trout master Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Skoro temat "Kije sandaczowe" to chyba moje pytanie będzie tu pasowało. Chciałbym zrobić sobie patyka do połowu z łodzi "piesków" na koguty i lżejsze gumki na główce jigowej. Waga przynet do 12-15g. Kij chciałbym żeby był wklejką bo sandaczy jeszcze tak nie lowilem a w tymtym sezonie na małe koguty właśnie była fajna zabawa. Proszę wiec Was o radę jakiej długości kija zrobić? Więcej niż 2.4m nie chce ale w dół to nie wiem do jakiej długości można zejść i jaka do takiego łowienia jest optymalna. Jeżeli ktoś z Was robił już takiego patyka to podajcie parametry pełnej wklejki węglowej (tylko taka myśle użyć). Jej długość, średnicę przy szczycie (pod przelotkę), może zbieżność całej wklejki od szczytu do wejścia w szczytówkę. Oczywiście aby hulało to z główkami i przynetami jakie opisałem wyżej. Dziekuje z góry wszystkim za rady i podpowiedzi. Jeszcze niecały m-c i pieski zaczną skubać ... legalnie. Pozdrawiam.A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 robiłem wklejki sandaczowe używając np takiej szczytówki http://allegro.pl/kushiro-szczytowka-pelny-carbon-90cm-1-7mm-i5100496980.htmlmożna ją zeszlifować/przyciąć pod konkretne przynęty... ja do łowienia z łodzi wolę krótsze kijki - tak w granicach 190 - 210 cm.ta szczytówka dobrze pracuje z 17 funtowym MHXem ale i z 14 funtowym starym STC - zależy z której strony ją ciąć myślę jednak że do szarpania kogucików z dnia powinna być raczej mocniejsza szczytem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) Myślę,że do ,,podskakiwania,,kogutem po dnie wklejka to zły kierunek. Edytowane 6 Maja 2017 przez kogut 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) Każdy robi jak uważa - "klient nasz Pan".Skoro ktoś chce wklejkę pod koguty to może robić, a czy to da radę - to inna sprawa .Człowiek bardzo szybko i najlepiej uczy się na SWOICH błędach. Edytowane 6 Maja 2017 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 witam poszukuje kija do dlubania sandaczy długość 2.30 -2.40 kij powinien podbić 30 -35 gr ołowiu plus gumka np. Ohio 10 cm co byście polecili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 witam poszukuje kija do dlubania sandaczy długość 2.30 -2.40 kij powinien podbić 30 -35 gr ołowiu plus gumka np. Ohio 10 cm co byście poleciliPhenix TX 20lb lub M1 25 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Myślę,że do ,,podskakiwania,,kogutem po dnie wklejka to zły kierunek.Mam normalny kij 6'6" do 18g i nim głównie łowię sandacze. Główki 15-35g nie stanowią problemu plus guma 8-10cm. O wklejce myślałem chcąc łowić delikatniej do 12g. Używając małych kogutów czy mniejszych gum. Dlatego tez pisałem jakie parametry powinna mieć wklejka aby dała sobie rady z takim zadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) To polecam tx712c(sam takim łowię,ciętym do 2m) lub 682c.Ciężko będzie Ci znaleźć wklejkę,która nie będzie się poddawała przy agresywnym podbiciu,a wg mnie przy kogutowaniu ważne jest właśnie to agresywne poderwanie(ale każdy łowi jak chce). Edytowane 6 Maja 2017 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Phenix TX 20lb lub M1 25 lbm1 już przerobiłem nie bardzo podeszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Grześ, mam w dobrych pieniądzach do oddania nowy blank TX714C. Dryndnij do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Grześ, mam w dobrych pieniądzach do oddania nowy blank TX714C. Dryndnij do mnie Jak dwusklad to możemy pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 witam poszukuje kija do dlubania sandaczy długość 2.30 -2.40 kij powinien podbić 30 -35 gr ołowiu plus gumka np. Ohio 10 cm co byście polecili Na giełdzie masz idealnego sandaczowego kraaga za super cenę i długość i cw są w twoich preferencjach no i w dwu składzie . Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 popatrz jeszcze banki z pracowni Fising Art ciekawe konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Grzesiek CD Blue Rapid 2,30m do 28g fajny szybka szpada no i dwuskład Edytowane 9 Maja 2017 przez Tomek TJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Na giełdzie masz idealnego sandaczowego kraaga za super cenę i długość i cw są w twoich preferencjach no i w dwu składzie . Pozdrawiam.dzieki za infowlasnie go wczoraj kupilem zobaczymy jak do mnie doleci czy faktycznie jest jak opisują ten kij Edytowane 9 Maja 2017 przez tony1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Grzesiek CD Blue Rapid 2,30m do 28g fajny szybka szpada no i dwuskłado tym Tomku nie pomyslalem Mowisz o nowych CD -kach czy tych starszych konstrukcjach ? narazie wziolem tego kraga od Krzyska Rogalskiego jak nie przypasi to wroci spowrotem na gielde i bede dumal na d blue rapidem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 chyba ten nowy miałem w łapie, fajny patyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 A może CD EXT z poprzedniego wypustu 7"9" 7-26 g 14 lbs używałem go z powodzeniem sandacz ale i szczupak , teraz zastąpił go SS ML zbrojony po nowemu KR mimo wszystko poprzednie CD-ki bardziej do mnie " przemawiały " chodzi mi o serie ext xls bo nimi łowiłem .... ale i o br wiele miłego słyszałem ...np 8'3 "-18 g i 9'- 28 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 A może CD EXT z poprzedniego wypustu 7"9" 7-26 g 14 lbs używałem go z powodzeniem sandacz ale i szczupak , teraz zastąpił go SS ML zbrojony po nowemu KR mimo wszystko poprzednie CD-ki bardziej do mnie " przemawiały " chodzi mi o serie ext xls bo nimi łowiłem .... ale i o br wiele miłego słyszałem ...np 8'3 "-18 g i 9'- 28 g 8'3 "-18 g ? Znakomita, mocniejsza pstrągówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 na dużą rzekę , duże woblery i duże pstrągi , ale sandacza na lekko chyba też obsłuży nieprawdaż ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Maćku niezbyt Ci podpasil ten ss ml? Szukam wlasnie blanku na sandacza z optimum podbicia w granicach 10-15gr glowki i myslalem wlasnie o nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Maćku niezbyt Ci podpasil ten ss ml?Szukam wlasnie blanku na sandacza z optimum podbicia w granicach 10-15gr glowki i myslalem wlasnie o nim...i ten ss ml byłby najlepszym wyborem, tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Witam moje wcześniejsze porównanie dotyczyło produktów CD z poprzednich lat z obecnymi . Co do SS ML to mi właśnie przypasował w zakresie o którym jest mowa powyżej to dobry kierunek . Warto go lekko uzbroić tunel/ szczyt u mnie Torizite 4,0 wysokie H akurat w tym projekcie Fuji sic . 10-15 g plus guma zakładając że jest wąska typu 4" ES jeżeli stosujesz " grubsze " gumy to raczej SS M. alternatywa to myślę że eltka 10/12 lb w zależności od rodzaju gum .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Koledzy, czy ktoś z Was może porównać pracę blanku Kraag XF do TX ©? Chodzi mi porównanie Kraag'a XF (monoblank) 11lb do TX683C. Ten drugi jest mi znany, do niego chciałbym się odnosić w porównaniach. Po przeczytaniu wielu postów o blankach FA wyszło mi, że zakres obsługiwanych gramatur Kraag'a 11lb będzie zbliżony do 683C. Tak? Nie? No i praca - Kraag będzie mniej "suchy" od TX? Z góry dzięki za cokolwiek w temacie, Siostro, Bracie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Cześć, szukam czułego blanku do ~700pln, długość 2,30-2,40 ogarnianie gum 10cm (12g) na główkach 3-30g przeważnie 8-20g, szybka akcja ale głębokie ugięcie(duża szansa nna przyłów DUŻEGO zębatego ). Ktoś coś? tak ogarniałem forum ale jest mowa o wędkach krótszych niż potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi