Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Zastanawiam się nad wędeczką do łowienia na gumki od 5 cm do 9 cm na główkach od 5 do max 15 gr. (myślę ze to rozsądna masa główek pozwalająca łowić zarówno w opadzie jak i na szuranego).

Co do rybek to myślę ze najczęściej łowonymi rybkami przez ze mnie

sandacz, szczupak i okonek.

Co do długości wędziska to preferuje taką ok. 2,60m (może być 2,70m) ale nie dłuższa. Oczywiście wędeczka pod stałoszpulowca w wielkości 3000 lub 4000

Czekam na propozycję od naszych wspaniałych zbrojmistrzów.

Pzdr. Suchy 498

Dużo zależy od tego w jaki sposób prowadzisz gumy - wykonujesz krótkie czy dłuższe, ale ostre skoki (zważywszy na CB to raczej nie..) albo podrywasz łagodniej, dłuższy opad, szuranki itd..

W pierwszym wypadku np.MagBass 17lb, w drugim blank z równie mocnym, sprężystym dołem, ale elastyczną szczytówką, o zbliżonej mocy 14-17lb.. np. Walleye-Popping ExFast, niektóre SpinnBass.

A jeżeli wykonuję krótkie ostre poderwania, ostre szuranki, zarówno gumą jak i kogutami (masa przynęt 10-40g)?

XSB843 czy XMB843 czy XSB844? Ma chodzić z Curado 201DHSV. Skłaniam się na razie ku temu ostatniemu...

Tomku,

Elite innej zagranicznej firmy się chowa :huh: :huh: :huh: :huh:

z całym szacunkiem, ale formułowanie tego rodzaju ocen jest chyba nieco przedwczesne :unsure: biorac pod uwage fakt, ze seria Elite firmy ATC pojawila sie w Polsce zaledwie kilka tygodni temu, chyba nie zdążyłeś sobie jeszcze wyrobić podstwy do takiego porównania pomijajac fakt, wielokrotnie podnoszony na forum, ze sensowne moga byc ewentualnie porownania konkretnych modeli blankow - porownania marek sa najczesciej tylko wyrazem intencji osob je formułujących :unsure:

Co nie zmienia faktu, iż jedyny blank z serii Elite ATC, który miałem okazję obejrzeć był w moim odczuciu rzeczywiście bardzo ciekwie zaprojektowanym, wysokiej klasy blankiem.

Pozdrawiam

ps. Jak bedziesz miał okazje,zapytaj się Łukasza Masiaka czy Elite to oficjalna nazwa handlowa dla najnowszej serii blanków ATC - myślałem że nazwa ta została zastrzeżona przez firmę St.Croix, stąd moja wątpliwośc

Witam,

z jeszce większym sacunkiem, miałem okazję oglądać - dotykać - machać - połowić, gotowym modelem wędki ATC z tej serii na E, oraz dokładnie przyjrzeć się sześciu nowym modelom z tej serii. Porównując te blanki z blankami innej firmy z serii też na E mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że mogą a nawet powiem więcej będą doskonałą alternatywą, jak i nie trafniejszym wyborem w klasie blanków ekskluzywnych. To jest oczywiście moja subiektywna ocena.

Wracam do tematu kijka pod 201DHSV i gumy / koguty 10-40g (podbijka, szurany) na sandacza.

Po researchu wśród dostępnych na rynku blanków, które doradzali mi koledzy z forum (dzięks za cierpliwość :D ) oraz rodbuilderzy, na shortliście są:

- Batson RX8 XMB844;

- Lamiglas IM700 IMC845;

- ATC III IMB704 (ISB704?).

Pojawiła się w międzyczasie również opcja Avida 66MHF lub 66MF.

Kolejny krok to wizyta u p.Irka w FC i mam nadzieję, że po tej wizycie będę mądrzejszy o wrażenia organoleptyczne...

Jeśli któryś z kolegów z Wawy / okolic ma kijek uzbrojony na jednym z ww. blanków, bardzo chętnie bym taki kijek obejrzał :D - piszcie na priv.

Marcin, ja mam MB, ale IMB 845, jak chcesz to zapraszam. Tak się zastanawiam czy to pod multki by się nadawało, ale bardzo interesującym blankiem do połowu sandacza jest CB756 trochę HS przypomina paracą,ale nie jest HS. Jak ktoś woli kij bez ugięcia, to MB784 i MB785 Loomisa

Ja teraz nie szukam HotShota - szukam właśnie kija z ugięciem, ale dopiero pod sandaczem :D . Bez sandacza niech ma raczej delikatne przygięcie i momentalne wyprostowanie, a nie ugięcie :D .

Marcin, ale to nie jest HS, jest to CB, ale z taką harakterystyką że ja zamierzam nim koguty i duże gumy prowadzić. Tam raczej nic poza delikatnym przygięciem szczytówki się nie ugnie <_<