Skocz do zawartości

Pytanie o obrotówki PPHU_ABC

szczupak12345

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, @radeqs, za podpowiedź

Tak się akurat składa, ?źe wytw?łrcę błystek ABC znam, lubię, a nawet jestem z nim spowinowacony...

Z powy?źszych względ?łw nie wypada mi się wypowiadać na temat dobrości błystek. Ale nie mogę przemilczeć, ?źe nie powstają one na tony w chińskich fabrykach przy u?źyciu sterowanych komputerowo maszyn. Są składane ręcznie, bo to raczej trudno przeskoczyć, z tych samych element?łw, z kt?łrych powstaje wiele zawodniczych, tajnych hendmejd?łw sprzedawanych spod lady.

Jedne z najlepszych nie hand made-?łw, bierz śmiało.

A czym są robione, nogami? :unsure:

Pisząc nie hand made-?łw miałem na myśli błystki nie powtarzalne wykonywane w domowym zaciszu w kilku no mo?źe kilkunastu egzemplarzach, a co by nie m?łwić o tych błystkach to są powtarzalne.

Co nie zmienia faktu, ?źe są super.

• 3 lata później...

Z tego co wiem to sklep prowadzi jedna osoba - pan Włodzimierz Nadzieja, twórca tych błystek. Oby nie, ale różne przypadki chodzą po ludziach, choroby, wypadki etc. Pozostaje nadzieja że wkrótce wszystko się wyjaśni bo błystki są pierwsza klasa i bardzo łowne.  

Mam jeszcze kilka z allegro (rozmiary 1-2), praca bardzo dobra, start od pierwszego zakręcenia tylko jakość niektórych powłok paletek słabsza po kilku sezonach pojawiły się zaśniedzenia i naloty, ale i tak polecam bo w cenie jakiej były to bardzo dobre wirówki, szkoda jeżeli by nie można już było nabyć...

Czy ktoś wie dlaczego zakupy w sklepie z błystkami ABC nie są możliwe ? Mają remanent czy zamknęli całkiem sklep ?

Pan Włodek zmaga się z problemami zdrowotnymi, ale wszystko wskazuje na to, że przejściowymi. Chętnych do zakupu błystek zachęcam do uzbrojenia się w cierpliwość - nie sądzę, by została nadużyta. W razie wyjątkowo pilnych i nie cierpiących zwłoki zapotrzebowań proszę o kontakt na priv - zobaczę, co da się zrobić.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia Panu Włodzimierzowi.Miałem kiedyś okazję porozmawiać telefonicznie z Panem Włodkiem.Powiem tak:obrotówki są według mnie lepsze od mepsików-to jednak tylko wabiki, ale opowieści o wedkarstwie Pana Włodzimierza to pasja i poezja.Gdyby nie fakt że dzwoniłem korzystając z przerwy w pracy,to przegadali byśmy cały dzień.

Jeszcze raz życzę zdrówka.

Te obrotówki naprawdę startują na poziomie Meppsów ? Przyznam, że jak na razie nie znalazłem niczego choćby porównywalnego. Effzettki owszem, są łowne, ale podczas łowienia w rzece trzeba je jakoś odpalić i powtarzać operację po każdej napotkanej przez blaszkę przeszkodzie.

Ceny ze sklepu internetowego są w miarę realne ? Bo jeśli tak, to są one naprawdę niewielkie jak na ręcznie robione przynęty.

Na poziomie Meppsów to w tych czasach startuje byle co. W dodatku byle co potrafi być sporo tańsze od  Jego Wysokości Meppsa i równie łowne. A już niektóre hendmejdy biją Meppsa na głowę.

Też tak myślałem, ale praktyka zweryfikowała. Meppsy trochę inaczej czuć na wędce, nie przygasają przy prowadzeniu po skosie względem nurtu, zaś po trafieniu w podwodną trawę szybko wraca im właściwa praca. Bywało minionego lata tak, że przez pół godziny obławiałem daną plażę przy użyciu różnej maści wirówek - bezskutecznie. Zmiana na Meppsika i po pierwszym, drugim rzucie trafiała się z danego miejsca ryba. Łowię na numeracje 1-4, chociaż jakaś 0ka też się u mnie znajdzie. Niestety bardziej kolorowe Meppsiaki kosztują 13-18 zł i tutaj chętnie dorwałbym coś tańszego.

No cóż, poczekam aż sklepik znów ruszy i zakupię coś dla testów.

Jak dla mnie błystki ABC nie mają konkurencji w tym przedziale cenowym a nawet wśród droższych błystek. Pan Włodzimierz tworzy je od kilkudziesięciu lat. Jedynie aszychminki według mojej opinii mogą mieć wyższe notowania ze względu na większą paletę wzorów i "dodatków" ale są znacznie droższe. Polecam szczególnie modele Cobra, Salar oraz nowość - dociążone Natala Bee.