Skocz do zawartości

Nowelizacja ustawy "Prawo łowieckie"

Jano

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.newsweek.pl/polska/mysliwi-i-polowania-w-polsce-zmiany-w-prawie-lowieckim,artykuly,397318,1.html

"...Rewolucyjna zmiana, która może dotknąć każdego, dotyczy karania grzywną każdego, kto „utrudni lub uniemożliwi wykonywanie polowania”. Teoretycznie resort Jana Szyszko chce skierować przepis przeciwko organizacjom ekologicznym, które blokują plany myśliwych, ale w praktyce uderzy on wszystkich. Dlaczego? Wystarczy, że myśliwy uzna, że przebywający w lesie grzybiarz, fotograf czy spacerowicz spłoszyli mu zwierzę spod lufy. Każdy przypadkowy przechodzień za samą obecność nieopodal polującego na zwierzynę będzie mógł zostać ukarany mandatem.<...> Mało tego, myśliwi będą mogli także przegonić z ziemi jej właściciela. Chyba że ten udowodni przed sądem, że polowanie w pobliżu jego działki jest wbrew jego przekonaniom religijnym."

http://www.newsweek.pl/polska/mysliwi-i-polowania-w-polsce-zmiany-w-prawie-lowieckim,artykuly,397318,1.html

"...Rewolucyjna zmiana, która może dotknąć każdego, dotyczy karania grzywną każdego, kto „utrudni lub uniemożliwi wykonywanie polowania”. Teoretycznie resort Jana Szyszko chce skierować przepis przeciwko organizacjom ekologicznym, które blokują plany myśliwych, ale w praktyce uderzy on wszystkich. Dlaczego? Wystarczy, że myśliwy uzna, że przebywający w lesie grzybiarz, fotograf czy spacerowicz spłoszyli mu zwierzę spod lufy. Każdy przypadkowy przechodzień za samą obecność nieopodal polującego na zwierzynę będzie mógł zostać ukarany mandatem.<...> Mało tego, myśliwi będą mogli także przegonić z ziemi jej właściciela. Chyba że ten udowodni przed sądem, że polowanie w pobliżu jego działki jest wbrew jego przekonaniom religijnym."

Chory gość i chory kraj. Jest coraz gorzej. Codziennie niepokojące doniesienia.

Edytowane przez godski

Chory z wmówienia , zalewu poprawności oraz niezdrowych lewackich ideologii, regularnie indoktrynowany kraj..

Myśliwi są ok!

Zróbmy to samo na taką samą skalę jak oni , jesteśmy z tej samej parafii. Ciotowatym , ckliwym i odmóżdżonym - stanowcze nie.. :)

• Like 3

Po co takie coś odgrzewać? Jeśli chcesz wiedzieć jak jest naprawdę to zapytaj się bezpośrednio jakiegoś myśliwego  :D

• Like 1

Mało tego, myśliwi będą mogli także przegonić z ziemi jej właściciela. Chyba że ten udowodni przed sądem, że polowanie w pobliżu jego działki jest wbrew jego przekonaniom religijnym."

Jeśli ginekolog może się powoływać na "klauzulę sumienia" to właściciel ziemi na której trwa polowanie też, i może myśliwego pognać  :P

Zaznaczam że mój komentarz dotyczy rozwiązania a nie tego czy polować czy nie, nie mam nic przeciwko polowaniom ale z rozsądkiem. 

I rozwiązania ministra (za przeproszeniem) strzelania do zubrów a już nie daj Bóg do wilków uważam za idiotyczne. A warto zapoznać się z całym artykułem, rozwiązania ministra są poj......ne, nie liczy się fachowość a legitymacja partyjna  :angry: - wraca stare ? 

• Like 1

Z jednej strony gospodarz na swoje pole myśliwych nie wpuści a z drugiej strony po odszkodowanie za straty w uprawach do tych samych myśliwych rękę wyciągnie. Taki paradoks :)

Nie jestem myśliwym, nie sympatyzuje też z nimi. Pomysły ministra środowiska są powalone. Ale to należy zauważyć...

Jeśli ginekolog może się powoływać na "klauzulę sumienia" to właściciel ziemi na której trwa polowanie też, i może myśliwego pognać  :P

Zaznaczam że mój komentarz dotyczy rozwiązania a nie tego czy polować czy nie, nie mam nic przeciwko polowaniom ale z rozsądkiem. 

I rozwiązania ministra (za przeproszeniem) strzelania do zubrów a już nie daj Bóg do wilków uważam za idiotyczne. A warto zapoznać się z całym artykułem, rozwiązania ministra są poj......ne, nie liczy się fachowość a legitymacja partyjna  :angry: - wraca stare ?

A kiedy odeszło?

• Like 2

Wszędzie wszyscy o tym piszą, mówią, a tak naprawdę oprócz jakiś nędznych artykulików nie ma żadnych informacji popartych konkretami, tak żeby zacząć od źródła i samemu się przekonać o co w tym wszystkim chodzi  :D

"Resort środowiska pracował wiosną nad zmianami w Prawie łowieckim, które, jak pisze „Gazeta Wyborcza”, konserwują już istniejące myśliwskie przywileje, takie jak możliwość zabierania dzieci na polowanie, strzelanie trującą środowisko ołowianą amunicją,,

Idąc tą nowoczesną, prośrodowiskową, zieloną i jakże zachodnią logiką, my wędkarze zaraz za myśliwymi powinniśmy zrezygnować z trującego ołowiu i zapewne zabierania dzieci na nasze bestialskie rozrywki. Bardzo dobrze, że link został wklejony ... wy przebrzydłe konserwy, jak wam nie wstyd główek jigowych używać!!!! Wędzonych wędlin nie, palenia węglem nie, ołowiu też nie ... będą nam zaciskać kaganiec na każdym zakręcie, ale do interesów prowadzonych za granicą, udziałów w wielkich fabrykach trujących na masową skalę, wykorzystujących w Azji ludzi do pracy za miskę ryżu, farmaceutycznych goliatów testujących preparaty na zwierzętach - dziwnym trafem ten nasz wspaniały zachód nie koniecznie chce się przyznać, nikt też o dziwo się w mediach nie przypier****..., najwyżej ktoś gdzieś coś mamrotnie, ktoś gdzieś wspomni, ale żeby jakaś poważna manifestacja, nagłośnienie sprawy w gazetach? a w życiu ....

Jak by ze swoją ideologią newsweek siadł na wędkarstwie to by wam się prenumerowania w sekundę odechciało ...

Wybaczcie za dość ofensywną formę.

Edit: tak mnie jeszcze tknęło, stworzyli prawo które jak sam newsweek przyznaje - ma służyć przeciwko ekologom blokującym plany myśliwych (oczywiście dodając i uwypuklając to jak poszkodowany będzie zwykły kowalski) ... ciekawe ilu z was by płakało gdyby PZW udało się założyć kaganiec na kajakarzy i innych rekreacyjnych motorowodniaków którzy niejednokrotnie doprowadzili was do szału, często celowo psując wasze wędkowanie. Jak pismak chce to do wszystkiego się przypier.... byle tylko zdyskredytować, a ja grzyby i leśne spacery lubię i jak chodzę po lesie tak na polowanie ani myśliwego jeszcze w życiu nie natrafiłem.

Edytowane przez Panek
  • Like 12

• 1 rok później...