Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

X-fasty mają cieńsze i delikatniejsze szczytówki, które w większym nurcie będą się pod większym ciężarem mocno poddawać, nie mówiąc już o przynętach stawiających większy opór. Miałem i łowiłem LTBS68MXF i AVS68MXF, dolniki jak pień, a szczytówki delikatne, nie łowiło mi się nimi komfortowo w nurcie, może dla zwolenników wpatrywania się w szczytówkę będą super, w sumie to są super ale według mnie na wodzie stojącej. Natomiast fasty, którymi teraz łowię mają zdecydowanie pełniejsze i jakby równomierne ugięcie, dużo lepiej pracują pod rybą, a i tak mają mocy w dole wystarczająco by przebić sandaczowy pysk. 
Z czasem też, po przerobieniu kilkunastu króciaków dochodzę do wniosku, że wbrew panującej opinii wcale nie są tak mocno przeszacowane te kijki z stc, dodałbym około 20% do opisu. Przykładem jest moja uncjówka z SCIV w starszej jeszcze długości 6'6". Na sucho straszna szczota, a pod 70 cm szczupaczkiem pięknie się gnie.
Mówisz, że większość krótkich fastów stc to pomimo opisu x-fasty, to jak opisałbyś te, które x-fast mają w rodowodzie?
Phenixów nie znam więc nie wypowiem się choć dużo ludzi chwali.

Koledzy podpinam się pod wątek z moim pytankiem. Nie mam możliwości wybrać się i poprzerzucac troche tych blankow zeby dobrac ... a nawet chyba nie chce bo mam dziwny fart do kupowania sprzetu w ciemno sugerujac sie zebranymi opiniami fachowców i wychodza mi trafniejsze wybory niz ze sklepu wedkarskiego w ktorym niekiedy wszystko jest piekne ;/ do czas wyjazdu nad wode.

Do mertium ... kolega Dąbek za jakiś czas dostanie ode mnie zlecenie wykonania kija pod zaporowe sandałki. Przynęty .. koguty 20-35gram gumy w podobnych gramaturkach. Decyzja padła na jednoskład niech się dzieje co chce ;) długosc koło dwoch metrów, im krocej tym chyba lepiej... Kij ma być cholernie szybki pozwalac na podbicie bez większego problemu koguta 35gram .. ale przy 20g mam również cokolwiek czuć ;) Przelotki raczej Phenix, rękojeść dzielona.

Pytanie o blank !!!! Rafał delikatnie przekierował mnie z blanków mhx popping na coś ze stajni penixa (sugerujac lepsze czucie przynety i przejście ze szczytowego w pełniejsze ugięcie przy holu czym mhx P nie może się pochwalić) i tutaj pojawia się pytanie (pomijam że każdy lubi co innego blablabla) szukam opinii kolegów lubiących szybkie cięte kije łowiacych na koguty i gumy (czasemi jesienią na dość dużych głebokościach) którzy mają i polecają konkretne pozycje blanków. Ja po długiej rozmowie z Rafałem wytypowałem sobie kilka pozycji ... 

część oznaczona jest jako cast lecz w spinning nie znalazłem na tyle mocnego blanku .. i jak dobrze zrozumiałem w rozmowie z Rafałem można to uzbroić pod korbę.

Jestem ciekaw tych phenixów bo sporo ludzi dobrze się o nich wypisuje, może jednak mhx nie jest taki najgorszy. Za wszelkie wrazenia opinie i odczucia posiadaczon kijków zbudowanych z myślą o łowienie podobne do mojego (sandacz, kogut,podbicie, zaporówka) :)

Myślę nad blankiem phenix m1 MX72MH lub MX72H choć nie wiem czy ten drugi nie za mocny będzie

Z seri UMBX casting  UMBX 70-H lub MH

Może coś jednak z MHXa nie koniecznie popping a np magnum bass MB784-MHX ... od razu mowie że za wysoko nie chce wyjść i o K2 nawet nie marzę ... wiem że wędka od Dąbka nawet na bardzie budżetowym blanku fajnie z gustem ubrana bedzie rajem jakiego jeszcze nie dane mi było doświadczyć.

Edytowane przez Sandre

X-fasty mają cieńsze i delikatniejsze szczytówki, które w większym nurcie będą się pod większym ciężarem mocno poddawać, nie mówiąc już o przynętach stawiających większy opór. Miałem i łowiłem LTBS68MXF i AVS68MXF, dolniki jak pień, a szczytówki delikatne, nie łowiło mi się nimi komfortowo w nurcie, może dla zwolenników wpatrywania się w szczytówkę będą super, w sumie to są super ale według mnie na wodzie stojącej. Natomiast fasty, którymi teraz łowię mają zdecydowanie pełniejsze i jakby równomierne ugięcie, dużo lepiej pracują pod rybą, a i tak mają mocy w dole wystarczająco by przebić sandaczowy pysk. 

