woblerwz Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Jak wytrzymasz finansowo to 5S68MXF-B. Elita 63MXF nieco za delikatna, 4C610MLXF także za delikatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Panowie a co sądzicie o tych blankach biorąc pod uwagę moje założenia:Legend Elitę 5S63MXF-G-ELITE 1,9m 3,5-14gr Bardzo polecam, mam w wersji extreme, ale 20g to juz za duża głowa do tego patyka. Optymalnie 12-15+smukle 3-4" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Dziękuję za wszystkie opinie, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to chętnie się z nimi zapoznam. Muszę jeszcze zasięgnąć informacji i poczytać o kilku blankach, o których przedmówcy tu wspomnieli, ale moje poszukiwania sandaczowego blanku stopniowo się zawężają, a koncepcja kija powoli dojrzewa. Zajmie mi to jeszcze trochę czasu, ale już mogę powiedzieć, że niewykluczona jest mała niespodzianka... Co do żyłki zamiast plecionki - słuszna uwaga Sławku. Zapasowa szpulka do kołowrotka z żyłką i można działać. Z tym, że nie wszędzie i nie zawsze. W ubiegłym roku w mojej okolicy łowiliśmy raz z kuzynem w jednym miejscu, na podobnej wagi gumy na główkach. On miał żyłkę, ja plecionkę. Na dnie było dużo kamieni i wodorostów. Na każdy mój "złapany" zaczep kuzyn miał kilka. U mnie kij z plecionką błyskawicznie i wyraźniej sygnalizował, co się dzieje z przynętą, jej kontakt z dnem trwał krócej niż na kiju z żyłką. Przynęta nie zdążyła wejść w zaczep, a jeśli już, szybciej mogłem zareagować i delikatnie wyszarpać. Na żyłce nie było to odczuwalne tak wyraźnie, a i delikatnie sygnalizowanych brań jakby mniej. Co do blanku Vegter Boron. Nie jestem pewien, aby do moich celów nadawał się blank, który w wyniku zacięcia przebija rybom pyski na wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Suzuki RXF12LB661 C.W. 5-18gr. 20g +guma, to już za dużo, straci dynamikę poza tym pierwsze trzy blanki ze względu na cenę samego blanku raczej wypadają z Twoich założeń finasowych Edytowane 13 Lutego 2016 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlenowiec Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Suzuki RXF12LB661 C.W. 5-18gr. 20g +guma, to już za dużo, straci dynamikę poza tym pierwsze trzy blanki ze względu na cenę samego blanku raczej wypadają z Twoich założeń finasowychWw. Suzuki jaki max ciężar obsłuży? Poza tym Kamil co sądzisz o blanku z MHX P-844 popping. Jeśli jednak budżet miałby większy to co byś polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) o MHX się nie wypowiadam,bo nie mam o nim większego pojęcia o Suzuki napisałem, bo sam go uzbroiłem i właśnie wg mnie nie spełni Twoich (i moich) założeń, tzn 20g to dla niego za dużo, zakres to 5-15g np. STC 5C68MXF już tak (ma delikatny szczyt, który wyrzuci główki z dolnego zakresu określonego przez Ciebie, powiedzmy 7g+guma) Edytowane 15 Lutego 2016 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Z MHX-ów pomyśl o MB842-2, serią poppingów osobiście źle mi się łowiło. MB842-2 obsłuży podany zakres. Croix jak Kamil napisał jak najbardziej pasuje pod podane potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fly^Fishing Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Chętnie poznam Wasze opinie nt. blanków Composite Developments Orka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) panowie mam pytanie ,chodzi mi o blank okolo 12-14lb bardzo szybki,sztywny,ktory pracowal by w przedziale 5-15gr,cena nie gra rolimono blank okolo 7" Edytowane 18 Grudnia 2016 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) TX-713ML-C lub TX-683ML-C , na sandacza chyba nie ma nic lepszego . Nie brałbym TX K2 Spinning bo moim zdaniem ma za bardzo szczytowe ugięcie , te z serii Casting mają zdecydowanie płynniejsze ugięcie ale są tak samo szybkie i czułe jak seria S Edytowane 18 Grudnia 2016 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 mozesz powiedziec od ilu oba startuja ,zalezy mi na 5gramachczy oba spelnialy by te wymogi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Spokojnie oba spełnią te wymogi .5 g-15 g to nie problem i przy tym zakresie łowisz w pełnym komforcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 dzieki wielkie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Panowie, pytanie o UMBX'yhttp://rodmas.pl/?page_id=6UMBX-700L-B ma cw opisany 1/4-1/2 OZ, natomiast UMBX-S700L-B jest opisany 1/8-3/8 czy faktycznie jest różnica w cw tych blanków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) panowie mam pytanie ,chodzi mi o blank okolo 12-14lb bardzo szybki,sztywny,ktory pracowal by w przedziale 5-15gr,cena nie gra rolimono blank okolo 7"Weź pod uwagę jeszcze st.croix extreme tego opisanego do 10,5grama posiadam takiego i przedział gramów który podałeś obsługuje idealnie do tego jest mega elektryczny pokazuje idealnie brania i opad na szczytowe.Kiedy uzbroilem sobie wędkę na tym banku poprawiła się moja skuteczność w łowienia sandaczy a poprzednie kije którymi lowilem wcale nie były z niższej półki.Ja wybrałem monoblank w długości 2.28m fajnie łowi mi się nim i z łódki i z brzegu. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bartolomeo213 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 2.28cm fajnie łowi mi się nim i z łódki i z brzegu.Dość krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Dość krótki Kolega didi szukał blanku w długości 7"Czyli 2.13 ja podałem tylko model i którym dokładnie łowie ja gdyż wiem że model którego używam jest i w długości 2.13 i krótsze ty jeśli zaś szukasz długiego kija powiedzmy w długości 2.60 pod sandacza przyjrzyj się st.croix Elite do 21 gram na rybomanii będziesz mógł zobaczyć gotówce a jestem pewien że kije ci się spodobają i raczej będzie to to czego szukasz tylko nie pomyl się ma to być 260cm do 21gram podpowiem też że ten blank zbrojny w pracowni wychodzi cenowo identycznie a może i nawet lepiej a jest to zupełnie inna wędka i jeszcze lepsza.Pozdrwiam Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bartolomeo213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Podtrzymam zdanie, że 2cm i 28 setne centymetra to dość mało nawet jak na łódkę, ale dziękuję za garść rad 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Podtrzymam zdanie, że 2cm i 28 setne centymetra to dość mało nawet jak na łódkę, ale dziękuję za garść rad Wybacz niedopatrzylem że wkradła się literówka i zapomniałem również że na forum lepiej siedzieć cicho bo znajdzie sie ktoś kto czepi się byle czego żeby mieć swoje kilka sekund i móc cokolwiek napisać i nie ważne czy wniesie to coś do tematu czy nie.Zaznaczam iż nie podejmuje dalszej dyskusji i pozdrawiam kolegę powyżej:) Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bartolomeo213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) myslalem o wedce castingowej i wlasnie ten TX683 bardziej by mi pasowalciekawi mnie jeszcze kwestia ,bo chcialbym zeby kij byl w spirali ,a wiem z doswiadczenia ze spirala delikatnie zmiekcza caloscmial ktos z tym blankiem do czynienia wlasnie w spirali?chodzi o zachowanie parametrow blanku Edytowane 18 Grudnia 2016 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Łowiłem kijami na wspomnianych Tx-ach w spirali i świetnie się sprawowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Panowie, pytanie o UMBX'y http://rodmas.pl/?page_id=6 UMBX-700L-B ma cw opisany 1/4-1/2 OZ, natomiast UMBX-S700L-B jest opisany 1/8-3/8 czy faktycznie jest różnica w cw tych blanków? Podtrzymam zdanie, że 2cm i 28 setne centymetra to dość mało nawet jak na łódkę, ale dziękuję za garść rad Interesuje Ciebie cw blanków które są dla Ciebie za krótkie? 2.28m? za krótkie na łódkę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Kolega Bartek po prostu popełnił literówkę co widać w cytowanym poście przez @Apioo (jest 2.28cm, a nie 2.28m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 o ja niedobry, faktycznie przepraszam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Przeprosiny przyjęte, ja również przepraszam i kłaniam się nisko, yno tylko żartowałem i proszę się nie gniewać, jednak zaznaczam, że kiedyś jeszcze mogę okiem mrugnąć Panowie, teraz na poważnie, interesują mnie te dwa blanki o które zapytałem na poprzedniej stronie, z chęcią bym nabył blank o (ponoć)łagodniejszym ucięciu czyli wersję C, jednak jeśli faktycznie ma trochę wyższe cw, to zamówię wersję S, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi