DelTor0 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Przejzyj dzial rodbuilding, jest tam duzo info na ten temat. Dwa, pewnie szybciej dostalbys odpowiedz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 No właśnie od wielu dni przeglądam forum pod kątem znalezienia blanku dla moich celów. Korzystam z wyszukiwarki, zaglądam też do działu Rodbuilding, również do poszczególnych wątków autorskich. Tematów w stylu "kijek na sandacza" czy "blank na sandacza" jest multum, to jeden z motywów przewodnich forum ale niewiele znalazłem, jeśli chodzi o konfigurację "blank na sandacza jako skuteczne narzędzie w przyłowie okoniowym". Jedynie kilka pojedynczych wypowiedzi w poszczególnych wątkach. Temat faktycznie bardziej pasuje do działu Rodbuilding, ale jak pokazuje wyszukiwarka i na co zwróciłem uwagę pisząc swoją prośbę o opinię, większość tego typu wątków jest w dziale Spinning. Nie chcąc zakładać kolejnego n...-tego już tematu "kijek na sandacza" podczepiłem się pod jeden z już istniejących. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Dla mnie takim blankiem jest NFC MB704 szybki,ale glebiej pracujacy niz typowe sandaczowe koleczki. Przy moim lowieniu komfort do 22g i 4 guma. Piekna praca pod ryba, no i okoni tez nie gubi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szemo Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 moim zdaniem ciężko będzie znaleźć złoty środek by pogodzić blank sandaczowy z blankiem okoniowym. Poszedłbym drogą w ukręceniu jednak 2 kijków porządnego phenixa i jakiegoś budżetowego mhx, no ale mamy tu zacnych majstrów co nie jeden kij ukręcili może jednak coś się znajdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 To bardzo cieżki temat, jedyny kij jaki miałem a który by to wszystko całkiem dobrze ogarnąłi pogodził jest Avid 2,9 do 21g. Wiem, ze szukasz raczej króciaka ale to jedyny trop jaki mogę podać. Może tu coś podpowiedzą, zadaj pytanie w temacie o blankach st.croix. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Wystarczy czasem uwolnić się od plecionkowego dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety okoniowe.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Wystarczy czasem uwolnić się od "terenowego" dogmatu, a wszystkie nieomal samochody stają się z mety terenowe... Wystarczy czasem uwolnić się od "muchowego" dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety muchowe...Wystarczy czasem uwolnić się od "podlodowego" dogmatu, a wszystkie nieomal wędki stają się z mety podlodowe...Wystarczy czasem uwolnić się od "spiningowego" dogmatu, a wszystkie nieomal wędki stają się z mety spiningowe...Wystarczy czasem uwolnić się od "karpiowego" dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety karpiówkami... Oj Sławek, Sławek Edytowane 9 Lutego 2016 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Moim zdaniem albo sandaczówka albo okoniówka, bo kompromisu tu się nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Tak jak pisał @FidoAngel Avid do 21g do takiego łowienia jak najbardziej polecam.Tylko nie 2,9 ale krótszy ten co ma niecałe 2,6Garby to takie większe na 5g+guma (zaczyna się czucie)Sandał to tak nawet 25+guma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Moim zdaniem albo sandaczówka albo okoniówka, bo kompromisu tu się nie znajdzie.Moim zdaniem, jedno nie wyklucza drugiego. To bardziej kwestia ciężaru i rozmiaru przynęty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Ja na sandacze preferuję kije extra fast, a okonie mf ewentualnie f ale to kwestia upodobań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Głównym przeznaczeniem ma być sandacz (najczęściej taki 50 do 70 cm, bo takie zwykle u mnie się trafiają), ale w miarę możliwości staram się znaleźć jakiś kompromis, żeby uniknąć kupowania dwóch kijów podobnej długości, do łowienia w tych samych miejscach, tymi samymi przynętami, na główki 20 gr lub odrobinę cięższe. Przy czym każdorazowo musiałbym brać ze sobą obywa, bo jednego dnia gryzie sandacz, a nazajutrz w tym samym miejscu, na te same gumy skubie okoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Vegter Boron 7-20 lbs, 7-33g? W FA buduję szpadę castingową na tym blanku pod m.in. Twoje zastosowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Vegter Boron 7-20 lbs, 7-33g? W FA buduję szpadę castingową na tym blanku pod m.in. Twoje zastosowania.Pogodzisz tym kijem oba gatunki, jeszcze szczupak się "załapie". