Skocz do zawartości

Kije sandaczowe

januszche

Rekomendowane odpowiedzi

XSH1022MT Magnum Taper...... Zależy co lubisz.

Jeśli na nim skladany jest X86MTS, to traktowałem go jako świetny uniwersał. Świetny na grube pstrągi :lol:

Na sandacza, w mojej ocenie, będzie nieco za miękko.

Dobrze na rzekę, gorzej na zaporówki. Na zaporówki rozejrzałbym się za czymś sztywniejszym.

XSH1022MT Magnum Taper...... Zależy co lubisz.

Jeśli na nim skladany jest X86MTS, to traktowałem go jako świetny uniwersał. Świetny na grube pstrągi :lol:

Na sandacza, w mojej ocenie, będzie nieco za miękko.

Dobrze na rzekę, gorzej na zaporówki. Na zaporówki rozejrzałbym się za czymś sztywniejszym.

Na zaporówkach nie łapię :mellow:

Najczesciej jesli nie wiem co zabrac nad wode, biore 1022 MT :mellow: Szczupaki, sandacze, bolenie nie ma problemu, a i za wyrosnietym kleniem mozna pochodzic. Przy gumach i wobkach sprawuje sie wysmienicie, wahadla i obrotowki tez obsluzy, chociaz tych ostatnio uzywam zdecydowanie rzadziej.

Swietny patyk, ktory u mnie ma dozywocie. Jedynie przy wysokiej wodzie brakuje troche dlugosci i tu by sie przydal starszy brat :D Uzywam rowniez na jeziorze w pogoni za szczupakiem i tez jest super, chociaz ze wzgledu na to ze podbieram wszystko reka chyba przesiade sie na cos krotszego. Woda stojaca mozna zaryzykowac 25g + kopyto 3 ale dynamicznie nie podbijesz, w rzece przy turlaniu po dnie podobnie, przy podbiciu max 20g + plus guma. Od dolu jezioro jakies 5g + guma. Nizej traci sie kontakt na wiekszym dystansie.

Pamietam jak przy pierwszych testach pomyslalem, o cholera tam jest zwir :mellow:

Na początku padło pytanie o blank do opadu pod sandacza z brzegu.I też na początku padło pytanie o dłudość wędki,czy bliżej 2.5,czy może 3m.W tym momencie rozważane są opcje pod chyba rzeczny uniwersal,obskakujący sandacze ,szczupaki ,bolki i klenie :D Łowiłem na Wiśle kilkoma kijami o różnych długościach od 2 -2.75m,głównie gumami w opadzie .Moim subiektywnym zdaniem odpowiedni kij pod gumę w opadzie jest w przedziale 240-260cm .Osobiście łowię Phenixem MBX 790ML do 21g , ale zbrojony pod multic podbija 25-30g + guma.W spinie spokojnie radził sobie z gumakiem na 20g.Jet też CD blr 252cm 35g i Avid 8'6 do 1oz.

I nie jest moim zamiarem rozpoczęcie dyskusji nad wyższością dłuższych czy krótszych wędek przy tytułowej metodzie,gdyż wiem że są wędkarze łowiący w tz opadzie kijami 3m.

No mi wlasnie bardzo dobrze lowi sie Diplomatem 2,95 15-45g.Swietnie mi sie nim podbija gumiaki na 25g glowkach.Mi pasuja dluzsze kije a komu innemu krotsze to jak z bladynkami i brunetkami :lol: :lol: :lol:

A moj najblizszy kij do lowienia gumami sandaczy bedzie mial cale 180 cm :D

To juz chyba kategoria ruda. Nawiazujac do blondynek / brunetek :mellow:

Dla mnie z łódki to 2-2,13m nie więcej, natomiast z brzegu 2,5-2,6m jest optymalny jeżeli chodzi o komfort łowienia i łatwość podbijania wabia, ale łowię też i 2,9m.

Kwestia indywidualnych preferencji i specyfiki łowiska, która czasem wymaga użycia dłuższych konstrukcji.

Każdy musi wybrać drogę kompromisu i swoich preferencji.

porto jak opad na tej wodzie to przygladnij sie szklaka z e-glasu, jak jesteś z okolic Lublina to zajrzyj koniecznie na stronę morel-team mają fajne seekery i w interesujących Cię parametrach. Ja tez mam podobnego do sprzedania, ale niestety dla Ciebie zbyt mocnego, takiego Ci aż tam nie potrzeba. Po pierwszej rybie na szklaka nigdy go juz nie oddasz :lol:

Cena też jest atrakcyjna bo to coś w okolicach 500zł!!!!

I zawsze możesz pomacać, bo akurat widziałem, że mają różne modele, a taka okazja nie zdarza sie często...

• 4 miesiące temu...

Cześć. Jaki moglibyście polecić blank przy założeniu że musi mieć szybka akcję, sztywny dolnik, długość koło 2,7m no i bd operował nim gumami w zakresie 7-10cm + główki od 10 do 30g. Najlepiej jakiś nie drogi blank żeby zamknąć się w kwocie 1000-1100, ale żeby był uzbrojony w alconite+szczyt sic i rękojeść rezonansową na korku.

Właśnie robię sobie kijek na sandacze do takich przynęt jak podałeś. Mój wybór padł na Restaffine Knight 86 MH 2.59 cm 10~35g i 12~22lb linka. Kijaszek jeszcze nie skończony , zostało tylko lakierowanie dolnej części ale teraz już widać że brzytwa totalna ,szybki (blank o gęstości 67 mln PSI) lekki (waga blanku 58 gr)dobrze wyważony o szczytowej akcji , słowem kosa niesamowita.Średnica szczytówki UWAGA! 1,5 mm ! Mam jeszcze do skończenia Blue Rapida 3.00 m BLRBR2118M o takich samych parametrach tylko innej długości i ugięcie jest prawie identyczne ale waga blanku prawie dwukrotnie wyższa. Powyżej 30 gram ciężaru rzutowego ciężko jest znaleźć blank pod sandacza ,oczko niżej do 28 gr c.w jest sporo. Batson HS1025F lub z talona też dostaniesz ze dwa Hot Shoty. Jest jeszcze CTS Elite Long Pro lub znajdziesz coś odpowiedniego z Lamiglasa np.Lamiglas Certified Pro , ale dołożyłbym parę złotych i kupił Knighta :D

Jak skończę Knighta opiszę doświadczenia kijaszek jak spisał się w akcji.

O rękojeści rezonansowej przy tej długości kija to raczej zapomnij. Rezonans buduje się do kijaszków na łódkę o średnicy blanku na dole do 10 mm.Radzę poszukać innych rozwiązań np.dobry insercik osadzony bezpośrednio na blanku czy też uchwyt Fuji lub PacBay tak zaprojektowany aby palec dotykał gołego blanku ,możliwości jest kilka na pewno coś wybierzesz.

Pozdrowienia

Jak do 1100zł to faktycznie do Rastaffina musiałbyś dołożyć dość sporo.A jak jest możliwe zejście z długością o 10 cm to ciekawą propozycją byłby Avid 8'6 do 1oz, zazchwalany na forum przez wielu użytkowników ,lub trchę krótszy Cd Blue Rapid 2,52m do 35g.Ja osobiście wolę do gum z brzegu przedział 240-260cm , ale to mój gust.

Dlatego zaproponowałem tego MHXa, bo to naprawdę dobry blank ,osoby które łowią tym kijkiem ,chwalą sobie.Fakt jest zapas mocy ,ale to chyba na plus.Wędka na tym blanku jest czuła i szybka ,zedowi wbijesz hak z dużej odległości,a w dolnym biegu Wisły w klatkach łowiłem już główkami od 8g + guma 7cm.