sneyks123 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Witam.Zabieram się za przezbrojenie starego jaxona, wędka ma chyba z 10 lat i wymaga renowacji.Rękojeść i blank zostaje, reszta won Zbroję pod spina. Współpraca z Zauberem. Kijek dość szybki, skrócony jakieś 3 cm od góry(dziadek szczytówkę wymieniał i mu nie wyszło )przeznaczenie to głównie gumy 10-15cm na główkach 10-20g albo woblery 7-15cm. Obecnie przelotek 6+1.Długość obecnie ~270cm, cw. realnie 15-60g. Wyważony w miarę ok(~8cm przed uchwytem kołowrotka) Chciałbym zrobić to porządnie i tu pojawia się moje pytanie.Ze spacingiem sobie poradzę, ale nie mam pojęcia jak dobrać rozmiary przelotek(albo nie umiem szukać ).Drugą rzeczą jest ilość przelotek, wydaje mi się że przy 7+1 kij lepiej by pracował, jak uważacie?Powiedzmy, że na zestaw przelotek chciałbym wydać max 80pln, więc chyba możemy się zabawić Ostatnia rzecz to rękojeść, foregrip jest z korka, dół z korkogumy oklejonej korkiem. Dziadek mówił żeby zostawić jak jest, ale wolałbym to jakoś ładnie zrobić, macie na nią jakieś pomysły? Chodzi o to żeby nie zmniejszyć zbytnio masy rękojeści, bo środek ciężkości się przesunie do przodu. Może trochę spiłować korkogumę i nałożyć ratan, zda egzamin? trudno w tym się robi? Zapraszam do dyskusji.Wszelkie uwagi mile widziane A oto pacjent, jakby co wstawię więcej zdjęć: Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Kolego jest wyszukiwarka tych tematów było dużo.Moje zdanie stare dobre wino i skrzypce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 http://jerkbait.pl/topic/15983-przezbrojenie-fabrycznego-kija/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 4 godziny pracy i blank gotowy do polerowania :)Najpierw usunięcie przelotek, omotki, potem szlif papierem 180, 240, 800. w weekend przyjdą komponenty i papier wodny do polerki. Za radą kolegi @Friko, wziąłem forecasty w rozmiarach V 30,20,12,8, L8x4 +f8 i dla pewności jeszcze v 16 i 25. Uchwyt DPS18, Edytowane 28 Listopada 2016 przez sneyks123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Dobra. Chwilę mnie nie było. Kijek już sprawdzony pod rybkami gripy drewniane. Przelotki forecast. Długość całkowita: 262cm. Waga 255g. wyważenie dokładnie pod stopką zaubera. Estetycznie.... no powiedzmy że po ciemku ujdzie na szczęście technicznie wszystko sprawne. Nic nie trzeszczy, nie klekota. Bardzo przyjemnie gnie się pod rybą. Przelotki myślę że dobrze rozstawione, jak myślicie? ps. chyba złapałem bakcyla... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Jak na jaxona, ugięcie przyzwoite. Już po Tobie, będzie następny, następny itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Aż się boję, bo jakoś przestały mi się podobać moje dragony.... zobaczymy, wakacje jeszcze trochę trwają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 No i mnie wzięło... Dziś rozebrałem starą muchówkę ABU garcia 7/8 do gołego blanku. Po rozebraniu, zdarciu lakieru i lekkim przycięciu, w ręce został mi blank 2,68m z bardzo głębokim ugięciem.. W zamiarze kijek pod średnie crankbaity i obrotówki. Jak wyjdzie to w jakiś przyzwoity sposób, to zabieram się za zrobienie trzech rzeczywiście wymarzonych kijów, ale to już będzie całkiem inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Jakie dokładnie opisy miała ta muchówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Szczerze to sie jakos mocno nie przyjrzałem. Z tego co pamiętam to w oryginale długość ~2,80 klasa A.F.T.M 7/8. Bordowy lakier, spiralny oplot z paska maty węglowej na całej długości blanku, wszystkie przelotki odwustopkowe, dwie największe z kółkiem ceramicznym, pozostałe druciane. Straszliwie niewygodna była, przeciążona z przodu niesamowicie, z resztą sama w sobie też była ciężka. Edytowane 9 Lipca 2017 przez sneyks123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Szczerze to sie jakos mocno nie przyjrzałem. Z tego co pamiętam to w oryginale długość ~2,80 klasa A.F.T.M 7/8. Bordowy lakier, spiralny oplot z paska maty węglowej na całej długości blanku, wszystkie przelotki odwustopkowe, dwie największe z kółkiem ceramicznym, pozostałe druciane. Straszliwie niewygodna była, przeciążona z przodu niesamowicie, z resztą sama w sobie też była ciężka.To powinien być z tego spinek taki ok 14g, ogarnie klenie, jazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Cóż.... Mam jednak wrażenie, że wyjdzie z tego coś odrobinę mocniejszego... Przed rozebraniem przeciągnąłem plecionkę przez przelotki i podwiesiłem rapale flat rap 16cm, masa 30g, widać było że jest to górny zakres. Zakładając że po obdarciu z lakieru kijowi troche cw spadło, myślę że wyjdzie coś do 25g jako max. Co świetne goły blank ugina sie pod własną masą przy wymachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Szkoda ze się nie przyjrzałeś. Zawsze zapisuj sobie dane (model) z kija zanim go oskrobiesz. Teraz nie wiadomo czy to kompozyt czy pełny węgiel, nie wiadomo z którego roku to kij, nie wiadomo ....Na pewno będzie dobry na casta. Po oskrobaniu, zdjęciu tych podwójnych omotek i dwustopkowych przelotek c.w. raczej wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 W tym momencie kijek oskrobany do gołego blanku, jutro szlifowanie i polerka. Pogiąłem go trochę i całkiem ciekawie sie zapowiada. Plan jest na zrobienie kija pod stałą szpulę do obsługi niewielkich woblerów, jakoś nie chcę się pchać w lekkiego casta.Poszukam jeszcze w starych katalogach abu tej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi