Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkuję Legend extreme 7' 14 lb 3/4 oz na recach (jeszcze ten poprzedni) i dla mnie po prostu "top of the top". Maszyna z prądem, bardzo czuła i mocna. Inne bym odpuścił bo lepiej kupić raz, a dobrze

No właśnie mam Twój tok myślenia, raz a dobrze.

Tylko jak się w ręku nie miało kija tej klasy to nawet nie wiadomo co się chce i oczekuje od niego.

Po cichu myślę właśnie o xtreme szukam jakiegoś potwierdzenia u tych co się więcej znają, co mieli w ręku, 

Póki co mam trzy głosy na każdy model.

Może ktoś jeszcze się znajdzie co ma lub miał St.Croix Xtreme i coś skrobnie o tych patkach.

Próbuj się spotkać z kimś i połowić wspomnianymi kijami.

Ja łowię na ZZ i jeśli chcesz to możesz sprawdzić mój P844-2 lub jeśli chcesz batsona XSB842.

Na ZZ łowi jeszcze Mario i też ma P844-2 i nie długo będzie miał XSB783(chyba 783)

Edytowane przez paawelek83

Użytkuję Legend extreme 7' 14 lb 3/4 oz na recach (jeszcze ten poprzedni) i dla mnie po prostu "top of the top". Maszyna z prądem, bardzo czuła i mocna. Inne bym odpuścił bo lepiej kupić raz, a dobrze

Porównywałeś z RX8, czy "misiasz"? Bo ja miałem w ręku różne SCV i różne RX8...

Próbuj się spotkać z kimś i połowić wspomnianymi kijami.

Ja łowię na ZZ i jeśli chcesz to możesz sprawdzić mój P844-2 lub jeśli chcesz batsona XSB842.

Na ZZ łowi jeszcze Mario i też ma P844-2 i nie długo będzie miał XSB783(chyba 783)

Moje znajomości nie posiadają takich kijów, mają inne fajne, ale nie pod sandacza.

Mi się w głowie umotał taki kij i weź to człowieku wylecz, nawet teściowej lekarstwa już nie pomagają  ;)  :D

Tylko chcę raz, a dobrze i tu też mój kłopot.

Ale wole się uczyć na innych błędach, niż swoich  B)

O ZZ myślałem kiedyś, ale po wątku o ZZ, łodziach motorowych, skuterach, turystach, wypadkach  - stwierdziłem że nie mój klimat, wolę spokojne jeziorko na Mazurach i silniczek elektryczny.

Ale dziękuję za chęci, rozważę na przyszłość.

Edytowane przez Pietruk

Miałem 5S68MXF i 35g główka + guma w moim odczuciu kij siadał. Raz łowiłem takim ciężarem na plecionce 15lb i pomimo wielu brań nic nie mogłem zaciać, dopiero jak zmieniłem szpulę na taką z plecionką 10lb i z gramaturą zszedłem do 25g to meldowały się ładne okonie i sandacze trochę poniżej wymiaru.

Dla mnie komfort łowienia SCV 5/8 to 15-30g+3".

Co do prądu w SCV to wcale nie uważam, aby był to kij wybitnie elektryczny, jest napewno dobrze ale nie powala na kolana i nie dystansuje konkurencji o lata świetlne.

Edytowane przez mdziam_78

dla tego Ci napisałem że mam MHX'a i trochę innego niż chciałeś Batsona, a na ZZ nie masz strasznie daleko żeby sprawdzić dwa kije nad wodą. nawet z główki mojej przystani jest w zasięgu rynna 7m lub można łodzią wypłynąć. możemy się spotkać na ZZ jak będę na rybach i potestujesz na różnych przynętach.

Miałem 5S68MXF i 35g główka + guma w moim odczuciu kij siadał. Raz łowiłem takim ciężarem na plecionce 15lb i pomimo wielu brań nic nie mogłem zaciać, dopiero jak zmieniłem szpulę na taką z plecionką 10lb i z gramaturą zszedłem do 25g to meldowały się ładne okonie i sandacze trochę poniżej wymiaru.

Dla mnie komfort łowienie SCV 5/8 to 15-30g+3".

Co do prądy w SCV to wcale nie uważam, aby był to kij wybitnie elektryczny, jest napewno dobrze ale nie powala na kolana i nie dystansuje konkurencji o lata świetlne.

A ja dopiszę że RX8 Batsona "lepiej kopie" :P :D

Oj, aj, ej, uj  :)

Znów mi się robi masło maślane jak mi podrzucacie kolejne modele.

I jak tu się ograniczyć i coś wybrać :mellow:

dla tego Ci napisałem że mam MHX'a i trochę innego niż chciałeś Batsona, a na ZZ nie masz strasznie daleko żeby sprawdzić dwa kije nad wodą. nawet z główki mojej przystani jest w zasięgu rynna 7m lub można łodzią wypłynąć. możemy się spotkać na ZZ jak będę na rybach i potestujesz na różnych przynętach.

Jeśli już to w zasadzie zostały tylko weekendy na ryby, koniec laby i wakacji, czas zarabiać PLNy na sprzęt  :)

Reszta PW co by licznika postów nie bić  ;)

Porównywałeś z RX8, czy "misiasz"? Bo ja miałem w ręku różne SCV i różne RX8...