Z czasem też, po przerobieniu kilkunastu króciaków dochodzę do wniosku, że wbrew panującej opinii wcale nie są tak mocno przeszacowane te kijki z stc, dodałbym około 20% do opisu. Przykładem jest moja uncjówka z SCIV w starszej jeszcze długości 6'6". Na sucho straszna szczota, a pod 70 cm szczupaczkiem pięknie się gnie.

Mówisz, że większość krótkich fastów stc to pomimo opisu x-fasty, to jak opisałbyś te, które x-fast mają w rodowodzie?

Phenixów nie znam więc nie wypowiem się choć dużo ludzi chwali.

ultra fast :P ;) :) ...

• Like 1

...mialem wszytkie z nich. Najbardziej sandaczowy jest pierwszy i ostatni. Postawiłem na mbx-a, bo krótszy, bardziej poręczny przy połowach z łódki...i dostępny...cd-ki poszły w niepamięć ...

Patryk nie mów, że ten avid jest kiepski na sandacze.Mega wymiatacz. 

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Największą główkę zakładałem 20g.

Oczywiście to raczej szuranie po dnie niż podbijanie, podbijanie do 14 gramów jakoś jeszcze idzie.

Jak rozmawiałem w BRC o tych blankach to od razu mi powiedziano że trzeba przyjąć razy dwa ten opis. A jak ktoś łowi na wleczonego to razy 3. Dolnik jest bardzo mocny w tych blankach. Ale pod większą rybą super pracuje. Ostatnio poławiam sandacze na bocznym troku właśnie na szuranego. Podpatrzyłem na filmikach za wschodniej granicy. Super zabawa.

Wklejką nie podbijesz ino poszurasz ,To mi wygląda trochę na szukanie śmietany na gównie :)

Zdaje się ,że badyl do agresywnego podbicia juz posiadasz.Tzw ślizganie konkretnym wabiem po dnie i tuż nad nim,wykonasz tym samym kijem,mówimy oczywiscie w dalszym ciągu o naszej dolnej Wiśle. Wędki typu mocne wklejki bardziej sprawdzą się na wodzie stojącej .lub na kanałach o delikatnym okresowym uciągu .

Na Wisełce branie poczujesz ,obojętnie czy guma skacze agresywnie ,czy jest wleczona po dnie.to tylko sposób prowadzenia,ale głodna ryba reaguje szybko i pewnie,inaczej jak w jeziorze czy na MW,gdzie wszystko odbywa sie znacznie wolniej.

• Like 5

• 3 miesiące temu...
Odgrzeję troszkę temat :)

Szukam blanku typowo pod sandacza, co to dla mnie oznacza? Szybki, cięty, pod obciążeniem pracujący szczytem, przy większym głębokie ugięcie. Bardzo ważna jest czułość w łapie i dobrze pokazujący pstryki sandaczy na szczytówce. Obsługiwane przynęty hm...główki 12-28g + guma 3-4 cale...i dobrze by było żeby ogarniał to w pełnym komforcie. Kijek używany też będzie na bolenia na woblery bezsterowe i nie tylko, gramatura do 25g. Budżet na blank...500zł. Monoblank, max 2,2m

Myślałem cały czas o phenixie M1 12lb ale coś mi się wydaje, że będzie on za słaby, 17lb M1 natomiast jest już bardzo mocny, sztywny szczyt...raczej nie ustępliwy. 

Edytowane przez Manniek66

Witam, mam zamiar wykonać wędkę pod sandacza o długości 2,30-2,40. Kij ma służyć do połowu z brzegu w jeziorach max. 5m głębokości, przynęty 7-12cm na główkach 5-15g max kogut 20g. Głównie łowię techniką opadu więc potrzebuję kija o akcji szczytowej aby komfortowo podbijać gumę. Wstępnie wybrałem kilka blanków z których chciałbym zbudować wędkę do moich potrzeb.

1. Talon Delta D80MF2  2,44 5-21g

2. Composite Developments Blue Rapid CDBR-762ML 2,30 5-21g

3. Composite Developments EXT NANO CDEXN-792ML 2,35 5-19g

4. Phenix Karabela FX 794-2 2,36 6-18g

Proszę o opinie użytkowników w/w blanków. Czy w ogóle się nadają do moich potrzeb. Jeżeli ktoś ma inną propozycję to jestem otwarty, ponieważ jeszcze jestem na etapie poszukiwania blanku. Chciałbym aby wędka po wykonaniu była lekka, czuła i dobrze wyważona. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Dodam że blank musi być dwuczęściowy.

Edytowane przez hozel79