Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od kilku lat tego tx684c(nawet dwa),dobrze opisany przez Łukasza(28g)(chyba jednak już opis na stronie jest taki jak u producenta),choć to koniec komfortu(Przy podbiciu spokojnie podbije agresywnie 35g,ale rzuty już muszą być spokojniejsze)takie moje zdanie.Wg Phenixa do 21g,i w tej gramaturze nie ma dla mnie konkurencji.

Zależy też jak łowisz,czy szczyt jest dla Ciebie wskaźnikiem brań,czy wolisz poczuć branie na ręce.Jeśli TO drugie to nie miałem bardziej elektrycznego blanku w ręce.Dobrze uzbrojony nie powinien przekroczyć wagi 90g przy 18lb.

Edytowane przez kogut
  • Like 2

Jeżeli ma być do 2 m to się nie wcinam ,jeżeli jednak troszkę dłuższy to ten oprócz długości spełni wszyskie wymagania i jedno więcej; takie że jest to niesamowity kij ,chodzi o jednoczęściowy Phenix TX-765H-C który obłowiłem już zarówno na sandaczach (pelagiczne łowienie w toni ,Drop Shot , zwykły opad oraz vertical ) oraz na dorszach na lekko poławianych na gumę 20-30 g główka + guma i mogę o tym kiju napisać tylko i wyłącznie w samych superlatywach .Czułość ,lekkość i piękna praca pod ciężarem (5-7 kg dorsze ładnie go doginały) Te max 40 g to dla mnie 30 g głowka + 4 " guma , łowiłem już tak i kij dawał sobie radę :)

1947498b00f364b2.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Zastanawia się nad Phenixem K2 TX 684 203 cm. I do 28 gram. Czy to będzie dobry trop? Czy użytkownicy tego blanku po twierdzą że górny ciężar niedoszacowany?

Trop jak najbardziej dobry ale o oczko wyżej TX-715H-C będzie w sam raz lub jak już pisałem TX-765H-C

Edytowane przez mrWhite7

Niestety Waldek tego Matagi jeszcze nie miałem w rękach ale mam już jakieś pojęcie jak  blanki Matagi pracują .Są lekkie ,szczytowe ,szybkie ,więc do klasycznego opadu jak i DSa jak najbardziej będą się nadawały .Sam nie miałbym problemu aby zaryzykować bo wiem że ryzyko byłoby znikome ,ale zdajmy się na forumowiczów którzy są dumnymi posiadaczami tych kijaszków zrobionych na  blanku TR76 Super Shore M  może opiszą doznania i możliwości kija pod sandacza.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Odgrzebuję temat. Na tegoroczny sezon mam zamiar sprawić sobie kijek na sandacze o następujących parametrach. Moc 14-17 funtów, długość 7 stóp plus ewentualnie kilka cali, tzn. coś między 2,13m a 2,35m, raczej dwuskład. Powinien pozwolić na łowienie w opadzie główkami 21-25g plus gumy typu Relax Kingshad, Relax Ohio 4", Keitech Easy Shiner ''5, ZMAN Grass KickerZ.

Jest jeszcze jedno istotne dla mnie wymaganie. Podstawowe przeznaczenie to sandacz, ale blank powinien pozwalać na skuteczny hol częstego okoniowego przyłowu. W moich okolicach jest tak, że sandacze i okonie często żerują na tych samych głębokościach i stanowiskach i biorą na te same przynęty. Kij powinien więc być skutecznym narzędziem na oba te gatunki.

Podobne pytanie zadałem jakiś czas temu w wątku o poppingach MHX, ale stwierdziłem, że zdecyduję się raczej na kij o bardziej równomiernym ugięciu. Zapytałem również kilka osób na priv m.in. o blanki Hers czy wymieniony we wcześniejszym poście Phenix MBX 2.36 17lb. Ale ich użytkownicy odradzali je, jako typowe sandaczowe "szpady", od których okonie będą się "odbijać".

Zastanawiam się więc, jaki blank wybrać do moich celów. Może Phenix M1, może któryś z blanków Blaas o niezbyt wysokim module, albo jeszcze coś innego?

Oczywiście zapytam w kilku pracowniach, m.in. w Rodmasie czy w Fishing Art, ale wpierw pozwolę sobie zasięgnąć opinii użytkowników forum.

Dodam jeszcze, że piszę o okoniach 25-35 cm. Zaś jeśli chodzi o wagę przynęt, w razie konieczności mogę się ograniczyć, np. wymienione przeze mnie gumy podpinałbym do ołowiu 20-21g, a jeśli główka 25g to raczej smukła guma typu Keitech EasyShiner "4.