miramar69 Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Może ten Matagi TR 86 Super Seabass M widziałem w wątku kolegi Skalka i opis też by się zgadza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banziq Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Ktoś doradzi? Który z tych dwóch blanków będzie lepszy, lepiej spełniał swoje zadanie pod sandacza z opadu. Chodzi mi o charakterystykę, różnice.Nie patrząc na cenę blanku, uzbrojenie i moc. Załóżmy że zakres lb podobny.Xzoga Shitenno czy Kraag XF nano?Kraag Elite XXF nano. Zdecydowanie lepszy od Kraag XF bardzo szybki kij i szczytowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Witam Matagi TR 86 Super Seeabass M - 25 gramów plus nawet wąska guma typu ES 4-5" to masa całkowita wyniesie ca 35 g . To moim zdaniem po czterech sezonach użytkowania zdecydowanie za dużo .U mnie w komforcie najczęściej 10-17 g plus ES 4,5" , niekiedy 20 g plus ta guma i to jest granica , której nie przekraczam ....Do większych omawianych gramatur Phenix SP 86MH M1 lub nieco wzmocniony Vegter Boron Nano (15) lb tj. Nano 8316-2 N ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Może ten Matagi TR 86 Super Seabass M widziałem w wątku kolegi Skalka i opis też by się zgadzał Matagi Super Seabass M nie poradzi sobie z podbiljaniem główki 25g + guma 4-5". Nie poradzi sobie nawet z rzucaniem takiego ciężaru. 25g masy całkowitej przynęty i to jeszcze raczej skupionej np. w postaci 25g wahadłówki to maksymalne max na ten kijek. Także Matagi Super Seabass pod takie łowienie się nie nadaje. Edytowane 5 Października 2020 przez skalek-77 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Już tyle razy się o tym pisało , że to bardzo specyficzny blank i bardzo odstaje od reszty blankow z opisem 28gr i 20lb , a ludziska dalej swoje ...Proszę wszystkich aby nie sugerować się opisem katalogowym , bo on w żaden sposób nie odzwierciedla faktycznych parametrów akurat tego banku...Mowa oczywiście o banku MATAGI Super SEABASS 8,6" i tylko tego ... Edytowane 5 Października 2020 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 WitamCzy ten blank batsona HS1023F nadaje sié pod sandaczowá wédké? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagu Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Kraag Elite XXF nano 12lb w jednym kawałku. Jaką gramaturą można komfortowo łowić? Gumy 4-5 cali. Woda 5-7 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Kraag Elite XXF nano. Zdecydowanie lepszy od Kraag XF bardzo szybki kij i szczytowy.Problem w tym że jest w jednym kawałku, u mnie w grę wchodzi tylko dwuskład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 hs 1023 nadaje się jak najbardziej ze wskazaniem wędki brzegowej, choć ja używałem ją też na łódce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Kraag Elite XXF nano 12lb w jednym kawałku. Jaką gramaturą można komfortowo łowić? Gumy 4-5 cali. Woda 5-7 metrów.Główka 7-18g + guma 4'. W/g mnie najlepiej działa w tym zakresie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Cześć,Miałem okazję chwilę połowić Kraagiem skxf 7016-1 5-22 i strasznie spodobała mi się jego czułość. Jest pod tym względem wybitny, czy tego typu konstrukcje tak mają? Czy Matagi Super Shore M również będzie tak 'elektryczny'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 W jakim przedziale cw. będziesz się poruszał? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) W jakim przedziale cw. będziesz się poruszał?No i czy bedziesz łowił na rzece? Edytowane 9 Października 2020 przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Wiecie co...gumy przeważnie na główkach 7-20g, użytkowane w rzece z brzegu. Stąd pytanie o Matagi, jest trochę dłuższy + użytkownik Kraaga bardzo tego SS chwalił. Natomiast główne kryterium wyboru to przenoszenie do ręki tego, co dzieje się z przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Matagi SS to rewelacyjne blanki pod gumę. Bardzo czułe, szybkie o fajnym ugieciu a przy tym wszystkim lekkie w operowaniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Ktoś napisze jak blank xzoga Shitenno ma się do kraag xf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Ktoś napisze jak blank xzoga Shitenno ma się do kraag xf ?Są to wg mnie zupełnie różne blanki. Xzoga Shitenno to taki fajny uniwersal i na szczupaka i sandacza a kraag xf jest typowo sandaczowy - szybszy sztywniejszy, bardziej szczytowy i w pracy bardziej suchy od mięsistej i cieplejszej Shitenno. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Panowie który z blanków oprócz Qualii obsłuży ołów 7-16g plus guma 10-15 pod sandacza? Wagowo wychodzi około 17-35g lacznej masy. Pytam bo zazwyczaj blanki mogą nieco więcej jak opis.. Szukać kija raczej okolice 20 -22 lb? Na jaki blank warto spojrzeć?FA Skxf, coś z StC? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Sama guma 15cm to już okolice 30g. Do tego 16g ołowiu to ni uja nie zamkniesz się w 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziedzic Pruski Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Panowie który z blanków oprócz Qualii obsłuży ołów 7-16g plus guma 10-15 pod sandacza? Wagowo wychodzi około 17-35g lacznej masy.Pytam bo zazwyczaj blanki mogą nieco więcej jak opis.. Szukać kija raczej okolice 20 -22 lb?Na jaki blank warto spojrzeć?FA Skxf, coś z StC? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalkamam kraag-a elite-nano symbol SKXE 7020-1N długość 7 stóp dla linki 10-20lb ciężar wyrzutu 10-45g spokojnie nim łowiłem kogutem 35gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Witam, planuje kupno seryjniaka bądź zrobienie w pracowni sandaczóweczki, wcześniej łowiłem na casta, ale już mi się znudziło, po paru sezonach wolę chyba spinning, zatęskniłem za pałąkiem . Łowię w jeziorach, gdzie średnia głębokość to 10m. Lubię łowić szybko i zdecydowanie, podbicie i szarpanie. Nie schodzę niżej niż 12 cm, max 15 cm, powyżej już tylko vert. Zaczynam łowić lekko, gdzie lekko w mojej skali to od 6 g do 15 max w tym sezonie. Gumy : rzadziej jaskółki, zawsze kopyta o wąskim kształcie, ale i często mięsiste z mocno odznaczającą się pracą. W zbiornikach jest sporo pajka, sporo razy przy sandaczowaniu, w sumie prawię zawsze wyjeżdżał jakiś przyłów. Chcę żeby ten kij przy przyłowie okonia 40+ też dał jakąś frajdę a nie typowe zamiatanie z wody . Da się złożyć pod to jednego kija ? Czy muszę dwa ? Spotkałem się z opiniami, że praktycznie żaden kij mi tego nie obskoczy, albo gumy do 12,5 cm, albo 15 cm . Przy tych 1-szych gumach szczyt jest zbyt cienki względem tych mocno pracujących kopyt. Czy pierwszy kij do np. gum 12-13 cm, kolejny do 15 cm i kogutów ? Mam możliwość zrobienia na blanku matagi super shore M 2,3 m, ponoć japońskie 14 lbs, ale nie mam konkretnej informacji od gościa który to robi. ( ten kij właśnie ciężko będzie miał z obsługą gum 15, max te 13 cm w komforcie z tego co się dowiadywałem )) . Dzięki za opinie i pomoc w wyborze jak i otworzenie dyskusji by zaspokoić moją wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Witam, planuje kupno seryjniaka bądź zrobienie w pracowni sandaczóweczki, wcześniej łowiłem na casta, ale już mi się znudziło, po paru sezonach wolę chyba spinning, zatęskniłem za pałąkiem . Łowię w jeziorach, gdzie średnia głębokość to 10m. Lubię łowić szybko i zdecydowanie, podbicie i szarpanie. Nie schodzę niżej niż 12 cm, max 15 cm, powyżej już tylko vert. Zaczynam łowić lekko, gdzie lekko w mojej skali to od 6 g do 15 max w tym sezonie. Gumy : rzadziej jaskółki, zawsze kopyta o wąskim kształcie, ale i często mięsiste z mocno odznaczającą się pracą. W zbiornikach jest sporo pajka, sporo razy przy sandaczowaniu, w sumie prawię zawsze wyjeżdżał jakiś przyłów. Chcę żeby ten kij przy przyłowie okonia 40+ też dał jakąś frajdę a nie typowe zamiatanie z wody . Da się złożyć pod to jednego kija ? Czy muszę dwa ? Spotkałem się z opiniami, że praktycznie żaden kij mi tego nie obskoczy, albo gumy do 12,5 cm, albo 15 cm . Przy tych 1-szych gumach szczyt jest zbyt cienki względem tych mocno pracujących kopyt. Czy pierwszy kij do np. gum 12-13 cm, kolejny do 15 cm i kogutów ? Mam możliwość zrobienia na blanku matagi super shore M 2,3 m, ponoć japońskie 14 lbs, ale nie mam konkretnej informacji od gościa który to robi. ( ten kij właśnie ciężko będzie miał z obsługą gum 15, max te 13 cm w komforcie z tego co się dowiadywałem )) . Dzięki za opinie i pomoc w wyborze jak i otworzenie dyskusji by zaspokoić moją wiedzę.To będzie St. Croix 5s70mhf ( 1oZ/20lb ) i temu podobne[emoji106]. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Żaden kij który ma obsłużyć tą gramaturę raczej nie da Ci satysfakcji z holy okonia 40 cm... Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Żaden kij który ma obsłużyć tą gramaturę raczej nie da Ci satysfakcji z holy okonia 40 cm... Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Gramaturę przy gumach 5 cali na główce max 15 g ?Bo raczej nie złożę kija który mi ogarnie 12cm gumy i 15 cm gumy w opadzie Na tym 1-szym frajda chyba będzie, na tym 2 wiadomix, już gorzej. Czy się mylę ? T/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Dragon Pro Guide to udana seria, a nawet bardzo (w stosunku do ceny). Jedyny minus to w chłodne dni metalowa nakrętka uchwytu pod palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi