Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,przyszedł czas na budowanie casta pod sandacza,mógłby ktoś polecić coś z własnego doświadczenia,szybki elektryczny blank? Długość plus minus 2m.2sklad. Wstpenie myslamem nad blaasem slxf6615 1.98 do 15lb

Polecam serie Phenixa Black Chrome, w tym przypadku model BCX78ML dla Twoich potrzeb. 

Elektryczny, szczytowy i bardzo szybki, no i lekki , pod obciążeniem płynnie przechodzi w pół parabole.

Ważne, że czuć te 14lb w dolniku.

Mniejsze przyłowy w postaci okoni też mu nie straszne, nic mi jeszcze nie spadło z tego kija.

Edytowane przez maniak

Matagi  SS  ML  u mnie  8/10-17 g  plus  ES  4'-4'5"  przy plecionce  PE 1,0 daje komfort rzutu i podbijania  .

Matagi  TR86 Super S.B. można  przyjąć  to samo  ew max 20 g  główka plecionka to samo .

Do główek  3-8 g  plus  ES 4"  to ja używam  Matagi  SS  LL    ......także  można  wyciągnąć  wnioski  w  sprawie  Matagi   SS M -mocy . Jeśli  długość  ca  2,3 m  pasuje  to raczej  ten ML  będzie  odpowiedni .Od dołu 4/5 g ale z bardziej

tłustą gumą  np. kopyto 3-cale.Jest taki boron z  F.A. 15 lb  rozwiąże Przemku  Twoje  problemy  .Teraz nie pociąga  ( rozumiem że nie miałeś  do  czynienia ) ,ale z pewnością warto się nad nim zastanowić i  jeszcze popytać .

Dodam jeszcze ,że te Matagi SS  od mocy  ML w górę to typowo pod gumę/opad   blanki .

• Like 1

Matagi  SS  ML  u mnie  8/10-17 g  plus  ES  4'-4'5"  przy plecionce  PE 1,0 daje komfort rzutu i podbijania  .

Matagi  TR86 Super S.B. można  przyjąć  to samo  ew max 20 g  główka plecionka to samo .

Do główek  3-8 g  plus  ES 4"  to ja używam  Matagi  SS  LL    ......także  można  wyciągnąć  wnioski  w  sprawie  Matagi   SS M -mocy . Jeśli  długość  ca  2,3 m  pasuje  to raczej  ten ML  będzie  odpowiedni .Od dołu 4/5 g ale z bardziej

tłustą gumą  np. kopyto 3-cale.Jest taki boron z  F.A. 15 lb  rozwiąże Przemku  Twoje  problemy  .Teraz nie pociąga  ( rozumiem że nie miałeś  do  czynienia ) ,ale z pewnością warto się nad nim zastanowić i  jeszcze popytać .

Dodam jeszcze ,że te Matagi SS  od mocy  ML w górę to typowo pod gumę/opad   blanki .

Masz jakiś konkretny model tego borona na myśli?

@nyny  pisałem wyżej poczytaj o black chromach , ja mam model najdłuższy 14lb , i pod gumy jak najbardziej , łowiłem 5- 6 gr i gumka 4cm po 18  -20 gr i 3 cale i było ok przy najniższym ładnie posyłał i sygnalizował opad , okonki z niego nie spadały , czułość  i ładne ugięcie

@nyny  pisałem wyżej poczytaj o black chromach , ja mam model najdłuższy 14lb , i pod gumy jak najbardziej , łowiłem 5- 6 gr i gumka 4cm po 18  -20 gr i 3 cale i było ok przy najniższym ładnie posyłał i sygnalizował opad , okonki z niego nie spadały , czułość  i ładne ugięcie

Phenixa używam w lekkim wydaniu, oczywiście poczytam ale nie wiem czy bym jakiegoś innej firmy teraz nie chciał spróbować, zwłaszcza takiej której do tej pory nie miałem ;)

Ale poczytam, bo złego słowa nie powiem na firme;)

Phenixa używam w lekkim wydaniu, oczywiście poczytam ale nie wiem czy bym jakiegoś innej firmy teraz nie chciał spróbować, zwłaszcza takiej której do tej pory nie miałem ;)

Ale poczytam, bo złego słowa nie powiem na firme;)

Przemek zapomniałeś jeszcze o blankach CD.Ich bym nie wykluczał.

https://www.fishingcenter.com.pl/blanki/composite-developments/composite-developments-blanki-spinningowe

Popatrz na parametry.

Przemek zapomniałeś jeszcze o blankach CD.Ich bym nie wykluczał.

https://www.fishingcenter.com.pl/blanki/composite-developments/composite-developments-blanki-spinningowe

Popatrz na parametry.

No własnie troche zapomniałem, a moze troche chciałem juz cos innego.

CDekow przewalilem sporo, do teraz mam:

BR 7-28gr 2.75 na bolki i czasami szczupaka pogonie z nim, ale do dzigowania to sie srednio nadaje.

BR 3-14gr 2..75 na klenio-jazie, genialny patyk.

Musialbym pewnie cos w XLSach szukac.

No własnie troche zapomniałem, a moze troche chciałem juz cos innego.

CDekow przewalilem sporo, do teraz mam:

BR 7-28gr 2.75 na bolki i czasami szczupaka pogonie z nim, ale do dzigowania to sie srednio nadaje.

BR 3-14gr 2..75 na klenio-jazie, genialny patyk.

Musialbym pewnie cos w XLSach szukac.

To do kompletu potrzebujesz jeszcze BR 4-18 gr  ;)  :rolleyes:

• Like 1

Panowie, podpowiedzcie coś na zeda z woblerami w rolach głównych- 2,4-2.6m, 12/14lb, może ciut więcej. Ciężar wobków to 5-10g realnie.

W wątku zamianowym/kupna, koledzy zaoferowali stcII PS76mf i CDEXN 792ML. To się nada? Chodzi o zrobienie dystansu wobem przy rzucie i wcięcie sandacza.

Opis CDEXN792ML z FC mówi, że woby 4/5-7cm , no ale 9 tek minnow to pewnie nie porobi.

Z kolei Premierek 76mf miękki jest, nie wiem jak z wcinaniem sandaczy oraz z ładowaniem 5g wobka.

Edytowane przez Maciej_K

Mam nadzieje za tydzien bede mial z FishingArt Blaas Slim 2.75 15lb cw 5-25g. wybralem ten blank specjalnie pod takie wobki o ktorych piszesz na Sandacza. Co do wcinania Sandaczy przy lowieniu na woblery to nie przesadzj zazwyczaj jak uderzy w wobler to sie przycina, nie potrzebna do tego rzadna super szybka kosa, wiekszy komfort przy lapaniu Sandaczy na wobler bedziesz mial na kiju z glebszym ugieciem i odrobine "miesistym".

Edytowane przez Wojt@l

Może powinienem dodać- że to będzie wyłącznie jeziorowe łowienie. W rzece może są agresywniejsze z racji ruchu wody, ale na jeziorze tak nie jest.

Kupiłem Beastmastera 5-20 z pierwszej serii, same mięso, ale nie wyobrażam sobie tym wciąć zeda. Poza tym przy 7mkach już klęka.