Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie od wielu dni przeglądam forum pod kątem znalezienia blanku dla moich celów. Korzystam z wyszukiwarki, zaglądam też do działu Rodbuilding, również do poszczególnych wątków autorskich. Tematów w stylu "kijek na sandacza" czy "blank na sandacza" jest multum, to jeden z motywów przewodnich forum :)  ale niewiele znalazłem, jeśli chodzi o konfigurację "blank na sandacza jako skuteczne narzędzie w przyłowie okoniowym". Jedynie kilka pojedynczych wypowiedzi w poszczególnych wątkach. Temat faktycznie bardziej pasuje do działu Rodbuilding, ale jak pokazuje wyszukiwarka i na co zwróciłem uwagę pisząc swoją prośbę o opinię, większość tego typu wątków jest w dziale Spinning. Nie chcąc zakładać kolejnego n...-tego już tematu "kijek na sandacza" podczepiłem się pod jeden z już istniejących.   

• Like 1

moim zdaniem ciężko będzie znaleźć złoty środek by pogodzić blank sandaczowy z blankiem okoniowym. Poszedłbym drogą w ukręceniu jednak 2 kijków porządnego phenixa i jakiegoś budżetowego mhx, no ale mamy tu zacnych majstrów co nie jeden kij ukręcili może jednak coś się znajdzie.

• Like 1

Wystarczy czasem uwolnić się od "terenowego" dogmatu, a wszystkie nieomal samochody stają się z mety terenowe... 

Wystarczy czasem uwolnić się od "muchowego" dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety muchowe...

Wystarczy czasem uwolnić się od "podlodowego" dogmatu, a wszystkie nieomal wędki stają się z mety podlodowe...

Wystarczy czasem uwolnić się od "spiningowego" dogmatu, a wszystkie nieomal wędki stają się z mety spiningowe...

Wystarczy czasem uwolnić się od "karpiowego" dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety karpiówkami...

Oj Sławek, Sławek  :D 

Edytowane przez FidoAngel

Głównym przeznaczeniem ma być sandacz (najczęściej taki 50 do 70 cm, bo takie zwykle u mnie się trafiają), ale w miarę możliwości staram się znaleźć jakiś kompromis, żeby uniknąć kupowania dwóch kijów podobnej długości, do łowienia w tych samych miejscach, tymi samymi przynętami, na główki 20 gr lub odrobinę cięższe. Przy czym każdorazowo musiałbym brać ze sobą obywa, bo jednego dnia gryzie sandacz, a nazajutrz w tym samym  miejscu, na te same gumy skubie okoń. 

Vegter Boron 7-20 lbs, 7-33g? :) W FA buduję szpadę castingową na tym blanku pod m.in. Twoje zastosowania. 

Jak glowki 20g, lub z malym plusem to raczej 15lb. To taka raczej mocniejsza 15 ;) Ogarnia sandacze, szczupaki, jeziorowe pstragi na wahadla, oraz okonie. Co do okonii, to jak biora bardzo delikatnie, to przydalby sie patyk z delikatniejszym szczytem. Ale tak z drugiej strony, zeby byc dobrze przygotowanym do wszelkich okoniowych warunkow, to trzeba miec z piec wedek ;)

• Like 1

Phenix tx 684 jestem użytkownikiem siadaly mi mniejsze okonie niż tobie i nie spadały. Też mam takie łowisko jak ty.Oczywiscie przy tym kiju czujesz branie takiego okonia ale frajdy z holu ryba nie ma no i nie jest 2 składem.

A kto pisal ze spadaja? ;) Pisalem ze idealnie to najlepiej miec jeszcze wedke tylko pod okonia :)

• Like 1

Witam Kolegów.

Chciałbym się również podpiąć do tematu kijka na sandacza. Tak wiem, że dużo już było na ten temat ale po przeszukaniu fora nie znalazłem wszystkich odpowiedzi. Ale do brzegu, poszukuję odpowiedzi jaki blank na sandacza, do łowienia gumami, główki od 6 do 15gram max 20. Do połowy z łódki na wodach stojących, zaporowych, głębokość zbiorników do 5 metrów, najlepiej w jednym składzie. Chciałbym się zamknąć w całej inwestycji w 1000 pln. Wezmę pod uwagę wszystkie propozycję jeśli udałoby się coś taniej to z pewnością cel na pozostałe złotóweczki znajdę...

Panowie a co sądzicie o tych blankach biorąc pod uwagę moje założenia:

Suzuki RXF12LB661 C.W. 5-18gr.

St.Croix Legend Tournament 4C610MLXF 2,08m, 4-14gr

Legend Elitę 5S63MXF-G-ELITE 1,9m 3,5-14gr

Batson Rainshadow:

XSB802.75. 2,02m 5-18gr

IMMS68MXF. 2,02m 5-14gr

ETES68MXF. 2,02m 5-14gr