pablom Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 no wiem ze go sprzatnales mi sprzed nosa, sam jestem sobie winien - oczywiscie pod casta robisz? <_< Taaaak, pewnie <_< a poważnie myślałem że muchówka w klasie 12 to będzie to oczywiście korba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 no to jak korba to mi wątku nie zaśmiecać korbiarze przebrzydli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 no to jak korba to mi wątku nie zaśmiecać korbiarze przebrzydli Ja bym na Twoim miejscu pogadał z Friko (on ma pojęcie o tych dziwnych wędkach z paznokciem ) na temat tego blanku. Jest to coś niesamowitego, powinnien idealnie nadać się do Twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 No więc tak - byłem dziś w Fishing Center i oglądałem następujące blanki:- Batson XMB 844 i XSB 843 (XSB/XMB High Modulus Bass - RX8 graphite - 54 mln PSI)- grafit RX8 okazał się baaaardzo wymagający - XMB 844 to pałka, XSB 843 trochę mniej, ale generalnie sztywne i bardzo cięte kije. Wydaje mi się, że ciężko na tych blankach byłoby łowić na casting przynętami o niskim c.w. Mi w każdym razie się to nie widzi. Szukałem ciętego kija do szurania i podrywania ciężkich gum, ale chyba nie aż tak...- Batson IP845 (Inshore Popping - RX7 g raphite - 43 mln PSI) - fajny blank, cięty, szybko wraca, akcja szczytowa. No i chyba dałby radę w tym przedziale 10-35g. Podoba mi się;- Loomis MB784 GL3 (6'6; RX7) - wrażenia j.w., z tym że akcja środkowa - również mi pasuje, chyba do kogutów byłby nawet fajniejszy... Tyle że trochę droższy. Do sprawdzenia teraz pozostaje ATCIII i Lamiglas - wtedy chyba coś wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 A może wybrałbyś dwa kije ? Jeden , który miałby posłużyć do tak odmiennych przynęt i sposobów ich prowadzenia , ciężko będzie znależć ..Kompromis jest możliwy , ale przyjemność użycia ucierpi bez wątpienia . Do gumy świetny byłby XMG , a do wąsko pojmowanego , ciężkiego koguta któryś z Mag Bassów , wcale nie wyszukany ani wypasiony . Jeśli jeszcze do tego pod multiplikator , poszedłbym w specjalizację . Pełen rod rack to jest to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Sławku, Jak mawiał Kaźmirz Pawlak: Mądrego to i przyjemnie posłuchać (przeczytać) . Kijek ma być pod casting, więc macając takie np. MagBassy RX8, mam obawy, jak się tym będzie rzucać z multika. Przy próbach rzutów z takiego MagBassa uzbrojonego castingowo, tym bardziej, jeśli przynęta będzie raczej z niższych rejestrów mojego c.w., obawiam się bowiem zbytniej siłowości rzutu i ryzyka bród po nadmiernym rozpędzeniu szpuli... Dlatego po tej pierwszej wizycie w FC, trochę szczytówka mi zmiękła - mam oczywiście na myśli kijek, którego poszukuję . Z drugiej strony, mam też castingowy ATCII SJ663 (8-15lb - Spin Jig Bass & Walleye) oraz Tidemastera 7' 17lb (chyba TIC70MF3). Tak więc chyba się będę orientował na kij 20lb c.w. 20-35g, z główną orientacją na szuranie multikiem kogutami i gumami. Ale żeby się tak bardzo nie obawiać przy rzutach, nie chciałbym, aby ten kijek był totalnie totalnie pałowaty - pod ww. opis pasuje mi na razie właśnie ten Loomis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Zeby nie zasmiecac forum nowymi tematami oraz po lekturze rodbuilderzy prezentuja wedki sandaczowe tak mnie naszlo i......i teraz szukamy kijka na sandacze:)Lowione na tych samych lowiskach jak wyzej, przynety to glownie gumy z przedzialu 5-11 cm, na glowkach 5-20gr, sporadycznie koguty.Technika polowu to opad i wszelkie jego mutacje.Wedka koniecznie cast, no chyba ze cos naprawde interesujacego to spin.Do tej pory lowilem Dragon Mystery XT Ultra Lite 2.7m 2-15gr i czas na zmiany. Wedka ma byc zdecydowanie lzejsza i poreczniejsza, tak aby mnie reka nie bolala, dlatego pomysl z castem (zreszta podsuniety przez kolegow z forum).Dlugosc mysle ze oscylowac ma w okolicach 2.7m.Z linka jeszcze nie wiem bo to zalezy jaki bedzie mlynek, poki co na poczatek bedzie dawia advantage 153hstla z plecionka 20lb. Z powodu braku dodatkowych szpul na razie musi wystarczucJednak rozwazam nadbycie nowego mlynka i zejscie z linka do 15lb ale tez nie mam pojecia jaki mlynek, super mi sie lowi ta daiwa. Jakies propozycje koledzy blankow, albo gotowcow godnych uwagi?Zeby jeszcze zawezic grono kandydatow to mysle aby kijek zamknal sie w kwocie 500 zl no max 600zl. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Kijek wybrany:)Padlo na lamiglas XMG LP 843:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Nie chciałem zakładać nowego wątku i mam nadzieję, że ten temat spokojnie się nada Więc zamierzam zrobić sobie kijek... pod sandałka z łódki. Przynęty to gumy 5-8 cm na 7-20g główkach, najczęściej 15-stki Kijek na blanku Batsona ISB782, przelotki Fuji Alconite, uchwyt Fuji ECS16, rękojeść piankowa - dzielona To najważniejsze info, co o tym myślicie? Kij ma współpracować z Curado 101D i pletką 10-12lb A i pieniążki jakie mogę przeznaczyć na kij to 600zł. Chodzi mi o ogólne informacje - ktoś może jest użytkownikiem tego blanku? Lub jakieś ogólne info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Witam ponownie. Mój budżet nieco wzrósł i mogę przeznaczyć na blank 400zł. Mam jeden blank na oku, ale oceniam go tylko na sucho, z informacji ze strony. Mowa o blanku ATCIII ISB 703 2,13m, 10-17lb, 7-21g, Fast, Sczytówka:5,5, Dolnik:0,580 I tu moje pytanko - czy ten kijek będzie odpowiedni do łowienia jeziorowych sandaczy z opadu, z łódki? Przynęty to gumy 7cm głównie na 15g główkach. Chciałbym, by blank by kij na tym blanku był dość mocny, bym mógł przyłożyć sandaczowi po zębach i spokojnie podbijać przynętę z dna, bez żadnych kluskowatych numerów Ale jednocześnie kijek ma pracować pod rybką. Miał ktoś styczność z tym blankiem? Oczywiście kijek pod multi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 kolego, zgols sie bezposrednio do 'forumowych' robuilderow, szkoda zebys prowadzil monolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 kolego, zgols sie bezposrednio do 'forumowych' robuilderow, szkoda zebys prowadzil monolog Ok, ale jeśli ktoś jest użytkownikiem tego blanku, lub miał go w łapkach to niech też coś skrobnie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, mimo tego że śledzę to forum już od dobrych paru miesięcy;-) Ostatnimi dniami intensywnie myślę nad moim sprzętem. Wynikiem tych przemyśleń jest decyzja - trzeba nabyć nowy patyk I tu pojawia się problem. Myślę, że będę miał do dyspozycji kwotę do 700 zł, a potrzebny mi następujący kij. Chodzi o sprzęt na szczupaki i sandacze łowione gumą(moja ulubiona przynęta). Stosuję gumy 7/10 cm. Myślę, że jeśli ma być to sprzęt uniwersalny to kij musi mieć długość 2,4 do 2,6 m, akcję fast bądź x-fast a wyrzut w okolicach 10-35 bądź 10-42. No i chyba najważniejsza rzecz - jeśli ma łowić także sandacze to musi być dosyć czuły. Przeszukałem już chyba wszystkie możliwe oferty i nie udało mi się odnaleźć blanku, który spełniałby moje wymagania(oczywiście mówię o blanku w odp. cenie, bo biorę pod uwagę blanki do 300 zł). Jedyne seryjne opcje to Team Dragon, nowość na 2009 bądź St Croix Wild River WS86MHF2 jednak ja raczej skłaniałbym się ku wędce z pracowni. Czy ktoś z Was posiada kij o podobnych parametrach? Jakieś sugestie/propozycje? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 @Wojciech jeżeli 700zł jest limitem cenowym to w tej cenie zostaje Ci albo (i) złożyć kij na blanku Batson Enterprises (powinieneś zmieścić się w budżecie jeżeli nie poszalejsz z komponentami) albo (ii) regularmnie przeglądać dział sprzedam-kupię w którym pojawia się wiele ofert kijów z pracowni z drugiej ręki, często w rewelacyjnych cenach. Jeżeli chodzi o same wędki szczupakowe / sandaczowe - polecam dwa artykuły na jerkbacie poświęcone takim kijom opublikowane w serii Rodbuilderzy prezentują. Dodać mogę jeszcze tyle, iż jeżeli miałbym wybierać dla siebie kij do jigowania za szczupakiem / sandaczem to poszedłbym w kierunku wędki zbudowanej na blanku typu hot-shot. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wonton Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 taka kwota to dla mnie studnia 2 wedki jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 @Friko A masz na myśli jakiś konkretny blank? Patrzyłem na szklaki Batsona, w nich znalazłbym taki w odpowiednim cw i długości, jednak mają one akcję mod/fast, no i właśnie nie wiem czy byłaby ona odpowiednia do ewentualnego połowu sandaczy. CO do Hot Shota, zdaję sobie sprawę, jednak tego typu blank Batsona to jednak wydatek 450 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Cholera to widzę że podrożało, nie śledziłem cen czas jakiś Pozostaje polować na okazje w dziale sprzedam/kupie- jakiś czas temu pamiętam ktoś sprzedawał nowiuśkiego HS Batsona za +700 zł i to zdaje się na alconite Konkretnie? Pewnie szedłbym w kierunku HS 1021 (lżejszy, finezyjniejszy, bardziej uniwersalny) lub HS 1023 (do cięższych zastosowań). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawal Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Przy takich założeniach (ograniczeniach)niezłym rozwiązaniem byłby kijek na Batsonie SH1026-2 (RX6): 2,6m, -42g. Niezbyt gruba (2,2mm) i dość czuła szczytówka, duża moc w dolniku (25lb)- w sam raz na metrówki Taki kompromis szczupakowo-sandaczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, mimo tego że śledzę to forum już od dobrych paru miesięcy;-) Ostatnimi dniami intensywnie myślę nad moim sprzętem. Wynikiem tych przemyśleń jest decyzja - trzeba nabyć nowy patyk I tu pojawia się problem. Myślę, że będę miał do dyspozycji kwotę do 700 zł, a potrzebny mi następujący kij. Chodzi o sprzęt na szczupaki i sandacze łowione gumą(moja ulubiona przynęta). Stosuję gumy 7/10 cm. Myślę, że jeśli ma być to sprzęt uniwersalny to kij musi mieć długość 2,4 do 2,6 m, akcję fast bądź x-fast a wyrzut w okolicach 10-35 bądź 10-42. No i chyba najważniejsza rzecz - jeśli ma łowić także sandacze to musi być dosyć czuły. Przeszukałem już chyba wszystkie możliwe oferty i nie udało mi się odnaleźć blanku, który spełniałby moje wymagania(oczywiście mówię o blanku w odp. cenie, bo biorę pod uwagę blanki do 300 zł). Jedyne seryjne opcje to Team Dragon, nowość na 2009 bądź St Croix Wild River WS86MHF2 jednak ja raczej skłaniałbym się ku wędce z pracowni. Czy ktoś z Was posiada kij o podobnych parametrach? Jakieś sugestie/propozycje? Z góry dziękuje Ja łowię wieloma wędkami a moja ulubiona to właśnie Team Dragon 18-42g 2,4m. Idealny blank jak dla mnie pod sandaczowo-szczupakowe gumy, czuła szczytówka i duża moc w dolniku. Jak bym miał sobie zbudować kij w pracowni o podobnych parametrach to chciałbym go mieć na takim samym blanku tylko resztę zrobił bym pod siebie. Łowię tym kijem 3 sezon i nie potrafię sobie wyobrazić mojego łowienia bez tej wędki. Dodam jeszcze, że ta sama seria ale blank 10-35g to już zupełnie coś innego, nie leży mi jakoś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 WitamMam dwa Team Dragony 7-28, i 18-42.Nieźle się z nich rzuca, ryby nie spadają, łowiłem nimi na dorożkę i moim zdaniem są do tego ok.Jednym słowem fajnie - są to takie wędki w typie hot-shot jak Ci polecał Friko.Żeby nie było za prosto, powiem że w obu ułamłem szczytówki,podobno w tej serii nie tylko mnie się to przytrafiło.Szczytówki wymieniłem i nadal jest ok, ale od kiedy dokupiłem trochę patyków z pracowni i droższych gotowców, z Dragonów przestałem korzystać.Potwierdziła się reguła,że lepsze jest wrogiem dobrego.Również moc tych wędek nie jest za duża w stosunku do podanego ciężaru wyrzutowego.Reasumując, ja na twoim miejscu poszukał bym np na tym forum czegoś z drugiej ręki, a powinieneś być zadowolony.Też uważam że hot-shot byłby dla Ciebie doskonałym wyborem.Sam jak biorę jedną wędkę, jest to właśnie hot-shot, pozwala mi komfortowo łowić od 7 do 30gr. pozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fufi_olsztyn Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Witam serdecznie!Temat postu odrobinkę odbiega od rzeczy o jaką chciałbym się Was zapytać. W tym sezonie zacząłem łapać sandacze. Jako nowicjusz zadowoliłem się kijkiem ze stajni Jaxon,model Perseus. Po kilku wyjazdach (i naprawach przy pomocy kleju i lakieru do paznokci) doszedłem do wniosku,że skuteczniejsze łowienie wymaga bardziej specjalistycznego sprzętu. Podpytałem Pana Irka Matuszewskiego,poczytałem kilka for i...Dalej rozterka Jaki blank wybrać do łowienia z opadu na gumę (główki 12-25g-z przewagą tych lżejszych)? Kijek powinien mieć 2,13 no max 2,30,być szybkim i ciętym no i naturalnie baaardzo czułym.Pod multik ma się rozumieć. Zastanawiam się nad Batsonem HS9001, ISB844, SB844.Tu finalnie pytanie do Was,drodzy forumowicze. Używa ktoś z was wędek na w/w blankach? Który z nich byłby najbardziej odpowiedni do połowów z opadu? A może coś z gotowców? St.Croix TRS70MF2?Baardzo proszę o poradę,muszę coś szybko wymyślić bo do końca sezonu czasu niewiele a kto wie czy w następnym sezonie priorytety się mi nie zmienią?Pozdrawiam,Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 ISB 844 to juz kawał kija , i baaardzo czuły może nie być . Myślę że sprawniejszy i bardziej zdatny do tej wielkości i rodzaju przynęt byłby 843 albo któryś z IP do 3/4 .Do jigowych softbaitów łatwo znajdziesz świetny blank w ekonomicznych seriach St Croix , typu Mojo albo Avid . Triumph też przerasta użytkowością całość lokalnie serwowanej kichy , przy zbliżonej cenie . Dobrych , dedykowanych blanków jest sporo , ale opad to termin ogólnikowy , więc i rada niełatwa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 ISB 844 mam i używam ale to straszna armata do urywania rybich głów do przynęt jakie wymieniłeś to od górnej granicy. Spokojnie sobie radzi z kogutem 44g to blank na bardzo ciężkie łowienie.Proponował bym ci znacząco zejść z mocy i wybrać coś w granicach 14 lb maksymalnie 17lb.Dla porównania używam SB841 do 12 lb spokojnie sobie radzi w zakresie główek 7 do 14g plus guma 7cm a od biedy pociągnie nawet 17g bardzo przyjemny tani blank stosunkowo czuła szczytówka, nieustępliwy i sztywny dolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Zobacz w tym wątku - może coś pomoże . http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=119525 msg_119525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 WitamSzukam dla kolegi blanku do budowy castingu sandaczowego, który byłby sparowany z Curado 101D. Blank dość nietypowy (a przynajmniej mi właściwie nic idealnego nie udało się znaleźć). Mianowice - długość 2,3-2,5m, dwuskład. Ma się dobrze ładować przy gumkach na lekkich główkach (przykładowo 3g + kopytko 7cm), ale w dolniku moc też musi być. Dobrze by było, gdyby koszt blanku zmieścił się w 400zł, ew. niewiele więcej.Będziemy wdzięczni za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi