Skocz do zawartości

Pilica i okolica

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo, odbywa się tarło uklei, jeśli interesują Cię bolenie, to dobry czas na połów, co do wysokości wody się nie wypowiem, w weekend będę w rodzinnych stronach(bialobrzegi-wysmierzyce), pewnie ruszę gdzieś z wędka, ale do tego czasu sytuacja może się zmienić o 180 stopni, reasumując, najlepiej przekonać się samemu :)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dzięki za info.

Pontonem na wioslach.

Silnik jak na razie bez testów zostawiony na jeziora.

No właśnie pewny nie jestem czy się da.

Google ma zdjęcia stare, sprzed kilku lat.

Gość od spływów twierdzi, że woda tak do pół uda/kolan.

Podany link twierdzi co innego.

Sam już nie wiem.

Dwa tygodnie temu płynąłem kajakiem i w wielu miejscach trzeba kajak pchać. Stan wody jest tragiczny w najlepszych dołkach widać dno przez wodę. Wszystkie zaczepy wyszły nad wodę na odcinku Maluszyn-Przedbórz o pontonie można zapomnieć jak jest dalej nie wiem. jeśli chodzi o ryby jest to najgorszy rok odkąd pamiętam prawdopodobnie ryba zeszła na niższy odcinek rzeki. Na YT są nawet filmiki jak chłopaki w okolicach przedborza bez problemów przejeżdżają koryto rzeki samochodami w poprzek. Być może ostatnie deszcze coś poprawiły ale naprawdę musi dobrze popadać by było lepiej. Nawet już głośno robi się o tragicznie niskim poziomie wody na zalewie sulejowskim.  

W okolicy Stobnicy, przy "wiszącym moście", w najgłębszym miejscu woda do pół łydki. Mizeria... :( Przed wczoraj próbowałem tam łowić, ale niestety, po pół godzinie liczna rodzina przyszła się wykąpać i nawet jeśli jakieś rybki były, to pochowały się.

Wyprawa skończona.

Stan wody różny. Najczęściej od kolan do pasa.

Kilka miejsc gdzie trzeba było wysiąść i popchnac.

Kilka takich po parę metrów głębokości.

Stan ryb do końca nie znany. Woda mocno zamulona, więc i ryb bardzo nie było widać.

Z wydlubanych.

Kilka kleni na smuzaka choć bez szału. 20-30 cm.

Jedno potężne branie u znajomego na kiju.

Wędka 5-15 wygięła się jak sołtys przed proboszczem.

Niestety po jakichś 15 minutach żyłka się poddała.

Łowienie z brzegu możliwe ale tylko w bardziej uczeszczanych kawałkach. Poza nimi chaszcze nie do przebycia albo na mocny masochizm.

Nastawienie głównie na klenie jeśli idzie o spinning.

• Like 1

Witam ja nad Pilicą sie wychowalem i powiem tak jak jest niski stan wody to proponuje elektryka sroba jak naj wyzej w gore wychodzisz lodka lub pontonem w gore rzeki a spowrotem splyw na elektyku co by sie na wioslach nie meczyc .Jeszcze jedna rada polecam z rana bo pozniej kajakow jak na autostradzie.

Edytowane przez michal7709

Prawie dwa dni. Start był w piątek późnym popołudniem, na miejsce dotarliśmy w niedzielę o 13.

Trasa most w Bialobrzegach "plaża" w Białej Górze.

Ponton to Kolibri 6 osobowy, 4 metry długi, modelu niestety nie pamiętam.

Drogą wyszło 20 km, więc myślę, że rzeką można spokojnie te 5 jeszcze dołożyć.

Im bliżej Warki tym kajaków faktycznie więcej, dużo więcej.

Na szczęście my plynelismy wolniej i to oni musieli nas omijać.

Nurt dość silny. W dół można rzece zostawić robotę, w górę bez silnika nie podchodz.

• Like 1

• 2 miesiące temu...