kotwitz Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 X-fasty mają cieńsze i delikatniejsze szczytówki, które w większym nurcie będą się pod większym ciężarem mocno poddawać, nie mówiąc już o przynętach stawiających większy opór. Miałem i łowiłem LTBS68MXF i AVS68MXF, dolniki jak pień, a szczytówki delikatne, nie łowiło mi się nimi komfortowo w nurcie, może dla zwolenników wpatrywania się w szczytówkę będą super, w sumie to są super ale według mnie na wodzie stojącej. Natomiast fasty, którymi teraz łowię mają zdecydowanie pełniejsze i jakby równomierne ugięcie, dużo lepiej pracują pod rybą, a i tak mają mocy w dole wystarczająco by przebić sandaczowy pysk. Z czasem też, po przerobieniu kilkunastu króciaków dochodzę do wniosku, że wbrew panującej opinii wcale nie są tak mocno przeszacowane te kijki z stc, dodałbym około 20% do opisu. Przykładem jest moja uncjówka z SCIV w starszej jeszcze długości 6'6". Na sucho straszna szczota, a pod 70 cm szczupaczkiem pięknie się gnie.Mówisz, że większość krótkich fastów stc to pomimo opisu x-fasty, to jak opisałbyś te, które x-fast mają w rodowodzie?Phenixów nie znam więc nie wypowiem się choć dużo ludzi chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Koledzy podpinam się pod wątek z moim pytankiem. Nie mam możliwości wybrać się i poprzerzucac troche tych blankow zeby dobrac ... a nawet chyba nie chce bo mam dziwny fart do kupowania sprzetu w ciemno sugerujac sie zebranymi opiniami fachowców i wychodza mi trafniejsze wybory niz ze sklepu wedkarskiego w ktorym niekiedy wszystko jest piekne ;/ do czas wyjazdu nad wode. Do mertium ... kolega Dąbek za jakiś czas dostanie ode mnie zlecenie wykonania kija pod zaporowe sandałki. Przynęty .. koguty 20-35gram gumy w podobnych gramaturkach. Decyzja padła na jednoskład niech się dzieje co chce długosc koło dwoch metrów, im krocej tym chyba lepiej... Kij ma być cholernie szybki pozwalac na podbicie bez większego problemu koguta 35gram .. ale przy 20g mam również cokolwiek czuć Przelotki raczej Phenix, rękojeść dzielona. Pytanie o blank !!!! Rafał delikatnie przekierował mnie z blanków mhx popping na coś ze stajni penixa (sugerujac lepsze czucie przynety i przejście ze szczytowego w pełniejsze ugięcie przy holu czym mhx P nie może się pochwalić) i tutaj pojawia się pytanie (pomijam że każdy lubi co innego blablabla) szukam opinii kolegów lubiących szybkie cięte kije łowiacych na koguty i gumy (czasemi jesienią na dość dużych głebokościach) którzy mają i polecają konkretne pozycje blanków. Ja po długiej rozmowie z Rafałem wytypowałem sobie kilka pozycji ... część oznaczona jest jako cast lecz w spinning nie znalazłem na tyle mocnego blanku .. i jak dobrze zrozumiałem w rozmowie z Rafałem można to uzbroić pod korbę. Jestem ciekaw tych phenixów bo sporo ludzi dobrze się o nich wypisuje, może jednak mhx nie jest taki najgorszy. Za wszelkie wrazenia opinie i odczucia posiadaczon kijków zbudowanych z myślą o łowienie podobne do mojego (sandacz, kogut,podbicie, zaporówka) Myślę nad blankiem phenix m1 MX72MH lub MX72H choć nie wiem czy ten drugi nie za mocny będzieZ seri UMBX casting UMBX 70-H lub MH Może coś jednak z MHXa nie koniecznie popping a np magnum bass MB784-MHX ... od razu mowie że za wysoko nie chce wyjść i o K2 nawet nie marzę ... wiem że wędka od Dąbka nawet na bardzie budżetowym blanku fajnie z gustem ubrana bedzie rajem jakiego jeszcze nie dane mi było doświadczyć. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERq Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam , rowniez podepne sie pod temacik , a wiec mam avidka 66mf i rzeczywiscie ma czula szczytowke <poddaje sie przy podbiciu i w w nurcie > pytanie brzmi czy avs66mhf bedzie juz mial sztywna szczytowke czy bedzie tez taka kluseczka ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 X-fasty mają cieńsze i delikatniejsze szczytówki, które w większym nurcie będą się pod większym ciężarem mocno poddawać, nie mówiąc już o przynętach stawiających większy opór. Miałem i łowiłem LTBS68MXF i AVS68MXF, dolniki jak pień, a szczytówki delikatne, nie łowiło mi się nimi komfortowo w nurcie, może dla zwolenników wpatrywania się w szczytówkę będą super, w sumie to są super ale według mnie na wodzie stojącej. Natomiast fasty, którymi teraz łowię mają zdecydowanie pełniejsze i jakby równomierne ugięcie, dużo lepiej pracują pod rybą, a i tak mają mocy w dole wystarczająco by przebić sandaczowy pysk. Z czasem też, po przerobieniu kilkunastu króciaków dochodzę do wniosku, że wbrew panującej opinii wcale nie są tak mocno przeszacowane te kijki z stc, dodałbym około 20% do opisu. Przykładem jest moja uncjówka z SCIV w starszej jeszcze długości 6'6". Na sucho straszna szczota, a pod 70 cm szczupaczkiem pięknie się gnie.Mówisz, że większość krótkich fastów stc to pomimo opisu x-fasty, to jak opisałbyś te, które x-fast mają w rodowodzie?Phenixów nie znam więc nie wypowiem się choć dużo ludzi chwali.ultra fast ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja do kogutkow i gum wybrałem xbs802.75 rx8 ze stajni batsona będzie piękny śliczny i ... mój:) Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art__RZ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Wszystkim dzięki za pomoc przy wyborze blanku, decyzja zapadła wybrałem Phenix MBX 2.36 17lb. Temat z mojej strony uważam za zamknięty.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 ...mialem wszytkie z nich. Najbardziej sandaczowy jest pierwszy i ostatni. Postawiłem na mbx-a, bo krótszy, bardziej poręczny przy połowach z łódki...i dostępny...cd-ki poszły w niepamięć ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 ...mialem wszytkie z nich. Najbardziej sandaczowy jest pierwszy i ostatni. Postawiłem na mbx-a, bo krótszy, bardziej poręczny przy połowach z łódki...i dostępny...cd-ki poszły w niepamięć ...Patryk nie mów, że ten avid jest kiepski na sandacze.Mega wymiatacz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 ...nie pisalem, że jest kiepski, ale przy mbx i BR wypada słabo...w sensie najwolniejszy, mniej w nim zylety i najmniej szczytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Szukam relatywnie taniego (do 400zl) 2-czesciowego blanku, to wykonania wklejki. Dlugosc w zakresie 240-260cm, obslugiwany c.w. 7-25g glowka + guma 2-3". Macie jakies propozycje? Moze ktos ma taki zbedny blank (lub zlamany na szczytowce) na sprzedaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Bardzo prosze, mam wędkę na tym mocnejszym blanku.Łowiłem do 20 gramów bez problemów i polecam. Nie znalazłem lepszej wklejanki pod sandacza. http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MATAGI-T-Russell-SUPER-CHINU/682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Ciekawa alternatywa dla wlasnorecznej przerobki blanku na wklejke. Czy te 20g masz na mysli sama glowke czy cala przynete? Opis 1-7g troche zbija z tropu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Największą główkę zakładałem 20g.Oczywiście to raczej szuranie po dnie niż podbijanie, podbijanie do 14 gramów jakoś jeszcze idzie.Jak rozmawiałem w BRC o tych blankach to od razu mi powiedziano że trzeba przyjąć razy dwa ten opis. A jak ktoś łowi na wleczonego to razy 3. Dolnik jest bardzo mocny w tych blankach. Ale pod większą rybą super pracuje. Ostatnio poławiam sandacze na bocznym troku właśnie na szuranego. Podpatrzyłem na filmikach za wschodniej granicy. Super zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 14g to dla mnie jednak za malo... Kij musi komfortowo podbic glowke 20g + gumka 2-2.5". Wolalbym tez aby mial zapas do podbicia do tych 22-23g glowka + guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Takiej wklejki nie znam i nie wiem czy ktokolwiek taką produkuje. Patrząc na twoje wymagania to nie wklejka z MATAGI Super Shore będzie odpowiednia. Ale skoro szukasz wklejki to musisz taką pewnie wyprodukować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Kup sobie gotowca, np.robinsona diaflexa zandera 10-45g (ostro podbije 30g),22-23g + 3"guma, to może być blisko 30g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Mam Team Dragona 260cm 7-28g, rewelacyjny kij, niesamowicie czuly ale pod moje lowienie wymagalby kilku przerobek. Wole go zostawic w zapasie albo sprzedac i ukrecic nowy kij, pasujacy mi konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 To moze MHX P 904-2 jesli dl. 230 by wystarczyla. Fajny kijek z delikatna szczytowka typowo pod sandacza na stronie FC jest test tych blankow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 No wlasnie dzis sie przygladalem tej 904 ale 230cm to ciut za krotko, bo kij stricte brzegowy. Zastanawiam sie nad nowymi CD Orka, choc nie lubie testowac nowosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Wklejką nie podbijesz ino poszurasz ,To mi wygląda trochę na szukanie śmietany na gównie Zdaje się ,że badyl do agresywnego podbicia juz posiadasz.Tzw ślizganie konkretnym wabiem po dnie i tuż nad nim,wykonasz tym samym kijem,mówimy oczywiscie w dalszym ciągu o naszej dolnej Wiśle. Wędki typu mocne wklejki bardziej sprawdzą się na wodzie stojącej .lub na kanałach o delikatnym okresowym uciągu .Na Wisełce branie poczujesz ,obojętnie czy guma skacze agresywnie ,czy jest wleczona po dnie.to tylko sposób prowadzenia,ale głodna ryba reaguje szybko i pewnie,inaczej jak w jeziorze czy na MW,gdzie wszystko odbywa sie znacznie wolniej. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Po raz kolejny Rafal masz racje Wydawalo mi sie, ze jesli brania na pelnym kiju sa bardzo delikatne, to na wklejce bedzie to bardziej zaznaczone i widoczne. Jednak tylko mi sie wydawalo Dzieki za szybkie sprostowanie mojego mylnego toku rozumowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Odgrzeję troszkę temat Szukam blanku typowo pod sandacza, co to dla mnie oznacza? Szybki, cięty, pod obciążeniem pracujący szczytem, przy większym głębokie ugięcie. Bardzo ważna jest czułość w łapie i dobrze pokazujący pstryki sandaczy na szczytówce. Obsługiwane przynęty hm...główki 12-28g + guma 3-4 cale...i dobrze by było żeby ogarniał to w pełnym komforcie. Kijek używany też będzie na bolenia na woblery bezsterowe i nie tylko, gramatura do 25g. Budżet na blank...500zł. Monoblank, max 2,2m Myślałem cały czas o phenixie M1 12lb ale coś mi się wydaje, że będzie on za słaby, 17lb M1 natomiast jest już bardzo mocny, sztywny szczyt...raczej nie ustępliwy. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Popatrz na MATAGI : https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MATAGI-T-Russell-SUPER-SHORE/683 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, mam zamiar wykonać wędkę pod sandacza o długości 2,30-2,40. Kij ma służyć do połowu z brzegu w jeziorach max. 5m głębokości, przynęty 7-12cm na główkach 5-15g max kogut 20g. Głównie łowię techniką opadu więc potrzebuję kija o akcji szczytowej aby komfortowo podbijać gumę. Wstępnie wybrałem kilka blanków z których chciałbym zbudować wędkę do moich potrzeb.. 1. Talon Delta D80MF2 2,44 5-21g 2. Composite Developments Blue Rapid CDBR-762ML 2,30 5-21g 3. Composite Developments EXT NANO CDEXN-792ML 2,35 5-19g 4. Phenix Karabela FX 794-2 2,36 6-18g Proszę o opinie użytkowników w/w blanków. Czy w ogóle się nadają do moich potrzeb. Jeżeli ktoś ma inną propozycję to jestem otwarty, ponieważ jeszcze jestem na etapie poszukiwania blanku. Chciałbym aby wędka po wykonaniu była lekka, czuła i dobrze wyważona. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Dodam że blank musi być dwuczęściowy. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez hozel79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 jak nie przeszkadza 1 część to polecam to UMBX-707ML 231 6-14 1 Fast 8-18 516 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi