Skocz do zawartości
  • 0

echo kolor czy ?

Jarek Ciesielski

Pytanie

Witam!!

Pytanie moje brzmi?echo kolorowe czy b/cz.Obawiam sie,ze kolor pochlania znacznie wiecej energii i przy braku zródładoładowczegomoze zaistniec problem(np wypady pod namiot itp)Kolejna kwestia to gps w kombajnie,a moze raczej osobny.Ufajac waszemu doswiadczeniu zwracam sie o pomoc w/w temacie .Mam zamiar kupić Lawrenca 5x DSI Czytałem juz na ten temat na forum ale cały czs nekaja mnie watpliwosci.Moge sie poswiecic i wydac te kilka zlotych wiecej ale czy jest sens.Plywam zasadniczo po Wisle,+ 1-2 wypady skandynawskie w roku

A wiec drodzy koledzy czekam na wasze opinie Jaro ;)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I jeszcze 1 rzecz, ktora przypomnialem sobie przy ostatnim lowieniu...sonda moze przeszkadzac, np. wtedy gdy plywa sie z uporem maniaka szukajac jakichs ryb a brania sa tam, gdzie na sondzie nic nie widac..

No ale z 2 strony bez sondy nieraz nawet nie wiesz czego nie wiesz.. <_<

Gumo

• 0

Odpowiem na swoim przykładzie:

Lowrance LCX 17 M - na aku 17 Ah pływam 2 dni;

Lowrance LCX 28 C HD - na tym samym aku 2-3 godziny.

Co do map: dostępne są za ok. 400 zł mapy Wielkich Jezior Mazurskich a szkiery i fiordy to już Navionics i NathicPath, te ostatnie polecam, w Niemczech koszt ok. 100 euro.

Co do combo: na początku byłem jak najbardziej za. Ale jak trochę popływałem to z mojego doświadczenia wynika, że zdecydowanie wygodniej jest mieć osobno echo i osobno GPS. Czyli np. echo Lowrance (kolor czy mono to już Twoja decyzja)a GPS Garmina (np. 176c, 276c) z powodów, o których Kuba pisał powyżej B)

• 0

Odpowiem na swoim przykładzie:

Lowrance LCX 17 M - na aku 17 Ah pływam 2 dni;

Lowrance LCX 28 C HD - na tym samym aku 2-3 godziny.

Co do map: dostępne są za ok. 400 zł mapy Wielkich Jezior Mazurskich a szkiery i fiordy to już Navionics i NathicPath, te ostatnie polecam, w Niemczech koszt ok. 100 euro.

Co do combo: na początku byłem jak najbardziej za. Ale jak trochę popływałem to z mojego doświadczenia wynika, że zdecydowanie wygodniej jest mieć osobno echo i osobno GPS. Czyli np. echo Lowrance (kolor czy mono to już Twoja decyzja)a GPS Garmina (np. 176c, 276c) z powodów, o których Kuba pisał powyżej B)

Zaciekawiło mnie to, co napisałeś (wytłuszczone). Planuję zaopatrzyć się w niedalekiej przyszłości w dobre echo plus GPS i cały czas myślałem o combo.

Pomijając kwestie ceny oraz powodów, o których pisał Kuba -jakie są inne zalety posiadania dwóch oddzielnych urządzeń?

I jeszcze jedno pytanie: jaki akumulator polecilibyście do energożernego combo? Mam zamiar mieć to na łodzi na stałe, więc problemy z przenoszeniem odpadają. Czy to musi być żelowy, czy może być zwykły samochodowy?

• 0

Kiedyś okresowo korzystałem z Garmina 178c (combo). Teraz mam budżetowego Lowrance’a x96 i ręcznego Garmina 60cSX. Wygodnie (obsługa) przejrzyście i tanio. Garmina mogę dodatkowo używać w aucie, na pieszych wędrówkach, na rowerze etc.. Generalnie zestaw się sprawdza, jest bardzo energooszczędny, co ma duże znaczenie przy moim modelu wędkowania.

• 0

Pomijając kwestie ceny oraz powodów, o których pisał Kuba -jakie są inne zalety posiadania dwóch oddzielnych urządzeń?

I jeszcze jedno pytanie: jaki akumulator polecilibyście do energożernego combo? Mam zamiar mieć to na łodzi na stałe, więc problemy z przenoszeniem odpadają. Czy to musi być żelowy, czy może być zwykły samochodowy?

Combo przełączyłem na echo, w ten sposób mam cały monitor wykorzystany dla echa.

A jak płynę to częściej patrzę na GPS niż na echo. Poręczniej więc trzymać w ręku nieduży GPS. A jak dopływam do miejscówki to dopiero patrzę na echo.