Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy to jest taka dyskusja jaki kij  ( batson, CD, itp. ) jak dyskusja jakiego typu auto.

Czy sandacz wymaga aż tak szybkiego kija, jak obecnie łowi się plecionką-osobiście wolę bardziej ludzkie kije (wolniejsze, bardziej spolegliwe w pracy ale z odpowiednią mocą w dolniku).

Często trafia się przyłów w postaci szczupaka, okonia i szybkie kije nie współgrają z tymi rybami, szczególnie okoń potrafi się od takiej "szprychy rowerowej" odbić.

Później giełda, dywagacje że to kiepski blank, a tu brak podstawowej wiedzy wędkarskiej w wyborze, również brak możliwości obłowienia danym modelem kija :rolleyes:  :rolleyes: . Często temperament wędkarza nie współgra z szybkością kija, również sposób zacinania...

• Like 12

Też się zgadzam z tą tezą.Przestalo mi się podobać łowienie sandaczy na sztywne wysokomodulowe szpady.Lubie jak blank jest trochę mięsisty,sprężysty.Tak, żeby szczytowka pracowała na trochę dłuższym odcinku i dodawała przynecie jeszcze swoją pracę.

• Like 5

... krótki, bardzo szybki kij z plecionką i oczywiście zabetonowanym hamulcem  - tak własnie wygląda propagowana dzisiejsza droga do sukcesu sandaczowego  :)

Moda panowie, Moda to wypaczyła  ;)  :rolleyes: ; ... ale Ci którzy swoje już "przerobili" nad wodą wiedza co dobre ... , a niektórzy mam nadzieję dopiero do tego dojdą ... 

Człowiek zawsze uczy się najszybciej na własnych błędach... ;)

Edytowane przez miramar69
  • Like 4

... krótki, bardzo szybki kij z plecionką i oczywiście zabetonowanym hamulcem  - tak własnie wygląda propagowana dzisiejsza droga do sukcesu sandaczowego  :)

Moda panowie, Moda to wypaczyła  ;)  :rolleyes: ; ... ale Ci którzy swoje już "przerobili" nad wodą wiedza co dobre ... , a niektórzy mam nadzieję dopiero do tego dojdą ... 

Mariuszek samo sedno :) .

No cóż, frycowe każdy musi zapłacić :lol:  :lol:  :lol: .

• Like 1

Mariuszek samo sedno :) .

No cóż, frycowe każdy musi zapłacić :lol:  :lol:  :lol: .

Nooo, pięknie, pięknie tylko bez treści. Może coś konkretniej?

• Like 2

Dokładnie ....

... każda woda , rządzi się swoimi prawami, ale do tego dochodzą najważniejsze rzeczy jak : praktyka i upodobania ...  ;)  :)

Poza tym dla każdej w z wymienionych przykładowo firm , suche opisy FAST/ EXFAST nie maja znaku równości ...

Dlatego nie będzie szczegółów :P , a każdy sobie musi określi co dla niego jest dobre prędzej czy później  ;)

• Like 5

Nooo, pięknie, pięknie tylko bez treści. Może coś konkretniej?

Fido , to może ja spróbuję  :) . Nie krótkie i nie szpady , to MXS72L lub SP-742-ML od Phenix'a . Pierwszego znam , drugiego oglądałem i gdybym potrzebował dwuskładu , to pewnie byłoby to . Ale absolutnym hiciorem , który ani specjalnie krótki , ani specjalnie szybki nie jest , a w zadanej gramaturze działa sandaczowo super w moim odczuciu , to Silverado GSIS-782M . Zacina wszystko , gnie się cudnie pod małym i dużym  ;) . A fabryczny i gotowy do użycia na najlepszych komponentach . Gdybym nie miał tego , czego używam , byłby mój . 

• Like 3

Konkrety leżą w praktyce ,a zdobywa się je nad wodą ...

Nie ma konkretów. Dlaczego ? Dlatego, że na każdej niemal wodzie jest trochę inaczej ...

Dokładnie ....

... każda woda , rządzi się swoimi prawami, ale do tego dochodzą najważniejsze rzeczy jak : praktyka i upodobania ...  ;)  :)

Poza tym dla każdej w z wymienionych przykładowo firm , suche opisy FAST/ EXFAST nie maja znaku równości ...