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacziega Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Sprawdz Sj z MHX - fajne kije ktore maja ustepliwy dol i Daja rade zaporowe sandacze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Vegter Boron 7-20 lbs, 7-33g? W FA buduję szpadę castingową na tym blanku pod m.in. Twoje zastosowania. Jak glowki 20g, lub z malym plusem to raczej 15lb. To taka raczej mocniejsza 15 Ogarnia sandacze, szczupaki, jeziorowe pstragi na wahadla, oraz okonie. Co do okonii, to jak biora bardzo delikatnie, to przydalby sie patyk z delikatniejszym szczytem. Ale tak z drugiej strony, zeby byc dobrze przygotowanym do wszelkich okoniowych warunkow, to trzeba miec z piec wedek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Phenix tx 684 jestem użytkownikiem siadaly mi mniejsze okonie niż tobie i nie spadały. Też mam takie łowisko jak ty.Oczywiscie przy tym kiju czujesz branie takiego okonia ale frajdy z holu ryba nie ma no i nie jest 2 składem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Oj Aniołku, Aniołku - spróbuj kiedyś a łacno zauważysz niuanse. Pomijając spasowanie z przynętą i technika, ten sam kij z braidem i żyłka to są dwie różne wędki.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Phenix tx 684 jestem użytkownikiem siadaly mi mniejsze okonie niż tobie i nie spadały. Też mam takie łowisko jak ty.Oczywiscie przy tym kiju czujesz branie takiego okonia ale frajdy z holu ryba nie ma no i nie jest 2 składem. A kto pisal ze spadaja? Pisalem ze idealnie to najlepiej miec jeszcze wedke tylko pod okonia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlenowiec Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Witam Kolegów.Chciałbym się również podpiąć do tematu kijka na sandacza. Tak wiem, że dużo już było na ten temat ale po przeszukaniu fora nie znalazłem wszystkich odpowiedzi. Ale do brzegu, poszukuję odpowiedzi jaki blank na sandacza, do łowienia gumami, główki od 6 do 15gram max 20. Do połowy z łódki na wodach stojących, zaporowych, głębokość zbiorników do 5 metrów, najlepiej w jednym składzie. Chciałbym się zamknąć w całej inwestycji w 1000 pln. Wezmę pod uwagę wszystkie propozycję jeśli udałoby się coś taniej to z pewnością cel na pozostałe złotóweczki znajdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Strzeliłbym w ten https://goo.gl/photos/H4zs3TME4MA2VVW8ACałkiem przyjemny kijaszek był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Avid AVS70MF lub AVS68MXF i będzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Miałem avs68mxf i nie odnotowałem żadnego spadu okonia łowiąc tylko plecionką. W odróżnieniu od 70mf ma delikatniejszą szczytówkę przez co lepiej amortyzuje krótkie zrywy.Oba świetne kije. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Jak dla mnie 3S68MXF ma już zbyt delikatną szczytówkę przy 15g i 4", wybrałbym MF. MF-ka okonie także nieźle trzyma - pomijam narybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlenowiec Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Panowie a co sądzicie o tych blankach biorąc pod uwagę moje założenia:Suzuki RXF12LB661 C.W. 5-18gr.St.Croix Legend Tournament 4C610MLXF 2,08m, 4-14grLegend Elitę 5S63MXF-G-ELITE 1,9m 3,5-14grBatson Rainshadow:XSB802.75. 2,02m 5-18grIMMS68MXF. 2,02m 5-14grETES68MXF. 2,02m 5-14gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi