Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś doradzi? Który z tych dwóch blanków będzie lepszy, lepiej spełniał swoje zadanie pod sandacza z opadu. Chodzi mi o charakterystykę, różnice.Nie patrząc na cenę blanku, uzbrojenie i moc. Załóżmy że zakres lb podobny.

Xzoga Shitenno czy Kraag XF nano?

Kraag Elite XXF nano. Zdecydowanie lepszy od Kraag XF bardzo szybki kij i szczytowy.

• Like 2

Witam

Matagi TR 86 Super Seeabass M - 25 gramów  plus  nawet wąska guma  typu  ES  4-5"  to masa całkowita  wyniesie  ca  35 g   . To moim zdaniem  po czterech sezonach  użytkowania  zdecydowanie za dużo  .

U  mnie   w  komforcie  najczęściej    10-17 g plus  ES 4,5"   ,  niekiedy   20 g  plus ta guma  i to jest  granica , której  nie przekraczam  ....

Do większych omawianych  gramatur  Phenix  SP 86MH  M1   lub  nieco  wzmocniony Vegter Boron  Nano  (15) lb  tj.  Nano 8316-2 N  ...

Może ten Matagi TR 86 Super Seabass M widziałem w wątku kolegi Skalka i opis też by się zgadzał

Matagi  Super Seabass M  nie poradzi sobie z podbiljaniem główki 25g + guma 4-5". Nie poradzi sobie nawet z rzucaniem takiego ciężaru. 

25g masy całkowitej przynęty i to jeszcze raczej skupionej np. w postaci 25g wahadłówki to maksymalne max na ten kijek.

Także Matagi Super Seabass pod takie łowienie się nie nadaje.

Edytowane przez skalek-77
  • Like 4

Już tyle razy się o tym pisało , że to bardzo specyficzny blank i bardzo odstaje od reszty blankow z opisem 28gr i 20lb , a ludziska dalej swoje ...

Proszę wszystkich aby nie sugerować się opisem katalogowym , bo on w żaden sposób nie odzwierciedla faktycznych parametrów akurat tego banku...

Mowa oczywiście o banku MATAGI Super SEABASS 8,6" i tylko tego ...

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Ktoś napisze jak blank xzoga Shitenno ma się do kraag xf ?

Są to wg mnie zupełnie różne blanki.

Xzoga Shitenno to taki fajny uniwersal i na szczupaka i sandacza a kraag xf jest typowo sandaczowy - szybszy sztywniejszy, bardziej szczytowy i w pracy bardziej suchy od mięsistej i cieplejszej Shitenno.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Panowie który z blanków oprócz Qualii obsłuży ołów 7-16g plus guma 10-15 pod sandacza? Wagowo wychodzi około 17-35g lacznej masy.

Pytam bo zazwyczaj blanki mogą nieco więcej jak opis.. Szukać kija raczej okolice 20 -22 lb?

Na jaki blank warto spojrzeć?

FA Skxf, coś z StC?

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Panowie który z blanków oprócz Qualii obsłuży ołów 7-16g plus guma 10-15 pod sandacza? Wagowo wychodzi około 17-35g lacznej masy.

Pytam bo zazwyczaj blanki mogą nieco więcej jak opis.. Szukać kija raczej okolice 20 -22 lb?

Na jaki blank warto spojrzeć?

FA Skxf, coś z StC?

mam kraag-a elite-nano symbol SKXE 7020-1N długość 7 stóp dla linki 10-20lb ciężar wyrzutu 10-45g spokojnie nim łowiłem kogutem 35gram

• 2 tygodnie później...

Witam, planuje kupno seryjniaka bądź zrobienie w pracowni sandaczóweczki, wcześniej łowiłem na casta, ale już mi się znudziło, po paru sezonach wolę chyba spinning, zatęskniłem za pałąkiem :P.

Łowię w jeziorach, gdzie średnia głębokość to 10m. Lubię łowić szybko i zdecydowanie, podbicie i  szarpanie. Nie schodzę niżej niż 12 cm, max 15 cm, powyżej już tylko vert. Zaczynam łowić lekko, gdzie lekko w mojej skali to od 6 g do 15 max w tym sezonie. Gumy :  rzadziej jaskółki, zawsze kopyta o wąskim kształcie, ale i często mięsiste z mocno odznaczającą się pracą. W zbiornikach jest sporo pajka, sporo razy przy sandaczowaniu, w sumie prawię zawsze wyjeżdżał jakiś przyłów. Chcę żeby ten kij przy przyłowie okonia 40+ też dał jakąś frajdę a nie typowe zamiatanie z wody :).

Da się złożyć pod to jednego kija ? Czy muszę dwa ? Spotkałem się z opiniami, że praktycznie żaden kij mi tego nie obskoczy, albo gumy do 12,5 cm, albo 15 cm . Przy tych 1-szych gumach szczyt jest zbyt cienki względem tych mocno pracujących kopyt.

Czy pierwszy kij do np. gum 12-13 cm, kolejny do 15 cm i kogutów ? 

Mam możliwość zrobienia na blanku matagi super shore M 2,3 m, ponoć japońskie 14 lbs, ale nie mam konkretnej informacji od gościa który to robi. ( ten kij właśnie ciężko będzie miał z obsługą gum 15, max te 13 cm w komforcie z tego co się dowiadywałem :) )) .

Dzięki za opinie i pomoc w wyborze jak i otworzenie dyskusji by zaspokoić moją wiedzę.

Witam, planuje kupno seryjniaka bądź zrobienie w pracowni sandaczóweczki, wcześniej łowiłem na casta, ale już mi się znudziło, po paru sezonach wolę chyba spinning, zatęskniłem za pałąkiem :P.

Łowię w jeziorach, gdzie średnia głębokość to 10m. Lubię łowić szybko i zdecydowanie, podbicie i szarpanie. Nie schodzę niżej niż 12 cm, max 15 cm, powyżej już tylko vert. Zaczynam łowić lekko, gdzie lekko w mojej skali to od 6 g do 15 max w tym sezonie. Gumy : rzadziej jaskółki, zawsze kopyta o wąskim kształcie, ale i często mięsiste z mocno odznaczającą się pracą. W zbiornikach jest sporo pajka, sporo razy przy sandaczowaniu, w sumie prawię zawsze wyjeżdżał jakiś przyłów. Chcę żeby ten kij przy przyłowie okonia 40+ też dał jakąś frajdę a nie typowe zamiatanie z wody :).

Da się złożyć pod to jednego kija ? Czy muszę dwa ? Spotkałem się z opiniami, że praktycznie żaden kij mi tego nie obskoczy, albo gumy do 12,5 cm, albo 15 cm . Przy tych 1-szych gumach szczyt jest zbyt cienki względem tych mocno pracujących kopyt.

Czy pierwszy kij do np. gum 12-13 cm, kolejny do 15 cm i kogutów ?

Mam możliwość zrobienia na blanku matagi super shore M 2,3 m, ponoć japońskie 14 lbs, ale nie mam konkretnej informacji od gościa który to robi. ( ten kij właśnie ciężko będzie miał z obsługą gum 15, max te 13 cm w komforcie z tego co się dowiadywałem :) )) .

Dzięki za opinie i pomoc w wyborze jak i otworzenie dyskusji by zaspokoić moją wiedzę.

To będzie St. Croix 5s70mhf ( 1oZ/20lb ) i temu podobne[emoji106].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Żaden kij który ma obsłużyć tą gramaturę raczej nie da Ci satysfakcji z holy okonia 40 cm...

Gramaturę przy gumach 5 cali na główce max 15 g ?

Bo raczej nie złożę kija który mi ogarnie 12cm gumy i 15 cm gumy w opadzie :P

Na tym 1-szym frajda chyba będzie, na tym 2 wiadomix, już gorzej. Czy się mylę ?

T/