Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro temat "Kije sandaczowe" to chyba moje pytanie będzie tu pasowało.

Chciałbym zrobić sobie patyka do połowu z łodzi "piesków" na koguty i lżejsze gumki na główce jigowej. Waga przynet do 12-15g. Kij chciałbym żeby był wklejką bo sandaczy jeszcze tak nie lowilem a w tymtym sezonie na małe koguty właśnie była fajna zabawa.

Proszę wiec Was o radę jakiej długości kija zrobić? Więcej niż 2.4m nie chce ale w dół to nie wiem do jakiej długości można zejść i jaka do takiego łowienia jest optymalna.

Jeżeli ktoś z Was robił już takiego patyka to podajcie parametry pełnej wklejki węglowej (tylko taka myśle użyć). Jej długość, średnicę przy szczycie (pod przelotkę), może zbieżność całej wklejki od szczytu do wejścia w szczytówkę. Oczywiście aby hulało to z główkami i przynetami jakie opisałem wyżej.

Dziekuje z góry wszystkim za rady i podpowiedzi.

Jeszcze niecały m-c i pieski zaczną skubać ... legalnie. :)

Pozdrawiam.

A.P.

robiłem wklejki sandaczowe używając np takiej szczytówki http://allegro.pl/kushiro-szczytowka-pelny-carbon-90cm-1-7mm-i5100496980.html

można ją zeszlifować/przyciąć pod konkretne przynęty... ja do łowienia z łodzi wolę krótsze kijki - tak w granicach 190 - 210 cm.

ta szczytówka dobrze pracuje z 17 funtowym MHXem ale i z 14 funtowym starym STC - zależy z której strony ją ciąć :) 

myślę jednak że do szarpania kogucików z dnia powinna być raczej mocniejsza szczytem....

Myślę,że do ,,podskakiwania,,kogutem po dnie wklejka to zły kierunek.

Mam normalny kij 6'6" do 18g i nim głównie łowię sandacze. Główki 15-35g nie stanowią problemu plus guma 8-10cm.

O wklejce myślałem chcąc łowić delikatniej do 12g. Używając małych kogutów czy mniejszych gum.

Dlatego tez pisałem jakie parametry powinna mieć wklejka aby dała sobie rady z takim zadaniem.

To polecam tx712c(sam takim łowię,ciętym do 2m) lub 682c.Ciężko będzie Ci znaleźć wklejkę,która nie będzie się poddawała przy agresywnym podbiciu,a wg mnie przy kogutowaniu ważne jest właśnie to agresywne poderwanie(ale każdy łowi jak chce).

Edytowane przez kogut

witam

poszukuje kija do dlubania sandaczy

długość 2.30 -2.40

kij powinien podbić 30 -35 gr ołowiu plus gumka np. Ohio 10 cm

co byście polecili

Na giełdzie masz idealnego sandaczowego kraaga za super cenę i długość i cw są w twoich preferencjach no i w dwu składzie . Pozdrawiam.

• Like 2

Na giełdzie masz idealnego sandaczowego kraaga za super cenę i długość i cw są w twoich preferencjach no i w dwu składzie . Pozdrawiam.

dzieki za info

wlasnie go wczoraj kupilem

zobaczymy jak do mnie doleci czy faktycznie jest jak opisują ten kij :)

Edytowane przez tony1983

A może  CD  EXT  z poprzedniego  wypustu  7"9"  7-26 g   14 lbs    używałem  go z powodzeniem   sandacz ale  i szczupak  ,  teraz  zastąpił  go SS ML  zbrojony  po nowemu  KR    mimo  wszystko poprzednie  CD-ki

bardziej  do  mnie " przemawiały "    chodzi  mi  o serie ext  xls  bo nimi  łowiłem  .... ale  i  o br  wiele  miłego  słyszałem ...np 8'3 "-18 g  i   9'-  28 g

A może  CD  EXT  z poprzedniego  wypustu  7"9"  7-26 g   14 lbs    używałem  go z powodzeniem   sandacz ale  i szczupak  ,  teraz  zastąpił  go SS ML  zbrojony  po nowemu  KR    mimo  wszystko poprzednie  CD-ki

bardziej  do  mnie " przemawiały "    chodzi  mi  o serie ext  xls  bo nimi  łowiłem  .... ale  i  o br  wiele  miłego  słyszałem ...np 8'3 "-18 g  i   9'-  28 g

8'3 "-18 g ? Znakomita, mocniejsza pstrągówka :good:

Witam

moje wcześniejsze  porównanie  dotyczyło   produktów  CD    z poprzednich  lat   z  obecnymi  .  Co  do  SS ML  to  mi  właśnie  przypasował  w zakresie  o którym  jest  mowa  powyżej   to dobry  kierunek .

Warto  go lekko  uzbroić  tunel/ szczyt  u mnie    Torizite  4,0   wysokie  H  akurat  w tym projekcie  Fuji sic .  10-15 g plus  guma  zakładając  że  jest   wąska  typu 4" ES   jeżeli  stosujesz   " grubsze "  gumy  to  raczej  SS  M.

alternatywa  to myślę  że  eltka  10/12 lb  w zależności  od  rodzaju  gum ....

• 1 miesiąc temu...

Koledzy, czy ktoś z Was może porównać pracę blanku Kraag XF do TX ©? Chodzi mi porównanie Kraag'a XF (monoblank) 11lb do TX683C. Ten drugi jest mi znany, do niego chciałbym się odnosić w porównaniach. Po przeczytaniu wielu postów o blankach FA wyszło mi, że zakres obsługiwanych gramatur Kraag'a 11lb będzie zbliżony do 683C. Tak? Nie? :) No i praca - Kraag będzie mniej "suchy" od TX? Z góry dzięki za cokolwiek w temacie, Siostro, Bracie  ;) 

• 3 tygodnie później...

Cześć, szukam czułego blanku do ~700pln, długość 2,30-2,40 ogarnianie gum 10cm (12g) na główkach 3-30g przeważnie 8-20g, szybka akcja ale głębokie ugięcie(duża szansa nna przyłów DUŻEGO zębatego :) ). Ktoś coś? :) tak ogarniałem forum ale jest mowa o wędkach krótszych niż potrzebuję.