Skocz do zawartości

Customy Pawła

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

brat bliżniak mojego Matagi:D pozdrawiam serdecznie! mega kosa! :)

NIe wiem jak Twój,ale mój już łowi kilka ładnych szczupłych i okoni wyholował :) Jeden w miare nadający się do prezentacji - bylo ich jeszcze kilka - może nawet naście   :) Fartowny kij jak widze ukręciłem   :)

Żeby nie było , nie ja wychlałem tego browara  :) 

post-52941-0-62807200-1481380023_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

W związku z tym ,że zbliża się sezon na trotkę  w moje ręce trafił kijek pewnej zacnej firmy 300cm do 60 gram. Lekko trzeba było go przerobić rękojeśc przelotki itp. Czytam opis producenta " bleble ble ble ble ble ble ....Korek AA+ a tu

Dobry ten korek  :) Taka mała ciekawostka ....

Ale nas robią w trąbę  :(

post-52941-0-98307500-1482488634_thumb.jpg

Żeby nie było , że sie nudzę , dwa kijki ostatnio trafiły do mnie na delikatny tuning...

Wklejeczka mikado oraz zacny Fenwick ...W obu przypadkach wlaściciele zażyczyli sobie wymianę przelotek na nowe. Ciężka mozolna praca , na początku zdzieranie lakieru ,którego chińskie rączki nie żalują :) Na przelotce ze stopką 7-8mm lakieru nalane na 2cm :(

Kilka fotek wrzucę jak to u mnie wygląda...

Czy to może przeróbka Mikado Lexus? Jeśli tak , to czy mogę prosić o zdjęcia i opis przeróbki? Pytam, bo chcę zbudować swój pierwszy kij na bazie powyższego.

Fotek nie ma ...kijek już u właściciela . U mnie przeróbka polegała na wymianie przelotek z oryginalnych ciężarów na minimy PB, oraz na wymianie złamanej szczytówki . Napisz co chcesz w nim przerobić , może cos podpowiem ...

Natomiast przerabiałem kilka już kijków mikado ,dla znajomych itp.  Robi się to dosyć  mozolnie bo  :

1. Demontujesz wszystko co znajduję się na blanku,łacznie z rękojeścią (badziewną jak cholera) - co do metody - masz na forum dużo informacji na ten temat.

2.  Szlifujesz i polerujesz blank

3. Wymieniasz wklejkę na troszkę twardszą - to naprawdę zmienia pracę kija - na plus oczywiście. Musisz tylko dobrac ją tak , żeby nie powstało prze sztywnienie w miejscu jej wklejenia.

4. Kupujesz set przelotek np minim, uchwyt jakiś korek bądz piankę i zbroisz na nowo po swojemu.

5. Na koniec cieszysz się z pierwszej zrobionej przez siebie wędki :)

I ot cała recepta na sukces :)

Pozdrawiam

Edytowane przez "Paweł"
  • Like 2

Czy to może przeróbka Mikado Lexus? Jeśli tak , to czy mogę prosić o zdjęcia i opis przeróbki? Pytam, bo chcę zbudować swój pierwszy kij na bazie powyższego.

Ja robiłem przeróbke mikado lexus do 10 gr.

Niedługo wrzuce pare fotek z opisem...do mojego watku.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Fotek nie ma ...kijek już u właściciela . U mnie przeróbka polegała na wymianie przelotek z oryginalnych ciężarów na minimy PB, oraz na wymianie złamanej szczytówki . Napisz co chcesz w nim przerobić , może cos podpowiem ...

Natomiast przerabiałem kilka już kijków mikado ,dla znajomych itp.  Robi się to dosyć  mozolnie bo  :

1. Demontujesz wszystko co znajduję się na blanku,łacznie z rękojeścią (badziewną jak cholera) - co do metody - masz na forum dużo informacji na ten temat.

2.  Szlifujesz i polerujesz blank

3. Wymieniasz wklejkę na troszkę twardszą - to naprawdę zmienia pracę kija - na plus oczywiście. Musisz tylko dobrac ją tak , żeby nie powstało prze sztywnienie w miejscu jej wklejenia.

4. Kupujesz set przelotek np minim, uchwyt jakiś korek bądz piankę i zbroisz na nowo po swojemu.

5. Na koniec cieszysz się z pierwszej zrobionej przez siebie wędki :)

I ot cała recepta na sukces :)

Pozdrawiam

Kusząca propozycja, szczególnie gdy chce się wykonać pierwszy kijek a istnieje duże ryzyko uszkodzenia drogiego blanku. Interesuje mnie poprawne rozmieszczenie przelotek.

Ja dobieram węglowe z np szczytowek feederków ....Wybieram jedną z pośród kilku ,ktorej twardość mi odpowiada i wklejam :) Pamiętajcie , że w większości mikadziaków szczytówki wkleja sie od góry - nie jak w teleskopie. To ważne - ponieważ jak bedziecie chcieli ją zdemontować to nie wciskajcie na siłę a wyciągajcie do siebie :0 Nie wiem jak dokąldniej to opisać . Trzeba podgrzać najlepiej suszarką do wlosów i wyciągnąc. Wklejam na przezroczysty poxipol. Ew zbyt duży rozmiar dolu wklejki szlifuję delikatnie papierkiem ,tak aby na wciść weszła do blanku. Co do rozmieszczenia przelotek - trzeba uważać nie każdy mikoado jest pancerny i jesli zrobićie spacing na Chińczyka , może być problem i cala Wasza praca pójdzie na marne . Kij pęknie i dupa blada ...czas kasa i dobry humor pojdzie się .....

Edytowane przez "Paweł"

W związku ze spora ilością priv dot. przezbrajania seryjniaków ,kilka rad średnio doświadczonego dlubacza. U większości kolegów pytających ,główną rolę gra niski budżet ...wielu z Was rezygnuję z przeróbki ulubionego zlamanego tudzież leciwego kija ,ponieważ boi się olbrzymich kosztów z tym związanych. A dla czego ? Otóż ciągle czytamy o japan style ,komponentach w chorych peniądzach , uchwytach po dwie paki ...a ja Wam mowię , że można bawić się w to naprawdę bardzo  skromnie i tanio :) Wiadomo nie uzyskamy flora z korka klasy B , nie uzyskamy efekt prac jak pracowni, tudzież perfekcyjnych budowniczych wędek z naszego forum,ale przy odrobinie pracy i cierpliwości  można uzyskać naprawdę fajny efekt. Mało tego, nakładem symbolicznym i odrobina pracy  nasz stary kij nabierze nowego życia :)  Do rzeczy :

Wiem ,że przez liczne grono perfekcjonistów mogę zostać odebrany jako heretyk i paprak (kij H rękojeść dzielona itp -ale tak lubię i tak robię dla siebie) ,ale nie o to chodzi...Generalnie chciałem pokazać jak najniższym kosztem można odnowić kijek . A przede wszystkim ,że nie kosztuję to aż tak wiele jak myślicie 

I tak jako przyklad polece np z ostatnio przerobiona dla siebie  na maxa po taniości Dawią Lexa. Kij 300cm do 60gram. 

Zaczynamy.

. KOMPONENTY

1. Korek - ok14 sztuk korka klasy B po 1,7zł za plasterek. 

2. Korkoguma 2sztuki ok 8zł 

3. 4 kawaleczki tygryska i ciemnego palonego po 3,5 -14zeta 

4. Uchwyt stary został z dawiy 

5. Lakier + Nici Lakier 12zeta nić 7 zeta z promocji w BRC. 

6. Przelotki z demobilu tzn z demontażu alconite od Y30 do L6 razem ze szczytem kupione za 45 zeta.

7. Pierścionki ozdobne z ringów hudraulicznych - za 3 sztuki zapłacilem 1,50zł

=================================================

Łącznie ok 115zł i to jest Panowie , Panie całkowity koszt materiałów do tego,a żeby wędka na nowo odżyła. 

Co do szlifowania i klejenia korka na rekojeść to jest tego mnóstwo tu na forum . Urządzenie do toczenia można samemu zrobić z wiertarki i ono w zupełności styknie .

Sposób wykonania opisałem wyżej . W razie pytań piszcie ,napewno pomogę radą ,jeśli będę mógł i moje nikle doświadczenie na to pozwoli.

A więc nie bac się i robić kijki!!! Zabawa fajna a radość i satysfakcja gwarantowana . Wiadomo na początku będę takie pasztety jak i moje wychodziły ,ale z czasem będziecie mogli robić naprawde kozackie projekty. 

post-52941-0-94367900-1483185259_thumb.jpg

post-52941-0-25930200-1483185276_thumb.jpg

post-52941-0-07117900-1483185291_thumb.jpg

post-52941-0-39424000-1483185306_thumb.jpg

post-52941-0-99391800-1483185318_thumb.jpg

post-52941-0-07314400-1483185337_thumb.jpg

Edytowane przez "Paweł"
  • Like 6

• 2 tygodnie później...

Fore troche bulowate  :D Sorry takie zboczenie  ;)

Podcialbym przod SKSS i zrobil fore tej samej dlugosci jak rear, i oczywiscie bardziej smukle  :)

Co Ty z tym bulwiastym :) HAhahah :) Jak wrócę, wrzucę fotę z poprawionym fore- faktycznie od razu po fotce go trochę stuningowałem  :0

• Like 1