Dlatego nie będzie szczegółów :P , a każdy sobie musi określi co dla niego jest dobre prędzej czy później  ;)

Tjaaaa, a dlaczego od razu odrzuciliście

krótki, bardzo szybki kij z plecionką i oczywiście zabetonowanym hamulcem  - tak własnie wygląda propagowana dzisiejsza droga do sukcesu sandaczowego  :)

skoro z dalszych postów wynika, że są miejsca/warunki do używania takowego? No i to jest forum dyskusyjne a nie "Forum wiem-nie powiem"

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 2

Dokładnie ....

Podpisuję się pod tą wypowiedzią, ciężko jest udzielić dobrej rady, dlatego ja też się nie wypowiem w temacie.

To co mnie "leży" innemu wędkarzowi może być be.

To ja już Was "kolegów" nie rozumiem, a najbardziej tego oklepanego sloganu: "każda woda rządzi się innymi prawami" oraz najprzeróżniejszym odmianom jego.

Dżizus, klepanie o niczym. Po co pisać? Odzywamy się w wątku, to konkretnie. Jak nie sztywna pałka, to co? Który macie kij i na sandacza się nadaje? O czym piszecie? Co macie na myśli? Po co pisać jak każecie płacić to "frycowe" za nie rzadko dwa patole? Fajne koleżeńskie podejście.

Nie rozumiem takie "koleżeńskiego" forum i też nie ukrywam, że co raz bardziej mnie to zaczyna irytować w ciul.

• Like 4

Co ma napisać ??? , że mam obecnie kilkanaście wędek rożnych producentów, gramatur, mocy długości itd....  , których używam do łowienia sandaczy ... , a ze 2 razy tyle "przerobiłem" oraz opisywać wszystko by zaraz ktoś stwierdził , że to o dupę....  bo najlepsze wędki to MIKADO INAZUMA 

• Like 1

Co ma napisać ??? , że mam obecnie kilkanaście wędek rożnych producentów, gramatur, mocy długości itd....  , których używam do łowienia sandaczy ... , a ze 2 razy tyle "przerobiłem" oraz opisywać wszystko by zaraz ktoś stwierdził , że to o dupę....  bo najlepsze wędki to MIKADO INAZUMA 

Mariusz, to chociaż napisz, która jest najbardziej dla Ciebie idealna i po którą najchętniej sięgasz.

.... odmianom...

...Dżizus,..

Obrzygałeś mnie, ale pozostawię bez komentarza coby Moderatorom pracy nie dokładać. 

Co ma napisać ??? , że mam obecnie kilkanaście wędek rożnych producentów, gramatur, mocy długości itd....  , których używam do łowienia sandaczy ... ,

Mariusz, to chociaż napisz, która jest najbardziej dla Ciebie idealna i po którą najchętniej sięgasz.

Mariusz pisząc patrzył przez pryzmat swojego wędkowania. Przerzucił kilka/naście/dziesiąt wędzisk , więc zdaje sobie sprawę jak diametralnie mogą się różnić charakterystyką, a mimo tego równie dobrze sprawdzić się przy polowaniu na sandacze.

Osobiście nie dalej jak wczoraj miałem okazję potestować wędziska (nie sandaczowe) zbudowane na blankach, które na tym forum są już kultowe. Mi jakoś tyłka nie urwały (pewnie się nie znam). Osobiście mam sprzęt, który niekoniecznie wpisuje się w utarte kanony, a mimo tego rybom to nie przeszkadza.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Obrzygałeś mnie, ale pozostawię bez komentarza coby Moderatorom pracy nie dokładać.

Mariusz pisząc patrzył przez pryzmat swojego wędkowania. Przerzucił kilka/naście/dziesiąt wędzisk , więc zdaje sobie sprawę jak diametralnie mogą się różnić charakterystyką, a mimo tego równie sprawdzić się w polowaniu na sandacze.

Osobiście nie dalej jak wczoraj miałem okazję potestować wędziska (nie sandaczowe) zbudowane na blankach, które na tym forum są już kultowe. Mi jakoś tyłka nie urwały (pewnie się nie znam), a mam i wciąż szukam sprzętu, który niekoniecznie wpisuje się w utarte kanony.

Chyba sobie frywolnie zażarrowaleś, albo to lekka cyniczna ironia, bo związku z moim postem żadnego... Good luck soldier, well done!

A jak masz te magiczne blanki, lub produkcyjniaki, które są takie dobre, to o nich napisz...

Chyba, że jesteś kolejnym "ziomkiem", co niby wie, ale nie powie... Weź się... Wstydź...

@Koincydencja

Teraz przeleciałem kilka stron i nawet do twojego nie doszedłem... Chyba pomyliłeś mnie z kim innym [emoji23][emoji23][emoji23]

Edytowane przez count_martin3z