Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

W/w Phenix nadaje się do wolbelrow ,ale np trociowych ;) Do rzecznego łowienia na woby lżejsze podzielam zdanie kolegi - się nie nadaje :).

PS. Kolego szerman lepszy o niebo będzie ten,który teraz jest na giełdzie Br. Stary blank NZ. Ale zapewne długo tu nie postoii.

Edytowane przez "Paweł"

• 1 miesiąc temu...

Witam, szuka kijka do połowu sandaczy.

Głównie będę wędkować z brzegu nad duza rzeka -

men w Niemczech, głębokość do 7m.

Przeszukując Allegro trafiłem na konger World champion II zander, ktoś posiada ten kijek?

A moze ktoś mógłby polecić coś sprawdzonego?Budżet jaki mam w planach to Ok.600 pln aczkolwiek jestem gotów i tysiąc zapłacić :)

Witam, szuka kijka do połowu sandaczy.

Głównie będę wędkować z brzegu nad duza rzeka -

men w Niemczech, głębokość do 7m.

Przeszukując Allegro trafiłem na konger World champion II zander, ktoś posiada ten kijek?

A moze ktoś mógłby polecić coś sprawdzonego?Budżet jaki mam w planach to Ok.600 pln aczkolwiek jestem gotów i tysiąc zapłacić :)

Masz fajnego Blaasa na giełdzie.

Witam.Odradzam kongera championa II .W ciągu 12 miesięcy cztery razy pęknięta szczytówka ,a jaki problem z gwarancją. 

o jakim modelu piszesz?

bo moi znajomi maja kije z pierwszej serii, drugiej i te world championy II najnowsze i nigdy nie słyszalem zeby komukolwiek cos pekło !!   chyba ze sami pokonali wędke w drzwiach klapy bagażnika  ;)

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

Wątków o blankach na sandacza jest trochę jednak z pewną dozą nieśmiałości pozwolę sobie założyć jeszcze jeden. W tym wątku istotne są tylko parametry blanku, całkowicie odpuszczamy rodzaj przynęty, technikę połowu, głębokość oraz rzeka czy jezioro. Cena, popularność, producent czy gęstość też bez znaczenia-proszę o typy wg. podanych parametrów. 

2 skład

długość ok. 2,3

akcja UXF

ugięcie wybitnie szczytowe

grubość szczytówki max. 1,5 mm.-1,6 mm.

tubularna oczywiście

maksymalna czułość cokolwiek to znaczy

poprawne wyważenie blanku

dolnik pracujący dopiero pod rybą 80+

pod stałą szpulę

waga +- ok. 60 g.

ok. 20 lb. i ok. 7-28 g. 

nie sandaczowa kosa, brzytwa ale sandaczowy laser :)

Czyżby tylko MATAGI SS MH? Może coś jeszcze? Zapraszam do dzielenia się :)

Ja bym widział w tej roli Kraaga XF, a konkretnie SKXF7616-2N. Miałem przez krótki czas, ale pozbyłem się, bo był dokładnie taki, jak w pytaniu, a szukałem czegoś innego.

Wprawdzie nominalnie to 16 lb, ale realnie moim zdaniem bliżej mu do 20 lb, a wszystkie podane parametry, łącznie z grubością szczytu się zgadzają.

Nie wiem tylko, o co chodzi z tym laserem.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 2

Ja bym widział w tej roli Kraaga XF, a konkretnie SKXF7616-2N. Miałem przez krótki czas, ale pozbyłem się, bo był dokładnie taki, jak w pytaniu, a szukałem czegoś innego.

Wprawdzie nominalnie to 16 lb, ale realnie moim zdaniem bliżej mu do 20 lb, a wszystkie podane parametry, łącznie z grubością szczytu się zgadzają.

Nie wiem tylko, o co chodzi z tym laserem.

To żart miał byc odnoszący się do określeń-sandaczowa kosa, brzytwa. Trudno, nie wypalił. 

• Like 2

Tutaj opis mojego Kraaga w wykonaniu Wytwórcy, tzn. Rafała.

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-50#entry1914419

Sporo o mocniejszych Kraagach XF, w tym szesnastofuntowych, można również znaleźć w wątku Hubertusa, szczególnie w postach z 2016 i 2017 roku.

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Właśnie jestem na etapie rozważania blanku pod sandacze z brzegu :)

Przynęty miękkie, od 4 do 25gr głowka plus guma, czasami wahadło  - rzeka Brda, Noteć więc pierwsza uciąg raczej średni, druga minimalny, kanały ze stojącą woda do 2m.

Koniecznie dwuskład, i raczej dłużysz ale max to 2.9m, ma być kosa na sandacze :)

Jakieś propozycje?

