Skocz do zawartości
  • 0

Reanimacja baterii ???

garsijaaa

Pytanie

Siemano. Dostałem free coś takiego jak na foto poniżej. Koleś twierdzi że działał do końca lecz od kilku lat go nie używał i stał w garażu.  Podładowałem go deczko ale widzę że na spoczynku napięcie leci w dół. Otwarłem klapkę i zdjąłem koreczki gumowe. Otwory są bardzo małe i widać płyty ale nie widać przez nie jaki jest poziom elektrolitu. Wygląda mi to na zwykłego kwasiaka ( z opisu na nim też nic innego nie wynika). Więc co teraz? dolewać wody i próbować naładować? 

post-59525-0-09698300-1477933167_thumb.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rafale przed tobą zabawa z odsiarczaniem.

O ile płyty nie są uszkodzone mechanicznie

zdołasz go uratować.

Wskocz na forum Elektroda  :)  lub wpisz np:

odsiarczanie akumulatora. Znajdziesz gotowe

recepty.

Posiadam ładowarkę automatyczną Ctek'a, ona czyni takie zabiegi podobno. Interesuje mnie ten poziom elekrtolitu co z nim? dolewać wody nad płyty? czy to jakaś bateria w innej technologii jest? Jak już pisałem wcześniej, otworki sa małe, widać płyty ale konkretnie ile jest w nim elektrolitu, jaki poziom, niestety nie widać. I teraz czy dolewać tak aby je zakryć? 

• 0

Ładowarka po podłączeniu wykrywa go jako zwykły kwasowy nie agm. hmm. na obudowie też nie ma nic typu gel czy agm. A może inaczej, czy aku żelowe lub agm maja właśnie klapkę z korkami do otwarcia? Do nich raczej niec sie nie dolewa. Nie znam się na tym więc szukam odpowiedzi :)

Edytowane przez garsijaaa

• 0

Ładowarka po podłączeniu wykrywa go jako zwykły kwasowy nie agm. hmm. na obudowie też nie ma nic typu gel czy agm. A może inaczej, czy aku żelowe lub agm maja właśnie klapkę z korkami do otwarcia? Do nich raczej niec sie nie dolewa. Nie znam się na tym więc szukam odpowiedzi :)

klapkę z korkami mają i zwykłę kwasowe, to tylko obudowa zależna od producenta czy korki wkręcane czy pod klapką "zintegrowane".

Miał tak któyś z modeli Boscha, miały i bauery i inne firmy...