Skocz do zawartości

Kołowrotek do jerkowania

atb69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem rozpocząć przygodę z jerkiem.

Zastanawiam się nad wyborem korby (stałoszpulowiec), na multik się narazie nie przestawie.

Jerki max 50-60gr, cenowo te?ź ma być atrakcyjnie, nie chcę inwestować na początek (mo?źe mi się nie spodoba :unsure: ), max 200- 250zł, mo?źe być u?źywka

I tu mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie koleg?łw: jaki polecacie kołowrotek?

Stałoszpulowcem do d...y się jerkuje. Naprawdę warto przekonać się do multika. R?ł?źnica jest bardzo du?źa, z korzyścią dla multi. Uchwyt kija z multikiem jest do jerkowania zdecydowanie, by nie rzec: bez por?łwnania, wygodniejszy i zapewniający o niebo lepszą kontrolę nad przynętą.

Pzdr,

Fatso

Co kto lubi ... :unsure:

Ja zdania nie zmienię, mimo, ?źe od początku swojej kariery wędkarskiej łowię niemal wyłącznie na normalne kołowrotki i do nich przywykłem.

Dalej uwa?źam, ?źe do jerka jeno multik.

Natomiast jak ju?ź koniecznie , to Slammer jest spoko, choć za 250 zł trudno będzie ...

Pzdr,

Fatso

Otoz wlasnie o to sie rozchodzi...tym Pennem mozna robic rozne dziwne rzeczy i nie trzeba budowac wedziska specjalnie pod multik, tylko dokrecac go do wedek adekwatnych do tego co chce sie robic...

A co do roznych okreslen, przymiotnikow...no coz, ludzie lowia ryby kolowrotkami ze stala szpula i z ruchoma. Najprosciej wziac w/w Slammera (np) i multik i zobaczyc samemu.

Innej drogi nie ma...co sie komu spodoba...

...pamietam swego czasu na Zegrzu bylo kilku gosci, ktorzy nawet uzywali kreciola o st. szpuli trzymajac wedzisko z kolowrotkiem na gorze...

Gumo

A taaak! Tacy spece trafiają się wcale nie tak rzadko. Pewnie nauczyli sie łowić w sajedzinionnych sztatach i tak im zostało, nawet ze stałoszpulowcem.

Ale pare w łapach muszą mieć niezłą, taki moment obrotowy pokonać :lol:

Oni pewnie z tych, co to w palcach szynę skręcą. A wyćwiczyli się na otwieraniu browar?łw bez narzędzi :lol: :lol:

Pzdr,

Fatso

Ja przez 3 sezony jerkowałem stałoszpulowcem.

Najpierw był to Zauber 4000. Wytrzymał 3 lata normalnego u?źytkowania i 2 lata jerkowania (a mo?źe więcej?) jeszcze działa ale korbka lata jak szalona.

Teraz mam Slammera 360 i myślę ?źe spokojnie pociągnie znacznie dłu?źej.

Obsługiwałem nimi gł?łwnie Percha 14, fatso 10 i 14, Freestylera 14, Skinnera 20 i największe gumy jakie znalazłem w polskich sklepach.

Do tego Mikado Temptation Pilk 210cm do 300g plecionka 40lb i okazuje się ?źe nie ma rzeczy niemo?źliwych ;)

Ja te?ź jerkuje r?ł?źnie mam i multika i stałoszpulowca. Przy tej wadze jerk?łw kt?łre wymieniłeś spokojnie dasz rade stałoszpulowcem. Przy większych przynętach boli palec od plecionki :mellow: Ale proponował bym Ci nawinąć jednak 20lb, 30lb się mo?źe dusić w przelotkach no i jest du?źa r?ł?źnica w rzutach w por?łwnaniu do multika gdzie plecionka jest prosta na przelotkach. No i tak jak inni Penn Slammer 360 :D

Pozdrawaim

Starsi u?źytkownicy pamiętają mo?źe Podwieczorek przy mikrofonie i niezr?łwnane monologi Andrzeja Rumiana. Oto jeden z nich: Zapytuje mnie Cezary W. z miejscowości Z.: Czy mo?źna złapać dyskretną chorobę od deski klozetowej? Odpowiadam: Owszem, mo?źna ale znam przyjemniejsze sposoby Podobnie jest z jerkowaniem stałoszpulowcem

U.

Jeśli nie wyjdziesz z przynętami powy?źej Slidera 10 to korbą dasz radę - młynek się nie rozsypie na pierwszym wyjeździe, linka palca Ci nie urwie i co tam jeszcze.

Ale jeśli zakładasz zakup całego zestawu specjalnie pod jerkowanie to nie widzę sensu inwestowania w zestaw pod stałoszpulowca.

Eeee tam.

Dramatyzujecie. Cię?źko mi sobie przypomnieć choćby jeden przypadek kiedy linka spadła z palca boleśnie pomimo mega sztywnego zestawu.

Jeśli trzyma się linkę na opuszce palca i się go prostuje zamiast dać spaść lince, to nic złego się nie dzieje...

Miałem okazję pobawić się multikiem i wcale nie chciał bym zamieniać uniwersalności mojego zestawu na coś o kilka procent wygodniejszego. A jeszcze nie słyszałem o zestawie kt?łrym mo?źna machnąć w miarę po ludzku sliderem 7 i Fatso 14

A jeszcze nie słyszałem o zestawie kt?łrym mo?źna machnąć w miarę po ludzku sliderem 7 i Fatso 14

Ja od 3 sezon?łw takiego u?źywam okuma VS + dragon destiny 40-80 ;) A nawet i spokojnie turbo jackiem największym rzucam :D

A co do gł?łwnej myśli wątku polecam multiplikator. Zestaw będzie l?źejszy co ma du?źe znaczenie przy dłu?źszym łowieniu na cię?źkie przynęty.

A jeszcze nie słyszałem o zestawie kt?łrym mo?źna machnąć w miarę po ludzku sliderem 7 i Fatso 14

Chyba nie m?łwisz powa?źnie. Multik?łw ogarniających taki zakres jest du?źo. Kij?łw te?ź nie brakuje. Reszta to raczej kwestia umiejętności i nastawienia do castingu.

Tak

Ok, nie jestem w takim razie na bie?źąco ;)

Tak czy inaczej, mi stałoszpulowcem jest po prostu wygodniej.

Kiedyś się przymierzałem do multika i mi przede wszystkim nie pasowało to ?źe musiał bym obejmować dłonią cały kołowrotek. Stanowczo bardziej mi pasuje jak w łapie mam tylko chwyt ze stopką.