Skocz do zawartości

Sposób na robienie wkrętek do przynęt gumowych w kilka sekund.

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Następnym razem pytaj, ale i tak największą frajda jak samemu wpadnie się na rozwiązanie.

witam Darek pytałem tu na forum kto by zrobił takie wkrętki sprężynki ale zapomniałem o tobie .Napiszę fc.

Edytowane przez woblerek48

Na stronie Kanalgratis kupienie większych wkretek (które i tak według mnie są za małe) kosztuje ponad 5$ za 5 szt. To mnie zmusiło ze tak powiem do ruszenia mozgownica. W tym "urządzeniu" jak chce zrobić mniejsze wkręty po prostu wierce dziurę i muszę zorganizować mniejszą rurkę.

Od razu napiszę dla tych, którzy by chcieli coś takiego zbudować, że trzeba uzyc mocnego drzewa. Przy drucie 1.2mm (308Lsi) są spore przeciążenia i podczas prób pekaly mi kawalki drewna.

Pozdr

M

• Like 4

Wkrętki jak wkrętki ;) ale warsztat to masz fajnie wyposażony

E tam, nic specjalnego. Co ciekawe dostałem kilka pytań na priv odnośnie właśnie warsztatu, to napiszę i tu  :rolleyes:

Piła taśmowa z marketu Jula za 449zł, polecona przez kolegę Woblery TG, dzięki. W chiwli obecnej mam w niej oryginalne ostrze, które zostawia dość "brzydkie" cięcie. Zakupiłem inne ostrze i cięcie było idealne, ale niestety ostatnio strzeliło.

Szlifierkę kupiłem na Allegro za ok 250zł na promocji, teraz widze chodzą po ok 320zł.

Wiertarkę stołową dostałem w prezencie od taty. Jest to jakieś bazarowe ustrojstwo za poniżej 2 stówki i spisuje się super jak na moje potrzeby  :rolleyes:

chłopaki podrzućcie jeszcze info z jakiego drutu korzystacie (i będzie wszystko w jednym miejscu) :)

ten dental to się ceni pozdrawiam

Jest to drut spawalniczy 308Lsi o grubości 1,2mm. Na filmie wygląda to jakby był mega miękki ale tak nie jest. Jest to kawał cholery, przy użyciu miękkiego drewna ramię potafiło pękać lub wyrywało drucik gnący. Ja kupuję drut w prostych 1m kawałkach, ale jak macie drut na rolce to nie ma najmniejszego problemu. Prostujemy ostatnie 4cm zeby zrobić oczko i jedziemy z gięciem. Po wyjściu z "maszynki" wkrętka jest taka sama. Nie widać różnicy. 

Pozdr

M

• Like 5

O widzisz. Można, ale sproboj zrobić takim sposobem 30 wkretek z drutu 1,2mm. Zakładam że paluszki by ciut bolały :)

Pozdr

M

Ja stosuje takie wkrętki do najmniejszych kajtków i to działa. Nie mam chyba takich gum, żeby stosować takie grube wkręty;), jak będę miał to użyję twojego sposobu :).

Drut dostępny jest w małych szpulkach w hurtowniach dentystyczny po 5 zł za szpulkę (ok 5 g), grubości od 0,4 do 0,8. Na mniejsze wkrętki wystarczy na kilkadziesiąt szt. .

Edytowane przez GregorS

Hmmm...rozbraja mnie pisanie w stylu kolegi Lesiewicza....że niby on już na to wcześniej wpadł....a jak się pytali inni to nie bardzo był odzew...a tak wogóle to świetny pomysł na gięcie drutu :) moje gratulacje...

Kolego mi106 nie za bardzo wiem o czym piszesz.

• Like 1

Było go opisać wcześniej gdy ze 3 tygodnie glowkowalem jak to zrobić a nie jak już zrobiłem hehe :)

Pozdr

M

Melek ja takie na wkrętarce robiłem :D

mogłeś zapytać :D

Ponieważ masz dużego skilla w robieniu filmów więc nawet dobrze, że to zrobiłeś.

No i mamy drugie rozwiązanie. Odwrotność do pomysłu mela. U Darka rurka obraca się, zaś u mela nie. Z punktu technicznego, gdyby podpiąć silniki w obu rozwiązaniach, to mamy dwa różne rozwiązania. Część wspólna to rozciąganie  :lol: .

Teraz należy zrobić przyrządzik z silnikami, jakiś posuw dać i można robić na akord  :lol: .

Oba rozwiązania ciekawe i proste. Brawo.

• Like 1

Dzięki Darek. Uważam jednak ze mój sposób jest łatwiejszy i szybszy :D

U mnie zwoje wychodzą jednakowo i nie wymagają palca do "prowadzenia". Odrobina zmęczenia/zagapienie i końcówka drutu może ładnie rozciac palucha.

W moim przypadku raz, że nie trzeba elektronarzędzi a dwa jest to tak proste, że dziś mój Franek (3 lata i 1 miesiąc) zrobił wkrętke.

Nie mam dostępu do obróbki metali bo warsztat za słaby, ale zrobić moje ustrojstwo z metalu to można jechać nawet masowke.

Banjo nie sądzę że automatyzowanie przyspieszylo bardzo ten proces. Wydaje mi się że jest to tak szybkie ze byłby to przerost formy nad treścią. Można pomyśleć nad gientarka to wyrabiania oczek ale komuś się chce? Ja podczas prób i przy robieniu tego video narobilem tyle wkretek że mi na 2 sezony starczy a i garść kumplowi ostatnio dałem :)

Jak natkne się kiedyś na mniejszą rurkę to wywierce 3 dziurke w moim narzędziu, zamontuje kolejny haczyk i będę mógł trzaskac wkretki do mniejszych przynęt. Zajmnie mi to max 4min i narzędzie będzie przystosowane.

Pozdr

M

• Like 4