Jestem po słowie z moim ulubionym "wędkorobem" (w grę wchodzi Suzuki RXF-16LB-862 lub nieco krótszy RXF-16LB-802, ewentualnie Matagi TR86 SUPER), ale jestem ciekaw Waszych propozycji.

Pozdrawiam

Edytowane przez nyny

Witam

Przemek  wspomniany  Matagi Super Super S..B.  z główką  25 g  plus  guma  to za  dużo   . Ja  używam  max  20 gramów z  ES  4" , a najczęściej  10-17  plus  ES 4'5" . Jeśli  ma  to  być sandaczowa kosa  to raczej nie suzuki opisane

przez  Ciebie to nie są b.  szybkie kije  typowo pod  gumę - wobler , blacha tak/ super . Typowo pod gumę  są  lepsze rozwiązania  . Wspomniałeś  o łowiskach  , czy na pewno  potrzeba do max 25 g plus  guma ..? Jeśli tak to polecę 

Avid 17 lb , Elite 17 lb /9'   lub  Phenix  sp  8'6" MH. Trudno będzie jednak  połączyć  od dołu  4 gramy plus guma np ES 4"   I  25 g plus  ta guma . Jeśli 7-20 g  bierz   śmiało wspomniane Matagi . Możesz zerknąć  również  na ofertę z F.A.

Vegter Boron / Kraag XF  ca 15/16 lb   itd , itp .. :D Jeśli  zdecydujesz się na Matagi to tunel i szczyt   radzę  w torizite , pozostałe od dołu  można , ale nie  trzeba.

powodzenia

Dzięki

Te 25gr to nie będzie jakoś tak często zakładane, dlatego najwięcej operowane będzie przynętami  w zakresie 4-15 no max 20 gram.

Uzbrojenie będzie na tym co najlepsze w tej chwili na rynku.

Coś mnie korci w stronę tego dłuższego Suzuki, jednak czy to naprawdę taki sobie kij pod gumę, bo mam sprzeczne informacje.

Pozdro

• Like 2

Dzięki

Te 25gr to nie będzie jakoś tak często zakładane, dlatego najwięcej operowane będzie przynętami  w zakresie 4-15 no max 20 gram.

Uzbrojenie będzie na tym co najlepsze w tej chwili na rynku.

Coś mnie korci w stronę tego dłuższego Suzuki, jednak czy to naprawdę taki sobie kij pod gumę, bo mam sprzeczne informacje.

Pozdro

Jeżeli chcesz  lekko z dołu to szukaj w coś w boronach w Krakowie. Ja mam jeszcze oryginał japońskiego rastka  2,52m 7-30g i spełnia takie założenia w dole  jak Twoje, góra 25g+smukłe 4" to max co do niego zakładam. Kij cięty, rybę trzyma perfekcyjnie.

Do piątku sobie dałem czas na rozważania i podjęcie decyzji.

Kija potrzebować będę pod koniec sierpnia, ale chce Piotrkowi Lipcowi dać spokojnie czas na ukrecenie mi kosy :)

Poszukam czegoś o tych boronach.

Nieukrywam, że na kiju też czasami lądować będzie wahadełko.

Długośc to już postanowione przedział 2.55-2.70, cw raczej tez max do 25 gr, chociaż skłaniam się ku kijkom około 20 gr

• Like 1

To  jest kwestia  upodobań  ,oczekiwań itd  ale  suzuki  blanki  o  których teraz  mówimy  nie wzmacniają   się  górą tak  szybko  jak  potrzebujemy  na  sandacza  . Pod  szczupaka  czy bolenia , troć   są  wspaniałe  ich  zalety

dadzą    wiele  frajdy  . Jeśli  chcesz  łączyć gumę  i  wahadło  , to raczej  rada  Kolegi  Jozi  powinna  Ciebie  jeszcze  nakierować  . Sam  mam w  zbrojeniu  taki  blank  Vegter  Boron  8'3"  16 lb  (wzmocnione 15 lb)  szczyt  1,6 mm

waga ca 63 gramy /opis do 28 g.  Tak na sucho powinien obsłużyć  24 gramy plus ES 4"  może ciut więcej . Przed wyborem porównaj  te dane  ze wspomnianymi suzukami przede wszystkim ich szczyt/  wagę . Masz  na  forum kilku  RB

na pewno  pomogą  w  wyborze  . Nie ma  się  co  spieszyć , nic nie ukrywaj :ph34r:   , podaj  dokładnie oczekiwania ,  na co chcesz  szczególnie  zwrócić  uwagę  , każda informacja będzie istotna  dla doświadczonego  RB .