Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

mozesz powiedziec od ilu oba startuja ,zalezy mi na 5gramach

czy oba spelnialy by te wymogi?

Oba blanki TX683-C oraz TX713-C nie spełnią Twoich wymagań w gramaturze na której Ci zależy ,czyli owych 5g,

Komfort łowienia zaczyna się minimum od 7g+3"guma.

Najlżejsza wersja castingowa czyli TX712-C zacznie faktycznie gadać od 5g, lecz jednak nie całej przynęty ale z gumakiem 5cm i to na dość płytkiej wodzie do ok.2,5-3m i to przy dość sprzyjających warunkach pogodowych.

W górnym zakładanym przez Ciebie c/w czyli 15g zmieści się  zakładając ,że główkę 12g ożenisz z gumakiem 7cm. 

• Like 1

kij w zasadzie nie bylby pod sandacza,ale typowo pod bassa

metoda neko rig,czyli typowy glizdziak z 1gr obciazeniem wbitym w gume,woda 3m max

zalezy mi na minimum 12-14lb mocy kija,typowy opad mnie raczej nie interesuje

wazne bylo by pogranie przyneta po dnie(czyli stosunkowo twardy szczyt),przekaz na raczke, moc w dolniku na dosc silowy hol,no i w miare mozliwosci odleglosc okolo 5-6gram minimum,wiem ze troche ciezko to wszystko zgrac

szczerze ,bardziej wolalbym kij z zakresu dlugosci do max 7"

metoda neko rig,czyli typowy glizdziak z 1gr obciazeniem wbitym w gume,woda 3m max

wazne bylo by pogranie przyneta po dnie(czyli stosunkowo twardy szczyt),przekaz na raczke, moc w dolniku na dosc silowy hol,no i w miare mozliwosci odleglosc okolo 5-6gram minimum,wiem ze troche ciezko to wszystko zgrac

Więc trzeba było tak od razu, zamiast kluczyć ;) 

Do takiego zastosowania z tego co widziałem, macałem, wyginałem, miałem, albo mam to polecił bym POINT PB701LF,  1/32- 3/8 oz, 6-10 lb mono, 10-15 lb braid.

W rzeczywistości oczywiście zaczyna "trochę" wyżej jak w opisie, nie od 0,7g a raczej od 3g, daje radę z każdą dynamiką obsłużyć 12g, z rozsądkiem 15g. Szczytówka taka jaką potrzebujesz, raczej nie pokazuje najlżejszych muśnięć wiatru o linkę, nie do obserwacji brań a do animacji przynęty. Power satysfakcjonujący, do holów siłowych nadaje się jak najbardziej, jednak amortyzacja wzorowa.

• Like 2

To zmienia całkowicie sytuację :)

Miałem w łapach wspomnianego przez Janusza Pointa i faktycznie ciekawa propozycja .Czuły szczyt i mocny dolnik,z faktycznie wzorowym ugięciem.

Coś podobnego wyszło ostatnio w Phenixie, nowy blank pod dość spore rybki na małe przynęty SP 69L.Nie tak zbieżny jak Point(ok 13mm w dole ), ale też czuć moc.

http://rodmas.pl/?page_id=71

Wędki jeszcze nie miałem okazji wykonć.

Konstrukcja  z mocnym dolnikiem,ale raczej przy większych przynętach (chodzi o wielkość haka stosowanego przy gumach 4") do połowy verticalnego ,czyli w pionie.

Z większej odległości dość subtelny szczyt raczej skutecznie nie wbije w pysk haka 4/0. Choć mogę się mylić, gdyż wędkami na plankach MXS72L czy SP72L-2  też 10lb , kajtkiem 4" na główce 12g 4/0 hak łowiłem sandacze z powodzeniem na wodzie 3-5m.

Jednak w tradycyjnym spinie fajna propozycja do połowu normalnie biorących okoni z większymi przyłowami oraz pstrągów.

Edytowane przez Dąbek 111

Robiłem niedawno taką wędkę i muszę przyznać, że wychodzi to fajnie. Szybki szczyt, który pozwala na dynamiczne rzuty i głębokie ugięcie już pod średnim obciążeniem, które dobrze trzyma rybę. Uzbrojony w Torzite KT od 6 do 3,5. Fajny pod okonie i sandacze na lekko. Keitecha z taką główką pewnie pociągnie, 3" na pewno. Startuje już przy główce 2-3gr.

• Like 2

Więc trzeba było tak od razu, zamiast kluczyć ;)

Do takiego zastosowania z tego co widziałem, macałem, wyginałem, miałem, albo mam to polecił bym POINT PB701LF,  1/32- 3/8 oz, 6-10 lb mono, 10-15 lb braid.

W rzeczywistości oczywiście zaczyna "trochę" wyżej jak w opisie, nie od 0,7g a raczej od 3g, daje radę z każdą dynamiką obsłużyć 12g, z rozsądkiem 15g. Szczytówka taka jaką potrzebujesz, raczej nie pokazuje najlżejszych muśnięć wiatru o linkę, nie do obserwacji brań a do animacji przynęty. Power satysfakcjonujący, do holów siłowych nadaje się jak najbardziej, jednak amortyzacja wzorowa.

gdzie mozna by bylo dostac tego Pointa?

• 2 miesiące temu...

koledzy....wywróciła mi się lekko koncepcja na szwecję co doprowadziło do stwierdzenia: brak odpowiedniego kija.... 

tak na szybko potrzebuję kilka propozycji blanków do opadu sandaczowego w zakresie do ok 45 gram a może i więcej.... duża guma (20cm) plus główka rzędu 30 gram. może być też z większym zapasem mocy: duża guma plus główka 40 gram. blank krótki ok 2 metrów. a może coś co będzie można użyć jeszcze inaczej niż tylko do opadu?

dzięki za wszystkie sugestie.

koledzy....wywróciła mi się lekko koncepcja na szwecję co doprowadziło do stwierdzenia: brak odpowiedniego kija.... 

tak na szybko potrzebuję kilka propozycji blanków do opadu sandaczowego w zakresie do ok 45 gram a może i więcej.... duża guma (20cm) plus główka rzędu 30 gram. może być też z większym zapasem mocy: duża guma plus główka 40 gram. blank krótki ok 2 metrów. a może coś co będzie można użyć jeszcze inaczej niż tylko do opadu?

dzięki za wszystkie sugestie.

Cast czy spin ?

Na sucho wygląda to tak:

Jak na swoją moc i opisany ciężar wyrzutu , nie jest to żadna pała!!!. Pracuje bardziej szczytem (w porównaniu z 40gr braciszkiem o parabolicznej i głębokiej akcji). Szybko gaśnie po wymachu , wyrzucie.  Co prawda nie łowiłem nim jeszcze , ale na sucho wygląda , że nie będzie problemów z czuciem przynęty lub brań. Nie jest co prawda "sztywną szpadą" lecz dość szybki by bezproblemowo  pobawić się z sandaczem na większe przynęty (gumy lub koguty , mandule) oraz ma dość "poweru" by stawić czoło sporym szczupakom na większe jerki. Poskładałem go z myślą wędkowania verticalnie, nie mam jeszcze w tej metodzie doświadczenia , ale posłuchałem bardziej wprawionych i "mądrzejszych".