Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko krótki dolnik jest.

W lżejszych seriach do 21g jeszcze jest dobrze, ale przy kijach z większym cw jednak trochę więcej dolnika by się przydało przy podbijaniu cięższych przynęt.

Może niektórym to akurat będzie pasować mi nie podeszły kije o większym cw.

Gramaturę przy gumach 5 cali na główce max 15 g ?

Bo raczej nie złożę kija który mi ogarnie 12cm gumy i 15 cm gumy w opadzie [emoji14]

Na tym 1-szym frajda chyba będzie, na tym 2 wiadomix, już gorzej. Czy się mylę ?

T/

15g i 15guma to około 45g+

6g i 12 guma to około 18g+

Według mnie jeden kij powinien ogarnąć.

Natomiast na takim kiju hol okania 40cm nie będzie przyjemnością.

Jak chcesz mieć przyjemność to kombinuj z dwoma kijami 1 do np. 21-25g, a 2 do 45g.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Like 1

15g i 15guma to około 45g+

6g i 12 guma to około 18g+

Według mnie jeden kij powinien ogarnąć.

Natomiast na takim kiju hol okania 40cm nie będzie przyjemnością.

Jak chcesz mieć przyjemność to kombinuj z dwoma kijami 1 do np. 21-25g, a 2 do 45g.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Myślałem nad tym 1 do 28 g, chyba powinno styknac, a drugi faktycznie 40 +

Rozwiałeś praktycznie moje wątpliwości.

Chyba polecę w tego matagi ss M, sporo osób chwali.

Kolejnego kijka zrobię na początku nowego o roku o ile przetrwamy :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nie wiem jakiego kija lubisz przy holu ale GLoomis GLX spokojnie ogarnia wymienione przez Ciebie przynęty. Dokładnie to model GLX PREDATOR 2.1m 1oz. Okoń 40cm to już kawałek wojownika wiec na kiju na pewno go czuć. Cienki, szybki szczyt zapewnia bezpieczny hol a sprężyna i "beton" dołem wcinanie (przebijanie na wylot) wszystkiego nawet na pełnym wyrzucie. Blank bardzo czuły, na plecionce prace ogonka 7cm rippera na ok 12-15g główce czuć na młynku czy blanku pod ręka. Pewnie kij 5/8oz. byłby wystarczający w większości przynęt do zandera ale gdy wskazujesz w większe gumy i główki 35g to 1oz. spokojnie naparza przy rzutach po horyzont. Masz też pewny komfort łowienia

Nie potrafię opisywać i tłumaczyć wiec musiałbyś mieć go w ręku i wziąć go do swojej roboty. :D

Cena oryginału (używanego) to ok 1200PLN wiec czasami jest hamulcem. :)

Pzdr.

Jako z informacji o blankach 6th element w sieci jeszcze mało to i może ja napisze kilka słów,może komuś się przyda.

Zrbilem u Bartka w bb sandaczówke w castingu,model diamond dm70m monoblank o długości 2.13 opisany jako 8-17funtow,7-21gramow,akcja xfast,kij totalnie szybki,czuły,ale i lekki...już na pierwszy rzut oka widać,że nie jest tak smukły jak np kraagi (do których mógłbym go porównać,bo też nimi Łowię)...przez co czuć odrazu tą moc w dolniku,zdobywa zaufanie,tnie aż miło,czuły szczyt a pod ryba pomału przechodzi w parabolę(ale taką niepełną) co do realnego cw to blank jest wzorowo opisany 7-21 oczywiście plus guma,ja próbowałem u góry 20stka+cannibale 12,5 herringi 13,czy jakieś 14/15 smukłe jaskóły i na spokoju natomiast dół 8/10...dwie rzeczy które dość mocno mnie zaskoczyły to lekkość zestawu,aż ciekawości muszę zważyć,oraz to jak ten blank jest "lotny" przy xf...ładuje się i ladnie miota.to chyba wszystko,jak coś to pytajcie:)

post-67348-0-25769200-1604776261_thumb.jpg

post-67348-0-98203100-1604776268_thumb.jpg

post-67348-0-84938400-1604776277_thumb.jpg

• Like 6

Jako z informacji o blankach 6th element w sieci jeszcze mało to i może ja napisze kilka słów,może komuś się przyda.

Zrbilem u Bartka w bb sandaczówke w castingu,model diamond dm70m monoblank o długości 2.13 opisany jako 8-17funtow,7-21gramow,akcja xfast,kij totalnie szybki,czuły,ale i lekki...już na pierwszy rzut oka widać,że nie jest tak smukły jak np kraagi (do których mógłbym go porównać,bo też nimi Łowię)...przez co czuć odrazu tą moc w dolniku,zdobywa zaufanie,tnie aż miło,czuły szczyt a pod ryba pomału przechodzi w parabolę(ale taką niepełną) co do realnego cw to blank jest wzorowo opisany 7-21 oczywiście plus guma,ja próbowałem u góry 20stka+cannibale 12,5 herringi 13,czy jakieś 14/15 smukłe jaskóły i na spokoju natomiast dół 8/10...dwie rzeczy które dość mocno mnie zaskoczyły to lekkość zestawu,aż ciekawości muszę zważyć,oraz to jak ten blank jest "lotny" przy xf...ładuje się i ladnie miota.to chyba wszystko,jak coś to pytajcie:)

A to twoją wstawił wczoraj :D czy tam dzisiaj, hmm. 

