Artek Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 ... jak już ma to być MATAGI i koniecznie w okolicach 2,6m , to według mnie bardziej pasuje :Blank MATAGI LESSON PT Super Eight-M 10-25g. 8-16lb, 254cm Do zastosowań kolegi ten Lesson to chyba za mocny, on ma szczyt 2,0mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Przy tym blanku 3" , a 4" to bardzo duża różnica , własnie ze względu na tą delikatną szczytówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Ten Blank MATAGI LESSON PT Super Eight-M 10-25g. 8-16lb, 254cm ma tak naprawdę szczytówkę 1,8mm , da się tym łowić już od 5gr i 3 " gumą . Jest też bardzo lekki i szybki niczym SEA BASS , ale mocniejszy i sztywniejszy na szczycie . Dolniki natomiast mają podobną moc... Edytowane 19 Stycznia 2020 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie ten matagi robi za wyspecjalizowany sprzęt pod nocne rzeczne sandacze. Nie wydaje mi się żeby miał się zawieść Edytowane 19 Stycznia 2020 przez gończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 U mnie ten matagi robi za wyspecjalizowany sprzęt pod nocne rzeczne sandacze. Nie wydaje mi się żeby miał się zawieśćO którym Matagi mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad7iusz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Poczytałem w międzyczasie trochę o tym MATAGI LESSON PT Super Eight-M 10-25g. 8-16lb 254cm i użytkownicy pisali, że głowka 7gr + guma 3" była komfortowo wyczuwalna tylko podczas bezwietrznej pogody. Obawiam się że z główką 10gr ale gumą 4" będzie tak samo, już teraz mam taki kij na którym niewiele czuje i drugiego mi nie trzeba :-). Chyba jednak wolę więcej czuć na kiju przy małej gramaturze przynęty, przynajmniej będę mógł próbować zaciąć. Jak widzicie temat nie jest taki prosty, cieżko połączyć odpowiednią długość wędziska z mocą pozwalającą na pewne zacięcie z odległości, przy jednoczesnej czułości obsługującej mniejsze gramatury główek. Tym bardziej jak się wydaje na kijek sporo kasy i chce się mieć coś na prawdę skutecznego, spełniającego oczekiwania.Nie uśmiecha mi się po kilku wypadach wystawiać go na giełdzie. Dlatego chcę bardzo mocno przemyśleć ten temat i podjąć jak najlepszą decyzję, mogę to zrobić tylko czerpiąc z Waszego doświadczenia -inaczej nie da rady. Nie zamykam się na inne firmy, jedyne kryterium to do 700zł za sam blank. Zaintrygował mnie jeszcze poniższy blank, wiecie coś o nim ? -Hers Nano II SLR8617-2N 2,60CM 7-30gr Powyżej czytam ze Black chrome z pheniksa będzie za sztywny do 10g z czym zgodzić się nie mogę. Od sezonu używam najkrótszą wersje i już super czuć od 4g i guma 3. Z plecionka 0.10 powysza guma leci jak z katapulty, szczupaki też nie spadają. Nie wiem jak dłuższe modele ale ten który posiadam został moim kijem nr 1 sandacz szczupak na lekko średnio. No widzisz, być może w tej sytuacji dużo zależy od długości, Twój kijek ma 234 cm 6-21gr , ja słyszałem opinie o trzech pozostałych, dłuższych modelach. Chociaż na zdrowy rozum model 249 cm od 7-21 gr też powinien być czuły ponieważ ma bardzo zbliżone parametry do Twojego, różni je w zasadzie tylko długość. No ale odradzał mi go fachowiec, który zjadł zęby na tych blankach, mówiąc, że będzie za mocny. Dlatego skierowałem się w stronę Matagi Sea Bass, tym bardziej że polecało mi go podczas rozmowy kilku dobrych łowców zębatych. Ot co. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Arkad7iusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Powyżej czytam ze Black chrome z pheniksa będzie za sztywny do 10g z czym zgodzić się nie mogę. Od sezonu używam najkrótszą wersje i już super czuć od 4g i guma 3. Z plecionka 0.10 powysza guma leci jak z katapulty, szczupaki też nie spadają. Nie wiem jak dłuższe modele ale ten który posiadam został moim kijem nr 1 sandacz szczupak na lekko średnio.Dokładnie, dorzuciłbym jeszcze okonie na cięższe zastosowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) ... nie porównuj MIKADO do MATAGI , bo to nieporozumienie , żeby nie powiedzieć , że to jest przepaść pod każdym względem ....Tego LESSONA PT Super Eight-M 10-25g też mam i łowię nim bardzo dużo na zbiornikach , spokojnie wyczujesz branie małego okonia.... Do sezonu jeszcze jest trochę czasu i najlepiej będzie gdy umówisz się z kimś i pomacasz wędki , które wstępnie wytypowałeś.....- własnie dlatego jest tyle rozczarowań, bo kupujemy na odległość ... a każdy ma inne odczucia .... Edytowane 19 Stycznia 2020 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad7iusz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ten MIkado też nie jest taki zły, wyciągnąłem na niego sporo rybek tyle że nie jest pod moje specyficzne łowienie ;-) . W innych okolicznościach mógłby być wystarczający. Jak przyjdzie dostawa za dwa tygodnie to będę miał możliwość pomacać Phenixy BCX, a w tym tygodniu gotowy kijek na blanku Matagi Sea Bass.... to sobie porównam:-) Jeżeli chodzi o Hers II Nano to miałem na myśli ten poniżej , wcześniej przez przypadek wkleiłem mocniejszą wersję. SLR8612-2N 8'6” 6-12lb 5-20g 1,3 12,5 Jeżeli ktoś ma informację o tym blanku to proszę o jego opis lub kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jak przyjdzie dostawa za dwa tygodnie to będę miał możliwość pomacać Phenixy BCX, a w tym tygodniu gotowy kijek na blanku Matagi Sea Bass.... to sobie porównam:-) Masz może info jakie dokładnie modele BCX'ów mają zjechać do pracowni, bo mówimy o Rodmasie tak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Czytam i normalnie nie wierzę. Jak można opowiadać ,że kijek Matagi Super Seabas opisany jako 20lb ( w rzeczywistości mniej co prawda ale na pewno ma 15lb) nie da rady podbić główki 10g z gumką 4'. Przecież ten model radzi sobie z główkami 15-17g+ 4'. I jednocześnie opowiadać , że Super Seven, który ogarnia główki 25g obsłuży 5g z dużej odległości . Mam pytanie. Jakim cudem? Z 50m przy powiedzmy bocznym wietrze?Kol. @Arkad7iusz zadał pytanie z nadzieja na jakąkolwiek wiarygodną podpowiedź. A zostaje notorycznie wprowadzany w błąd. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad7iusz Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Masz może info jakie dokładnie modele BCX'ów mają zjechać do pracowni, bo mówimy o Rodmasie tak? Tak w Rodmasie, rozmawiałem o dwóch poniższych wersjach, o inne nie pytałem. -BCX88MH SZCZYT 1,7 MM BUTT 12,24 MM WAGA 75 G CW 8- 35G MOC 8-17 LB DŁ 8’8″ (264 CM)-BCX82ML SZCZYT 1,6 MM BUTT 11,61 MM WAGA 55,5 G CW 7-21G MOC 5-14LB DŁ 8’2″(249 CM)Jeżeli jednak interesuje Cię najdłuższy model (poniżej ) to gotowy kij na tym blanku jest w sklepie Centrum Wędkarstwa na Schuberta w Gdańsku, przynajmniej tydzień temu był.-BCX92ML SZCZYT 1,6 MM BUTT 12,29 MM WAGA 68,5G CW 6-25 G MOC 5-14LB DŁ 9’2″ (280 CM) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad7iusz Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Czytam i normalnie nie wierzę. Jak można opowiadać ,że kijek Matagi Super Seabas opisany jako 20lb ( w rzeczywistości mniej co prawda ale na pewno ma 15lb) nie da rady podbić główki 10g z gumką 4'. Przecież ten model radzi sobie z główkami 15-17g+ 4'. I jednocześnie opowiadać , że Super Seven, który ogarnia główki 25g obsłuży 5g z dużej odległości . Mam pytanie. Jakim cudem? Z 50m przy powiedzmy bocznym wietrze?Kol. @Arkad7iusz zadał pytanie z nadzieja na jakąkolwiek wiarygodną podpowiedź. A zostaje notorycznie wprowadzany w błąd. Dzięki Skałek za te słowa, naprawdę. Chociaż się nie znamy osobiście to wiem, że przeszło przez Twoje ręce mega dużo blanków z różnych stajni i znasz się na rzeczy- mam do Ciebie zaufanie w tej kwestii. Osobiście też bym odrzucił Super Seven do moich potrzeb ( co już wcześniej napisałem ), wyczytałem że to zbyt mocny blank do obsługi lekkich główek. Jak wnioskuję jesteś za Matagi Super SeaBass więc jestem już praktycznie pewien wyboru, pomacam jeszcze dla pewności Phenixy i porównam. Dzięki wielkie. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Arkad7iusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 mam BCX92ML i przy Twoich wymaganiach jak najbardziej się sprawdzi , myślę że krótszy także sprosta , u mnie sygnalizował opad już przy 5gr i małej 4-5cm gumce , gdy chciałem połowic okoni , oczywiście przy bezwietrznej pogodzie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Czytam i normalnie nie wierzę. Jak można opowiadać ,że kijek Matagi Super Seabas opisany jako 20lb ( w rzeczywistości mniej co prawda ale na pewno ma 15lb) nie da rady podbić główki 10g z gumką 4'. Przecież ten model radzi sobie z główkami 15-17g+ 4'. I jednocześnie opowiadać , że Super Seven, który ogarnia główki 25g obsłuży 5g z dużej odległości . Mam pytanie. Jakim cudem? Z 50m przy powiedzmy bocznym wietrze?Kol. @Arkad7iusz zadał pytanie z nadzieja na jakąkolwiek wiarygodną podpowiedź. A zostaje notorycznie wprowadzany w błąd..... ano takim cudem , że ja na te kijki łowię i to na długo przed tym zanim miałeś okazję je poskładać przyjacielu i nada to robię .... .... poza tym wypadałoby się nauczyć czytać ze zrozumieniem na spokojnie , a nie wyrywkowo po łebkach ........ podpowiem dla twojej wiedzy, że dokładnie chodzi o EIGHT EIGHT i nie 5 gr i na odległości 50m ....Pozdrawiam .... Edytowane 20 Stycznia 2020 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Ja też tym patykiem łowię i potwierdzam ocenę Skałka Edytowane 20 Stycznia 2020 przez gończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Matagi super sea bass 20lb używam do łowienia okoni, kleni, pstrągów.17g i np kopyto 4 to dla mnie za dużo, nigdy tyle nie zakładałem. Mam również matagi do 25g i np na Nieliszu tylko 5g zakładam. Także ilu użytkowników tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Według mnie jesli kij sandaczowy z brzegu to minimum 2,75 m a najlpeiej lamiglas Infinity 2,8m do 25 gr 20 lb... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Z jednym się całkowicie zgadzam : długość wędki......natomiast z resztą tego trwierdzenia już nie do końca, bo... jest wiele naprawdę dobrych konstrukcji poza Lamiglasem ... Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Lowie aktualnie właśnie tym lamiglasem i naprawdę jest super kijkiem....rzuty perfekt bardzo szybki i lekki blank ...xena nie najniższa ale warto Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 nie neguję ..... , bo osobiście mam ochotę na nich sobie coś ukręcić ; tylko mówię , że to nie jedyne tak dobre konstrukcje do tego celu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Polecam bardzo dobry kij do łowienia z brzegu sandaczy.... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 ... myślę o tym 2,8m 25gr i 20lb , ale pod inne rybki .... bardziej szlachetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Tego posiadam...a sandacz to nie szlachetna rybka? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Pod jakie przynęty i gramatury używasz ten kij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi