Skocz do zawartości

Pilica i okolica

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam jak tam woda w Pilicy, czysta, podniesiona? Interesuje mnie rejon Warki

Woda w Pilicy w Warce jest już całkiem fajna. Stan wody na tą chwilę wynosi 154 cm i przepływ 30,5 m3. (czujnik wody Białobrzegi.)

Byłem w zeszłym tygodniu na muchę i woda zaczyna ładnie żyć. Jakby co, to pytaj, jestem na bieżąco.

• 2 miesiące temu...

Panowie podbijam temat.

Zastanawiam się nad jakimś sobotnim wypadem nad Pilicę, może ktoś polecić jakieś w miarę dzikie miejsce z małą ilością ludzi/kajaków? Też takie żeby nie było zbyt płytkie?

Chodzi oczywiście o klenie, chociaż marzy się brzanisko....

Jest w ogóle sens drążyć ten temat czy wyrzucić go z głowy tak szybko jak się pojawił?

Jest w ogóle sens drążyć ten temat czy wyrzucić go z głowy tak szybko jak się pojawił?

Myślę, że Pilica i spontaniczny, jednorazowy wypad nad jej wody to nie jest dobre rozwiązanie tym bardziej przy tym stanie wody co teraz. Na Twoim miejscu odpuścił bym sobie a w zamian tego wybrał się nad inne, dwie mniejsze mazowieckie rzeki ;) Tam przynajmniej jest szansa na jakiś kontakt z rybkami 

• Like 1

Myślę, że Pilica i spontaniczny, jednorazowy wypad nad jej wody to nie jest dobre rozwiązanie tym bardziej przy tym stanie wody co teraz. Na Twoim miejscu odpuścił bym sobie a w zamian tego wybrał się nad inne, dwie mniejsze mazowieckie rzeki ;) Tam przynajmniej jest szansa na jakiś kontakt z rybkami 

To ja się podłączę pod temat, na co dzień (tak na prawdę co tydzień) :) łowię na Bzurze i okazjonalnie na Wkrze. Jakie rzeczki masz na myśli? Szukam alternatywy i urozmaicenia. 

Osobiście mam tak, że Bzura darzy częściej niż Wkra ale są to rybki zdecydowanie mniejsze. Z kleniowaniem zaczynam dopiero... Jestem zdecydowanie NOKILL, także można pisać śmiało, chociaż na priv. Chętnie też z kimś bym się ustawił na wyjazd. 

łowię na Bzurze i okazjonalnie na Wkrze. Jakie rzeczki masz na myśli? Szukam alternatywy i urozmaicenia. 

... i trzymaj się tej Bzury skoro darzy częściej :) To nie rzeka obfitości ale potrafi wynagrodzić cierpliwość, uwierz na słowo ;) 

Woda w Pilicy w Warce jest już całkiem fajna. Stan wody na tą chwilę wynosi 154 cm i przepływ 30,5 m3. (czujnik wody Białobrzegi.)

Byłem w zeszłym tygodniu na muchę i woda zaczyna ładnie żyć. Jakby co, to pytaj, jestem na bieżąco.

Jak tam z muchą na Pilicy?Udalo się coś podejść?

• 3 miesiące temu...

Znalazłem artykuł na tema Pilicy - Sulejów i okolice - plany na pogłebianie i regulację rzeki 

https://www.epiotrkow.pl/news/Pilica-w-Sulejowie-w-koncu-zostanie-poglebiona-,33564

Robert, za kilka dni wybory, ja tak zrozumiałem ten artykuł :-)

W Piotrkowie obecny burmistrz (co się prezydentem mianował) obiecuje Bugaj naprawić :-) 

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

Witam, odswiezam wątek. Z racji długiego weekendu w rodzinnych stronach, sezon przyszło mi otwierać na Pilicy. Mam do niej sentyment, stawialem tu swoje pierwsze wedkarskie kroki, jeszcze ze splawikiem :) Tym razem postanowiłem spróbować swoich sił w poszukiwaniu boleni, po około dwóch godzinach i oblowieniu kilku miejscowek, wreszcie udało się dostrzec aktywność tego gatunku. Efektowny atak na drobnice, w małym warkoczu. W drugim rzucie udało się skusić rybę do brania, pewnego, mocnego, jak na bolenia przystało. Ryba po braniu odjeżdża na dobre 15m, jest bardzo silna, lecz bardzo dobrze zapieta, udaje się ją wydobyć na brzeg. Szybkie mierzenie, forumowy stykacz, niestety nie mam ze sobą żadnego statywu, stąd bardzo słabe zdjęcie, niemniej ryba dała mi mnóstwo radości, tym bardziej że to pierwszy bolen z tej rzeki, a dla takiego amatora jak ja, całkiem niezły okaz - ręce się trzęsły :)

post-69305-0-88175500-1557064880_thumb.jpeg

• Like 10