Już przeszła testy widzę, piękny kijek : ).

Ja po przemyśleniach zostałem przy matagi super shore M, za parę tygodni odbiór, też robię u Bartka. Wersja spin tym razem :).

Dzięki za opis, pomyślę nad tym blankiem w przyszłości ;p

• 1 rok później...

Chcę zrobic coś uniwersalnego pod sandacze i bolenie na woblery/ cykady do 20stu paru gram, do wyboru mam takie blanki, co bedzie najlepsze?:

-6th element fr96m2

- blaas xf 15lb

- lamiglas x-factor 15lb

- nfc st904

Oczywiscie inne propozycje mile widziane

Edytowane przez rafal_LBN

Chcę zrobic coś uniwersalnego pod sandacze i bolenie na woblery/ cykady do 20stu paru gram, do wyboru mam takie blanki, co bedzie najlepsze?:

-6th element fr96m2

- blaas xf 15lb

- lamiglas x-factor 15lb

- nfc st904

Oczywiscie inne propozycje mile widziane

Taki uniwersal fajny będzie lamiglas x-factor lx1082m

Lub Si 1122m

• Like 2

Moje doswiadczenia z SLS-em 9015 przecza tym watpliwoscia. Ponadto teza, ze trudno zaciac "nawet wobkiem" jest moim zdaniem mocno nietrafiona, gdyz wiekszej mocy potrzeba by przebic pysk kotwica niz pojedynczym hakiem  :rolleyes:  a zdarzaja sie przeciez sandacze zapiete nie tylko jedna kotwica ale dwoma i to nie w wyniku holu a po braniu....

Wracajac jednak do SLS-a to faktycznie latem mialem lowiac nim nie zaciete brania na 9-10cm sandaczowe Widly ale to jest u mnie okres gdy pomiedzy sandaczami lowi sie jazie i turbo-jazie. Po zmianie kija na Lamiglasa zjawisko to wystepowalo nadal wiec przyjalem hiopteze (bo pewnosci miec nie moge) ze te przypadki byly sprawka jazi.

A jesli mowic o modelu 9020 to wydaje mi sie, a nawet jestem przekonany, ze z nim nie bedzie najmniejszego problemu, ale wiedzial bede to dopiero jak nim polowie bo na razie kij sie dopiero kreci ;)

Edytowane przez Rheinangler

Teza przeze mnie sprawdzona, wędka na tym blanku przetestowana na nocnych sandaczach. Według mnie nie nadaje się do tego, są lepsze konstrukcje.

Większe sandacze schodziły mi po chwili holu.

Jak ktoś chce może zabierać wędkę na tym blanku na nocniki i modlić się czy znowu spadnie czy nie. Ja odpuszczam, za dużo staciłem.

Łowie na wobler 9cm+, koty min. 6 wzmacniane.

Jako blank pod bolenia, brzane, klenia w zależności od mocy idealny.

Pod bolenia chyba obecnie nie ma nic lepszego.

Piszesz, ze teza przez ciebie sprawdzona, rozumiem ze masz oblowione 9020 bo o nim byla mowa w poprzednich postach? 

Co do 9015,- faktycznie w porownaniu z innymi 15-tkami zdolnymi do lowienia sandaczy nie plasuje sie nawet w pierwszej 10-tce...

Edytowane przez Rheinangler

Nie mam tyle pewnosci co ty w opisywaniu tego czego nie sprawdzilem, dlatego powroce do tego watku dopiero jak oblowie swojego 9020. Moj powinien byc gotowy w okolicach swiat Bozego narodzenia. Zazwyczaj gdzies w drugiej polowie marca koncze/przerywam lowienie sandaczy az do dnia dziecka to bede mial troche czasu zeby cos skrobnac przed owa magiczna data.

• Like 1

Teza przeze mnie sprawdzona, wędka na tym blanku przetestowana na nocnych sandaczach. Według mnie nie nadaje się do tego, są lepsze konstrukcje.

Większe sandacze schodziły mi po chwili holu.

Jak ktoś chce może zabierać wędkę na tym blanku na nocniki i modlić się czy znowu spadnie czy nie. Ja odpuszczam, za dużo staciłem.

Łowie na wobler 9cm+, koty min. 6 wzmacniane.

Jako blank pod bolenia, brzane, klenia w zależności od mocy idealny.

Pod bolenia chyba obecnie nie ma nic lepszego.

To ja mam pytanie.

Co trudniej wciąć ( mowa o łowieniu na woblery) . Sandacza, czy rzeczną troć? SLS-y 20lb są z powodzeniem używane do łowienia Troci, wiec sandacz nie może być problemem jeżeli chodzi o wcinanie . Do gum oczywiście , że SLS się nie nadaje ale przy woblerach to zupełnie inna bajka. Pomijam super właściwości rzutowe bo to dla mnie oczywista oczywistość. Zakładam oczywiście , że łowimy plecionką.

Ja robię 8025, ale to pod bolenie. Myślę jednak że i sandacze nim będę próbował łowić. Jak będą częste spady to najwyżej ukręcę lub kupię coś innego. Tyle że u mnie sandacz to głównie guma, w nocy nie łowię.

Coś czuje , że SLS8025 pod bolka to będzie pomyłka. To już jest armata. A jeszcze przy długości 2,44m to już w ogóle pała jak pod bolki.