Skocz do zawartości

Shimano Ultegra C2000HGS opinie

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ciche info, ze dostanę ta Ultegre w prezencie ;) A dopiero co kupiłem pare dni temu nowego Techniuma 1000FA i sie zastanawiam co lepsze. Ultegra kusi masa, wkrecana korba i nowsza konstrukcja. Technium sprawdzona i niezawodna konstrukcja.

I nie wiem co zostawić ;)

Edytowane przez Żbiku

A dopiero co kupiłem pare dni temu nowego Techniuma 1000FA i sie zastanawiam co lepsze. 

Nie ma co się zastanawiać. Nawet biorąc pod uwagę jakość nowych produktów to przy tak lekkim łowieniu ta Ultegra przetrwa wieczność. Radocha z kręcenia nią na pewno będzie większa niż "leciwym" Technium ;) 

Ze schematu wynika, że dobrze "nałożyskowany" jest jak na kołowrotek tej klasy, a z tego co widze i w knobie tulejki można zamienić na łożyska. Na pierwszy rzut oka można zauważyć, że od wyższych modeli różni się kabłąkiem, który w tym przypadku nie jest "one piece bail". Za tą kasę ciekawa pozycja.

Przyprowadziłem sobie C2000S z JP.

Jak do UL'a kołowroteczek fajny, do 5g-wej wklejki Major Crafta rozmiarowo i wagowo bomba.

Ale moja Ultegra przyjechała trefna. Podczas prób naprawienia jej wysypywały się po kolei łożyska pod pinionem "Ezo z UK" - czyli z chin ;)

Do tego mam wrażenie, że do rozmiarów C2000...do przekładnia od Biomastera 1000S (2011) jest troszkę za krótka i dosyć dziwnie to pracuje.

A na łożyskach piniona tudzież gdzieś na rotorze są jakieś tarcia - ja nie mogłem dojść gdzie.

Obawiam się, że rozmiary C2000 S / HGS nie pracują idealnie z racji nie dopasowania bebechów Bioma 1000S w innej budzie.

Ile razy oglądam jakiś filmik na YT z udziałem tej maszynki to jakiś rusek, ukrainiec, japoniec wspomina o jakichś niuansach pracy kołowrotka, a na dużej ilości filmików słychać jakiś szum...większy niż ten którego można się spodziewać w kołowrotku za te pieniążki.

Może Twoja będzie ok. Moja była felerna i podobne egzemplarze widziałem na YT... :/