Jeziorm 1 Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Mam pytanie do znających temat - jakie firmy są godne polecenia, na jakie parametry zwracać uwagę i czy znacie zakłady w których bez obaw można zamontować taką wyciągarkę. Zależy mi na największej możliwej mocy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Jakie auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Tak na szybko; http://www.dragonwinch.com/?gclid=CjwKEAjw19vABRCY2YmkpO2OzTsSJAAzEt8sf1MNzlx6biWiCgPKpGnJZx57iGjZokjvs0iikHBBOxoCPQnw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Nissan terrano II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 To pozostajemy przy elektrykach , jedną firmę masz powyżej druga to ta http://www.warn.com.pl/?kategoria/samochodowe . Pozostaje kwestia płyty montażowej czy jest dostępna,ewentualnie kupno lub raczej dorabianie zderzaka do montażu wincha. Te dwie firmy są w miarę najpopularniejsze na naszym rynku. Uciąg zwiększy zblocze , pozostaje jeszcze kwestia liny stalowa kontra syntetyk i wybór ślizg czy rolki. Stalowa jest cięższa ale tańsza syntetyk lżejszy lecz droższy. Większość standartowo ma dwa piloty. I pamiętaj o pasie do opasywania drzew, szeklach adekwatnych do mocy wyciągarki. Pozostaje kwestia zawieszenia , te klamoty ważą i wypada założyć sprężyny i amory plus 100 kg , inaczej jest duża szansa na klapnięcie przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 W kwestii stalowa czy syntetyczna, z praktyki, praca ze stalową tylko w rękawicach. Do wszystkich lin, nie przełazić nad liną podczas wyciągania, rzucić na linę dywanik gumowy, koc czy co tam jest pod ręką. mały poradnik; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darogryf Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Pamiętaj jeszcze że od pewnego rocznika (tu nie pamiętam dokładnej daty mogę poszukać w papierach) wszystkie samochody do których jest coś montowane a wystaje to poza obrys samochodu musi mieć homologację do tego konkretnego samochodu. To samo dotyczy nowego zderzaka. Prosty przykład to orurowanie samochodu. Mało który samochód ma to zamontowane zgodnie z przepisami. Na stacji podczas przeglądów mało który diagnosta się tego czepia. Wszystko jest fajnie jak dojdzie do jakiego zdarzenia wtedy firma ubezpieczeniowa wyciągnie to "małe" niedociągnięcie i będziesz pan niezadowolony z obrotu sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 To pozostajemy przy elektrykach , jedną firmę masz powyżej druga to ta http://www.warn.com.pl/?kategoria/samochodowe . Pozostaje kwestia płyty montażowej czy jest dostępna,ewentualnie kupno lub raczej dorabianie zderzaka do montażu wincha. Te dwie firmy są w miarę najpopularniejsze na naszym rynku. Uciąg zwiększy zblocze , pozostaje jeszcze kwestia liny stalowa kontra syntetyk i wybór ślizg czy rolki. Stalowa jest cięższa ale tańsza syntetyk lżejszy lecz droższy. Większość standartowo ma dwa piloty. I pamiętaj o pasie do opasywania drzew, szeklach adekwatnych do mocy wyciągarki. Pozostaje kwestia zawieszenia , te klamoty ważą i wypada założyć sprężyny i amory plus 100 kg , inaczej jest duża szansa na klapnięcie przodu. Zblocze mam i to nie jedno, kilka dni temu zajechałem takie do 10 ton.( samo sie zajechało lina syntetyk ale w oplocie bo jak nabierze ziemi ta pleciona to raczej nie widzę żeby zbyt długo popracowała. Wybór ślizg czy rolki to zupełnie nie mam pojęcia. Trochę mnie przeraziłeś ta wymianą zawieszenia z przodu. Jeszcze się zastanowię bo najbardziej chciałbym wyciągarkę przenośną np ta- https://intertel.com.pl/pl/p/Wyciagarka-Spalinowa-EDER-Powerwinch-1800/809 ale cena mnie przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Pamiętaj jeszcze że od pewnego rocznika (tu nie pamiętam dokładnej daty mogę poszukać w papierach) wszystkie samochody do których jest coś montowane a wystaje to poza obrys samochodu musi mieć homologację do tego konkretnego samochodu. To samo dotyczy nowego zderzaka. Prosty przykład to orurowanie samochodu. Mało który samochód ma to zamontowane zgodnie z przepisami. Na stacji podczas przeglądów mało który diagnosta się tego czepia. Wszystko jest fajnie jak dojdzie do jakiego zdarzenia wtedy firma ubezpieczeniowa wyciągnie to "małe" niedociągnięcie i będziesz pan niezadowolony z obrotu sytuacji. Kto może stwierdzić czy wystaje poza obrys samochodu? Rzeczoznawca czy koleś na przeglądzie? Bo np po dzwonie to już nie będzie nic wystawało i ubezpieczalnia nic nie będzie miała do tego. ps. czy to wchodzi w ubezpieczenie OC auta, czy przy stłuczce wliczana jest uszkodzona wyciągarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Homologacji wymagają elementy montowane w samochodach wyprodukowanych od roku 2010, o ile dobrze pamiętam.Wyciągarka to wyposażenie dodatkowe i jako takie może być objęte ubezpieczeniem, jeśli zgłosisz je przy zawieraniu/przedłużaniu umowy.Z tym zawieszeniem, nie stresuj się, przy mechanicznych wymiana to właściwie standard, przy elektrycznych, raczej rzadkość.Zalinkowana przez Ciebie wyciągarka, to raczej do quada, nie do samochodu, uciąg raczej symboliczny. W wyciągarkach samochodowych warto zakładać uciąg co najmniej dwa razy dmc pojazdu, a jeśli masz dobrze zmotane autko to 3x, w nominale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Jedna z tańszych wyciągarek Dragona, do Terrano będzie ok, pod warunkiem, że w jakiś extrem się nie wpakujesz http://www.dragonwinch.com/wyciagarka-dwm-13000-hd,51,86.html Edytowane 1 Listopada 2016 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Bart kilka ostatnich dni testowałem tą wyciągarkę na dębach około 100 cm średnicy które wycinałem i powiem Ci że przeciągała do pionu każdą sztukę, naprawdę byłem w szoku jaką to ma moc, przy kilku ryzykownych stosowaliśmy bloczek ale sama w sobie jest konkretna. Dokładnie takie ma mieć przeznaczenie ta wyciągarka - uciąg drzew których nie jestem w stanie ściąć bez przekierowań. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 To zmienia postać rzeczy, do takiego zastosowania to bym tirfora kupił, przynajmniej drzewo na auto Ci się nie przewróci ... http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/11/22463.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 tirfor nie daje rady, nie mam całego dnia na jedno drzewo i energii żeby tym machać. Żeby drzewo poszło na auto to juz trzeba mieć talent, ale na youtube mozna zobaczyć sporo takich akcji pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi