz/możesz wydać.Pozostałe pytania zostają Tak przy okazji, to równie dobrze ja sam mógłbym ten temat założyć Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porto Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Niewiele znajdziesz. Musisz podać kilka istotnych informacji: - jaką długość wolisz, np. bliżej 2,50, czy raczej 3m.(2,60-2,75? bezczelny! w sam środek ) - czy łowisz, obserwując szczytówkę, czy raczej dłonią wyczuwasz brania - ile chcesz/możesz wydać.Pozostałe pytania zostają Tak przy okazji, to równie dobrze ja sam mógłbym ten temat założyć Pzdr,Fatso- wolę w sam środek <_< jeśli już mam jednak wybierać to bliżej 2,50 niż 3m. - i jedno i drugie - jak już napisałem do 1100PLN za całą wędkę. Przy czym może być na piance EVA i Hardloyach(chyba że na lepszych będzie pracować lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 E to już widzę, że spokojnie coś znajdziesz. zaraz pewnie nadejdzie tyraliera rodspeców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Takie coś chodzi mi po głowie: BLRBR299M, poza tym mam podejrzenie, że jakiś Phenix sie nada, ale ja mam tylko jednego i to lekkiego. Natomiast wiem, że są osobliwie czułe. Może też CTS i zapewne (nie miałem w łapie, nie wiem) może któryś z Legendów St.Croix. Jeżeli ma być ekonomicznuiej, to na pewno Batson XST1025F da radę spokojnie, aczkolwiek warto go dość lekko uzbroić. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Takie coś chodzi mi po głowie: BLRBR299M, poza tym mam podejrzenie, że jakiś Phenix sie nada, ale ja mam tylko jednego i to lekkiego. Natomiast wiem, że są osobliwie czułe. Może też CTS i zapewne (nie miałem w łapie, nie wiem) może któryś z Legendów St.Croix. Proponowałbym BLRBR 2108M.Z brzegu wodę stojącą i rzekę opędzisz główkami 20g+10cmgumiaki, a jeszcze w dolnym zakresie tak 5g+gumiaki dasz radę.Na boleczki też może być, mocy mu nie zabraknie w zacięciu.299M może być trochę za lekki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Za lekki, myślisz? Eee ... chyba podoła, a lżejszy w łapie i mniej ją obciążający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi