Skocz do zawartości
  • 0

Silnik Mercury 15 four stroke - podnieść moc?

Pozio

Pytanie

Czy może ktoś z kolegów przerabiał temat zwiększenia mocy do 20 km? Wszystko w nich niby to samo  ( 15 i 20) pojemność kok tłoka , srednica nawet zawory do obydwu takie same jedyna różnica jaka znalazłem to 20-stka ma wyższe obroty przy swojej mocy.

załączam tabliczkę z silnika.

a przy okazji niby z znaczeń tego silnika wynika ze posiada ładowanie a u mnie nie ma to kwestia podłączenia kabli , czegoś dodatkowego ( regulator ) czy tyeż ten jednak nie posiada ladowania

pozdrawiam

post-63675-0-44806600-1477999687_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

yamaha też tak robi zwężka na gaźniku do rozwiercenia o jakieś 2mm średnicy i dysza a moduł ten sam .

brak paliwa i powietrza powoduje, że silnik nie może wkręcić się na obroty pod obciążeniem  proste ale skuteczne ;) koszty odblokowania zerowe przy yamaha, nie wiem czy Mercury ma zwężkę wydechu ale wątpię

• 0

yamaha też tak robi zwężka na gaźniku do rozwiercenia o jakieś 2mm średnicy i dysza a moduł ten sam .

brak paliwa i powietrza powoduje, że silnik nie może wkręcić się na obroty pod obciążeniem proste ale skuteczne ;) koszty odblokowania zerowe przy yamaha, nie wiem czy Mercury ma zwężkę wydechu ale wątpię

Piszesz o dwu czy czterosuwie? To subtelna różnica Edytowane przez esoxlucius1

• 0

Panowie, wyczytałem w instrukcji do mojego motoru że ma tą samą pojemność co 20-tka.

cc4b3499baacec9596679570595a4c09.png

Czy wie ktoś na czym polega zdjęcie blokady? Żywię nadzieję że to jakaś pierdoła typu zwężka w dolocie powietrza.

[emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Wojtek te kable nie idą czasem do diody przy silniku ?

Nie jestem pewien ale mogą to być kable do czujnika oleju w komorze silnika

Edit:

A luzzz nie powiększyłem zdjęcia - są zaślepione . Faktycznie kable wyprowadzone do ładowania ....

Tapatalkniete z iPhone 7

Edytowane przez puszek7
  • Like 1

• 0
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6837582376 np taki :) zielony masa do silnika i od niego do aku pod minus, czerwony + przedłużyć do aku - po drodze gniazdo bezpiecznika , pozostałe dwa w obojętnej kolejności pod dwa wychodzące z silnika , dziękuję idę spac Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Panowie proszę Was o drobną poradę. Ja także zmagałem się z problemem ładowania akumulatora. Pan na serwisie olejowym powiedział mi, że mój silnik Mercury 15 4T z 2010 roku nie posiada ładowania i za dorobienie tego chciał jakieś kosmiczne pieniądze, więc odpuściłem. Ale zgłębiając temat odkryłem, że w moim silniku wychodzą dwa zaślepione przewody, takie jak u kolegi WojtekCIN :) . Wychodzi więc na to, że muszę podpiąć jedynie regulator napięcia, a ponieważ nie jestem wogóle elektryczny moje pytanie: czy mogę podpiąć regulator dedykowany do innej marki silnika np:

https://allegro.pl/oferta/regulator-napiecia-do-silnika-zaburtowgo-parsun-15-8722500368

który posiada już pasujące wsuwki i odchodzi robota z obrabianiem kabli. Dodam tylko, że znalazłem oryginalny zestaw do Mercury 15-20 na allegro za jedyne 890 zł :o , a na jakiejś niemieckiej za 123 euro, chyba, że podpiąć inny wskazany przez kolegę powyżej za 37 z l z allegro?

Edytowane przez Olo1970