Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Norbert  to   może : Vegter  Boron Nano 8'3" -8'9"   15 lb   lub  nieco  wzmocnione  do  16  lb   przy założeniu  , że  przy  20 g  plus  9-12 cm  guma  jednak smukła  u mnie kij w składaniu .

Phenix M1  86MH    17  lb lepiej podany górny zakres u mnie  17-25 g  plus  ES  4'5"  na rzece .

Elitka  86 M  jeśli  akcent  na  lżej  lub   86 MH jeśli  na  górny  zakres  opisanych   przynęt

Matagi Super Sea Bass 8'6"  lepiej  dolny zakres  .Chociaż  rzucam nim 10- 17 g  plus  4'5" ES  przy 20 g też ok  tylko ja łowię  na  rzece .

Avid  86 M u mnie  było  10-15 g plus kopyto 3" rzeka  ,  pewnie  coś  z Kraaga  XF  jednak moc  omówić  z  F.A.

Z tych  co  podałem  to używam  teraz  lub  używałem  . Natomiast  Matagi  Super Sea Bass  8'6" bardzo mi przypasował w przedziale  przynęt   10-17 g plus ES 4'5" , ale  wiele  wskazuje  na  to  , że omawiany  Vegter Boron Nano

w moim przypadku  8'3"  16 lb /opis  28 g  , może  spodobać  mi się  bardziej :) . Na ten moment  kij  jeszcze  w składaniu , ale sam  blank  mogłem  już  ocenić  i trochę  na " sucho"  go  powyginać  .

M1 86 MH Phenix  jest  od  omawianych  nieco  mocniejszy  górą  , używam  na  głębszych  dołkach  i przy  mocniejszym  prądzie  rzeki  - nawet spokojnie  30 g  plus  ES  4".

Tego M1 wybrałem  kosztem   elitki 86MH  , dół  jest w nim   taki  bardziej   współpracujący  . Jeśli  wystarczy   długość  7'6"  to  bardzo  dobrze  wypada  u  mnie   Matagi  Super Shore  ML  przy  niskiej  wodzie  na rzece  długość

wystarczająca ,opad  gumy można  poprowadzić  naprawdę   dokładnie  i (  np. wiatr)   komfortowo .

• 4 tygodnie później...

Witam

Szukam kija pod sandacza, średniego Suma na rzekę pod przynety 15cm guma plus obciążenie do 30g, więc całość ok 50g. Mam na oku avida 2.60 do 56g ale na łódź typowo pod opad może by się trafiło coś krotszego ok 230cm.

Polecam kij na blanku NFC MB706-1 Delta. Szybki i czuły kij do opadu, ale nie kołek. Zapas mocy odpowiedni.

• Like 1

Mam CD do 35g ze skróconym o 10cm szczytem. Może nie będę kombinował i przy nim zostanę, wyjął kilka dni temu sandacza 81cm i suma 110. Wrazenia na nim te ryby za bardzo nie zrobiły.

Jak coś mnie jednak skusi na zmiany to kupię coś fabrycznego, albo będę polowal na giełdzie na coś fajnego.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Witam

Szukam kija pod sandacza, średniego Suma na rzekę pod przynety 15cm guma plus obciążenie do 30g, więc całość ok 50g. Mam na oku avida 2.60 do 56g ale na łódź typowo pod opad może by się trafiło coś krotszego ok 230cm.

Cześć Janek.

Może trochę przydługi{tak jak ten Avid} ,ale możesz obejrzeć na miejscu w Warszawie u Kol.Michała@Fatso -BLAAS F8622-3N.

Kij nowy,nawet nie wiem czy Michał go skończył ;) .Cena będzie dobra.

Pozdrawiam Tomi B) 

Edytowane przez tomi101
  • Like 1

Cześć Janek.

Może trochę przydługi{tak jak ten Avid} ,ale możesz obejrzeć na miejscu w Warszawie u Kol.Michała@Fatso -BLAAS F8622-3N.

Kij nowy,nawet nie wiem czy Michał go skończył ;) .Cena będzie dobra.

Pozdrawiam Tomi B)

Dzięki, ale na razie nie mam kasy, albo bardziej mam ale jadę w grudniu do Ugandy i jeszcze muszę trochę rzeczy dokupić, więc są inne priorytety. Dopiero w kwietniu będę myślał poważnie, na razie się orientuję w temacie :). Edytowane przez wujek
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Sandacza też porozrywa jak nie dostanie w twarde i też spadnie.

Trż ma kruchy pysk w niektórych miejscach.

Moim zdaniem nie ma wędki tak świetnej która wyciągnie obojętnie jak zapiętą rybkę.

A nawet jak się znajdzie, to i tak nie wszystkim przypasuje.

Jak ma spaść to spadnie i moim zdaniem nie ma co narzekać że kij nie dobry bo nie trzyma, bo nie zaciął dobrze, bo coś tam, coś tam.

Jak dla mnie wędka ma mi dobrze leżeć i dawać zadowolenie z jej użytkowania nad wodą.

A nie się martwić tym że jak mi rybka się zepnie to już coś z kijem jest nie tak i czar zadowolenia pryska, trzeba sprzedać.

Nigdy nie lubiłem wędek o wolnej akcji, wyjątkiem jest jak na razie kij muchowy.

Zazwyczaj są to fasty i x-fasty.

Łowię różne gatunki rybek i choć niektóre kije nie nadają się do danych ryb to i tak na nie łowię bo mi leżą i dają satysfakcje nad wodą.

A jak mogę zapytać jakiej wędi używasz?

Co byście polecili , jako łódkową sandaczówke ma ogarniać główki 20-30g i guma do jakiś 5cali bardzo podobał mi się kij na blanku legend Xtreme 610mhf czyli mocny dolnik i czuły szczy dużo mniej kołkowaty niż np 70mhf. Miałem też kraaga elite 20lb i niby idealnie  cieniutki szczyt i naprawdę dużo mocy w dolniku, tylko dla mnie ten kij to jakieś 60-70g ogarniał , jakieś to takie za suche i nie pracujące dołem. Szukam blanku długości 6,6-7stopy 

Kiedyś poleciłbym St.Croix 5S70MHF-2  chociaż jednoczęściówka do tych gramatur też jest świetna (mi jakoś nie przeszkadza jej szczytówka , wręcz przeciwnie - wędka na roboczo została ochrzczona "sure catch" ;)  )

Jako jednak że St.Croix wypięło się na rodbuilding aktualnie poszukałym czegoś do zbudowania na  Qualii. Mam sezon przełowiony lżejszym patykiem 661M i naprawdę bardzo jestem zadowolony. Myślę że w cięższych modelach też coś znajdziesz, podejrzewam że już MH będzie wystarczający.