Ano porównywałem, nawet miałem przyjemność łowić RX8 (xsb843), który leży teraz u @Sławka Oppeln Bronikowskiego, na naprawę szczytówki czeka bo zaprotestowała. Wystarczy też Jego zapytać co myśli na temat różnic obu blanków  :ph34r: , a kilkanaście już "wystrugał". Wcale też nie mówię, że batson czy mhx (tymbardziej bo nie miałem w ręku) jest zły tylko moim skromnym zdaniem extreme jest po prostu "perfect". Może i jestem uparty bo w sumie to uparłem się na tę markę i nie w głowie mi eksperymenty z innymi producentami bo do tego mam kompletne zaufanie, więc po co miałbym kombinować.

Pozdrawiam 

Kamil

@Pietruk, koniecznie musisz "pomacać", nawet kosztem dłuższych wycieczek bo bez sensu żeby koledzy Ci kija wybierali.
Druga strona medalu jest taka, że i tak w sklepie zawsze jest co innego niż nad wodą i to co Cię wprowadzi w zachwyt może nie do końca podobać Ci się "w obsłudze". Ja zmieniłem kilka kijków i teraz jestem stabilny w uczuciach (na razie, póki coś głupiego do łba nie strzeli  :P ).

Wycieczki to powyżej 100 km,

Co mam wydać na paliwo i stracić czas, jak mi nie będzie pasował to o tą kwotę go sprzedam taniej.

Po ostatnio złamanym kiju i nie uwzględnieniu gwarancji na 90 % będzie to St.Croix. 

Stwierdziłem że nie stać nie na takie straty.

Waham się jeszcze między LXS68MXF a LXS70MHF2.

Czyli kłania się transport jednoczęściówki i nie wiem jakie jest rzeczywiste CW LXS70MHF2.

Ja pod gramatury o jakich piszesz sprawiłem sobie MHX MB843-2 i jestem bardzo zadowolony. Super kijaszek. Od 15-35g główka lata jak z procy, przy tym fajnie pracuje i kontakt z przynętą również zadowalający. To mój drugi MagBass i napewno nie ostatni.

• Like 1

Nie rób sobie krzywdy i nie kupuj 2 częściowego extrema, przerobiłem temat wędek jedno i dwuczęściowych i uważam, że jedna rura jest po prostu pewniejsza (mniej podatna na jakieś przeciążenia czy złamania) i jest bardziej czuła, takie mam odczucia,  a jeśli chodzi o twoje potrzeby to na pewno lepiej sprawdzi się lxs70mhf, ten lxs68mxf to kij z delikatniejszą szczytową częścią i nie będzie komfortu przy 35gr+gumiś.

Głosy jak widzę różne, zrobię przymiarkę jednoczęściowej do auta i zobaczę.
Jak pisałem wczesniej zależy mi na gwarancji.
St.Croix Xtreme daje mi ten komfort że w razie jakiejś przygody mam sprawdzony serwis (czyli drugi kij), dożywotnio.
Batson i MHX tego mi chyba nie dadzą, a jak się mylę to mnie wyprostujcie.

Edytowane przez Pietruk

Witam, dozywotnia gwarancja? A  co ona tak wogloe znaczy, dozywotnia w sensie, ze np. po 10- 20-30 itd. latach lamiesz kij i co, dostajesz drugi? To raczej nie tak dziala, dozywotnia w sensie, do czasu zakonczenia produkcji danego modelu. Ale kto w to wnika  :) . Myle sie? Nie rozumiem czemu ludziska rzucaja sie na taka gadke, to nic innego jak chwyt, chociaz wyroby st.croix cenie. Pozdrawiam

Dożywotnia ma wiele ograniczeń, generalnie w większości przypadków przywileje otrzymuje zarejestrowany użytkownik. W przypadku zakończenia produkcji danego modelu może on otrzymać odpowiednik w nowszej serii, przeważnie po pewnej dopłacie.

Akurat MhX również zapewnia pierwszemu zarejestrowanemu właścicielowi dożywotnią gwarancję.

• Like 1

Ano porównywałem, nawet miałem przyjemność łowić RX8 (xsb843), który leży teraz u @Sławka Oppeln Bronikowskiego, na naprawę szczytówki czeka bo zaprotestowała. Wystarczy też Jego zapytać co myśli na temat różnic obu blanków  :ph34r: , a kilkanaście już "wystrugał". Wcale też nie mówię, że batson czy mhx (tymbardziej bo nie miałem w ręku) jest zły tylko moim skromnym zdaniem extreme jest po prostu "perfect". Może i jestem uparty bo w sumie to uparłem się na tę markę i nie w głowie mi eksperymenty z innymi producentami bo do tego mam kompletne zaufanie, więc po co miałbym kombinować.

Pozdrawiam 

Kamil

Ja złego słowa nie dam o XSB783 powiedzieć - jak na razie. Chyba że mario połamie chrusta, wtedy odszczekam pod stołem ;) BTW - warto go będzie pociągnąć za język bo lada dzień będzie używał Legend Inshore 17lb, XSB783 i P844.

Ja swojego P844-2, nie oddam i nie zamienię na żaden inny.

Dotychczas łowiłem tylko na jednoskłady - Batson XMB 843, Phenix UMBX 700 mh-b, Fenwick EliteTech walleye i muszę stwierdzić że naprawdę nie zauważyłem

gorszej transmisji w moim MHX. P844 to dla mnie blank do przynęt 10g+3" - 25g + 3" - 4". Raz zmusiła mnie sytuacja i miotałem nim 30g + 4" shaker - dał radę ale to

już nie ten komfort - po pierwsze kij przysiada, a po drugie pojawiała się we mnie obawa przy rzutach.

Reasumując Batson poszedł trochę w odstawkę, Fenwick jest rezerwą, a na łódź zabieram Phenixa do dużych gum i ciężkich główek i MHX pozostałych zastosowań,

które stanowią 85%  mojego łowienia.

Jacek

• Like 1