Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi ci o st croix legen Elite?

Dokładnie

Ewentualnie CD taiaha tej samej długości do 35 gr ale tego to raczej nie znajdziesz

Ja akurat ta tajka lowie ale na przyszły rok planuje zakup nowej elitki

Może być też st.croix avid do 1oz ale ni jakoś specjalnie nie podszedł jeżeli chodzi o łowieniae na gumy.Na wobki łowi się fajnie ,dobrze się ładuje ale z podbiciem gumy to juz szalu nie bylo.

Owszem dźwignie i więcej niż deklarowane CW ale też się za bardzo poddaje A przy czym bardziej się męczy ręka

Tak że na obecna chwilę jedynym słusznym wyborem jest wspomniana wyżej elitka

Pozdrawiam

Edytowane przez tony1983

Dokładnie

Ewentualnie CD taiaha tej samej długości do 35 gr ale tego to raczej nie znajdziesz

Ja akurat ta tajka lowie ale na przyszły rok planuje zakup nowej elitki

Może być też st.croix avid do 1oz ale ni jakoś specjalnie nie podszedł jeżeli chodzi o łowieniae na gumy.Na wobki łowi się fajnie ,dobrze się ładuje ale z podbiciem gumy to juz szalu nie bylo.

Owszem dźwignie i więcej niż deklarowane CW ale też się za bardzo poddaje A przy czym bardziej się męczy ręka

Tak że na obecna chwilę jedynym słusznym wyborem jest wspomniana wyżej elitka

Pozdrawiam

Z jakimi cenami trzeba się liczyć aby taki (StC Elite) patyk kupić? Ma być oryginalny czy sobie od razu przezbroić?

Edytowane przez trout master

Z jakimi cenami trzeba się liczyć aby taki (StC Elite) patyk kupić? Ma być oryginalny czy sobie od razu przezbroić?

Ceny między 1000zl(blank) do 2000zl(gotowy kij)

To jest opcja dla tych którym luksus nie przeszkadza ;)

Z tańszych wędek

Mikado inazuma do 35 gram

Mikado kamosori do 35 gram

Konger World Champion clasic do 35 gram

Dragon millenium pike do 35 gram

I jeszcze kijla innych seryjniakow by się znalazło

Łowic będą pewnie tyle samo co kije po 2 koła Ale komfort łowienia będzie całkiem inny

Edytowane przez tony1983
  • Like 1

Witam. Czy mogliby koledzy polecic blank , gotowy kij z (pracowni lub sklepowy) ktorym w miare komfortowo ogarnalbym lowienie gumami na glowkach do 25 gram oraz woblerami ( uklejkowymi) podczas nocnych wojaży na opasce sandaczowej?

Generalnie szukam kija pod kontem sandacz (70 %) i szczupak (30 %).

70% gumy (łowienie z opadu)

30% woblery uklejki za sandaczem.

Szukam kija 260 - 275 cm o akcji mocno szczytowej z mocnym srodkiem i dolnikiem ale pracującej pod odpowiednim ciezarem( NIE SZTYWNEJ PAŁY) o charakterystyce wklejki . Cena jaka moge dac to +/- 1000 złotych. Najważniejsze abym mogl śmiało isc z jednym kijem nad wode a nie z dwoma czy trzema i ogarnac jak najbardziej komfortowo ww ryby i przynęty

Witam. Czy mogliby koledzy polecic blank , gotowy kij z (pracowni lub sklepowy) ktorym w miare komfortowo ogarnalbym lowienie gumami na glowkach do 25 gram oraz woblerami ( uklejkowymi) podczas nocnych wojaży na opasce sandaczowej?

Generalnie szukam kija pod kontem sandacz (70 %) i szczupak (30 %).

70% gumy (łowienie z opadu)

30% woblery uklejki za sandaczem.

Szukam kija 260 - 275 cm o akcji mocno szczytowej z mocnym srodkiem i dolnikiem ale pracującej pod odpowiednim ciezarem( NIE SZTYWNEJ PAŁY) o charakterystyce wklejki . Cena jaka moge dac to +/- 1000 złotych. Najważniejsze abym mogl śmiało isc z jednym kijem nad wode a nie z dwoma czy trzema i ogarnac jak najbardziej komfortowo ww ryby i przynęty

Zerknij sobie jeszcze tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/1502-blank-na-rzecznego-opaskowego-sandacza/

...........................

http://allegro.pl/cd-blue-rapid-2-75-m-9-10-35-g-12-20-lb-i7080645338.html

Witaj

ten  20 lb  nieco  zbyt  mocny  jak  do  woblerów   chyba lepszy  byłby do  w/w  zapytania    9"    17 lb  do  28 g   , Elitka  17 lb  / 28 g   ,  Phenix  86 MH  M1  , Matagi  SE  16 lb   itd  itp.....

p.s  warto ew  dołożyć  i  zbroić  pod  siebie  w  zaufanej/sprawdzonej    pracowni.........

Kurczę moze i lepiej tylko ze w cenie do 700 złotych raczej ciezkoo jakis sensowny blank typu st croix , matagi czy phenix... poza tym tak jak pisałem woblery to 30 % mojego łowienie... reszta to gumy i opad. Szukam raczej czegoś uniwersalnego aniżeli specjalistycznego tylko pod sandacza

Hej  Funky  podane  przeze  mnie  propozycje  poza  Elitką      blanki  dostaniesz  w  cenie  od  ca  550 do  ca  700 zł   spokojnie  i  moim  skromnym  zdaniem  do  w/w  będą  ok  . Typowo  pod  gumę  opad

to  z tego  co  kojarzę  Phenix  Black Chrome  i  ew  Kraagi  XF     >  propozycje  które  wymieniłem   wspomogą  Ciebie  również  przy  pracy  z  woblerem  . Dodatkowo  dodam  jeszcze  Matagi  Super  Sea  Bass  8'6"

niby  opisany  20 lb/ 28 g  ale  jest  nieco  delikatniejszy  górą  od  w/w  wspomnianych   realnie górą do   20 g  plus  ES  4" lub  4'5" czyli  z  wąską  gumą  ,    za  to  fajnie  przy  pracy  z  woblerem  sandaczowym   7-11 cm

do  ca 12 g  . Warto  się mu  przyjrzeć  jeśli  nie  będziesz  używał  ołowiu  powyżej  ca  20 g   plus  guma , u mnie  powyżej  tej  gramatury to  już    m1 86 MH  ........ten  pierwszy  czułość  , finezja  ,  moc -   ten  drugi

moc , czułość  i troszkę  finezji ;)

Maciek a co uwazasz na temat tego blanku?

Phenix M1 SP862 MH 8-17lb 7-28g

Jakie sa jego realne cw jeżeli chodzi o opad i o prace z takimi drobno pracującymi woblerami? Szczupaki sie od. Niego nie odbijają?

Jakie właściwości rzutowe dla gum a jakie dla woblerow?

Edytowane przez Funky

Ten blue rapid to Twój kolego popper? Kurcze szkoda ze zbrojony fabrycznie

To zbrojenie w mojej opinii i tak lepsze niż w fabrycznym St.Croix

Za 700 zł ten Blue Rapid może być całkiem ok , jeszcze jest z papierami.

Edytowane przez Szymon82

Maciek a co uwazasz na temat tego blanku?

U mnie wiecej biega z woblerami niz gumami i uwazam ze do Twojego lowienia bedzie ok. Rzuca glogami nike , miernikami, flat rapami, widlami czy wiekszymi P.O. bez wiekszego problemu. Jesli wobek mocniej miesza czucie bardzo dobre. Przy lzejszych ladowac sie sie za bardzo nie chce, ale w koncu to uncjowka. Gumy jak napisal Przedmowca gdzies od 10g olowiu do mniej wiecej 25g + shaker 4.5. Generalnie, jesli wiem ze bedzie nieco ciezsze lowienie zabieram Phenixa, jesli wiecej wobow Lamiglasa 1022 MT.

Edytowane przez hamerhed