atb69 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam.Postanowiłem rozpocząć przygodę z jerkiem.Zastanawiam się nad wyborem korby (stałoszpulowiec), na multik się narazie nie przestawie. Jerki max 50-60gr, cenowo te?ź ma być atrakcyjnie, nie chcę inwestować na początek (mo?źe mi się nie spodoba ), max 200- 250zł, mo?źe być u?źywka I tu mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie koleg?łw: jaki polecacie kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Stałoszpulowcem do d...y się jerkuje. Naprawdę warto przekonać się do multika. R?ł?źnica jest bardzo du?źa, z korzyścią dla multi. Uchwyt kija z multikiem jest do jerkowania zdecydowanie, by nie rzec: bez por?łwnania, wygodniejszy i zapewniający o niebo lepszą kontrolę nad przynętą. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Bardzo fajnie sie jerkuje staloszpulowcem.Kup Slammera 360 i bedzie bardzo dobry.Nawin linke 20 lub 30 lb i bedziesz smigal az milo.Milego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Co kto lubi ... Ja zdania nie zmienię, mimo, ?źe od początku swojej kariery wędkarskiej łowię niemal wyłącznie na normalne kołowrotki i do nich przywykłem. Dalej uwa?źam, ?źe do jerka jeno multik. Natomiast jak ju?ź koniecznie , to Slammer jest spoko, choć za 250 zł trudno będzie ... Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Te?ź pomyślałem o Slammerze 360 i takim własnie bawiłem się pierwszymi jerkami. Mo?źna go te?ź potraktować jako kołowrotek przyszłościowy bo nie tylko do jerkowania będzie się nadawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Otoz wlasnie o to sie rozchodzi...tym Pennem mozna robic rozne dziwne rzeczy i nie trzeba budowac wedziska specjalnie pod multik, tylko dokrecac go do wedek adekwatnych do tego co chce sie robic... A co do roznych okreslen, przymiotnikow...no coz, ludzie lowia ryby kolowrotkami ze stala szpula i z ruchoma. Najprosciej wziac w/w Slammera (np) i multik i zobaczyc samemu.Innej drogi nie ma...co sie komu spodoba......pamietam swego czasu na Zegrzu bylo kilku gosci, ktorzy nawet uzywali kreciola o st. szpuli trzymajac wedzisko z kolowrotkiem na gorze... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 A taaak! Tacy spece trafiają się wcale nie tak rzadko. Pewnie nauczyli sie łowić w sajedzinionnych sztatach i tak im zostało, nawet ze stałoszpulowcem. Ale pare w łapach muszą mieć niezłą, taki moment obrotowy pokonać Oni pewnie z tych, co to w palcach szynę skręcą. A wyćwiczyli się na otwieraniu browar?łw bez narzędzi Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewer Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mo?źna te?ź Shimano Catana, m?łj znajomy 2 sezony tak łowił i dało się. Ale teraz ju?ź multikiem i castem wymiata, tak?źe to w Twoim przypadku kwestia czasu ?źeby sie przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 A wie ktoś mo?źe czy Slammer 360 wejdzie do uchwytu Alps'a 17? Jakiej długości Penn ma stopkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja przez 3 sezony jerkowałem stałoszpulowcem.Najpierw był to Zauber 4000. Wytrzymał 3 lata normalnego u?źytkowania i 2 lata jerkowania (a mo?źe więcej?) jeszcze działa ale korbka lata jak szalona.Teraz mam Slammera 360 i myślę ?źe spokojnie pociągnie znacznie dłu?źej.Obsługiwałem nimi gł?łwnie Percha 14, fatso 10 i 14, Freestylera 14, Skinnera 20 i największe gumy jakie znalazłem w polskich sklepach. Do tego Mikado Temptation Pilk 210cm do 300g plecionka 40lb i okazuje się ?źe nie ma rzeczy niemo?źliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktos Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja te?ź jerkuje r?ł?źnie mam i multika i stałoszpulowca. Przy tej wadze jerk?łw kt?łre wymieniłeś spokojnie dasz rade stałoszpulowcem. Przy większych przynętach boli palec od plecionki Ale proponował bym Ci nawinąć jednak 20lb, 30lb się mo?źe dusić w przelotkach no i jest du?źa r?ł?źnica w rzutach w por?łwnaniu do multika gdzie plecionka jest prosta na przelotkach. No i tak jak inni Penn Slammer 360 Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Starsi u?źytkownicy pamiętają mo?źe Podwieczorek przy mikrofonie i niezr?łwnane monologi Andrzeja Rumiana. Oto jeden z nich: Zapytuje mnie Cezary W. z miejscowości Z.: Czy mo?źna złapać dyskretną chorobę od deski klozetowej? Odpowiadam: Owszem, mo?źna ale znam przyjemniejsze sposoby Podobnie jest z jerkowaniem stałoszpulowcemU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeśli nie wyjdziesz z przynętami powy?źej Slidera 10 to korbą dasz radę - młynek się nie rozsypie na pierwszym wyjeździe, linka palca Ci nie urwie i co tam jeszcze.Ale jeśli zakładasz zakup całego zestawu specjalnie pod jerkowanie to nie widzę sensu inwestowania w zestaw pod stałoszpulowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Eeee tam.Dramatyzujecie. Cię?źko mi sobie przypomnieć choćby jeden przypadek kiedy linka spadła z palca boleśnie pomimo mega sztywnego zestawu.Jeśli trzyma się linkę na opuszce palca i się go prostuje zamiast dać spaść lince, to nic złego się nie dzieje... Miałem okazję pobawić się multikiem i wcale nie chciał bym zamieniać uniwersalności mojego zestawu na coś o kilka procent wygodniejszego. A jeszcze nie słyszałem o zestawie kt?łrym mo?źna machnąć w miarę po ludzku sliderem 7 i Fatso 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 A jeszcze nie słyszałem o zestawie kt?łrym mo?źna machnąć w miarę po ludzku sliderem 7 i Fatso 14 Ja od 3 sezon?łw takiego u?źywam okuma VS + dragon destiny 40-80 A nawet i spokojnie turbo jackiem największym rzucam A co do gł?łwnej myśli wątku polecam multiplikator. Zestaw będzie l?źejszy co ma du?źe znaczenie przy dłu?źszym łowieniu na cię?źkie przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 A jeszcze nie słyszałem o zestawie kt?łrym mo?źna machnąć w miarę po ludzku sliderem 7 i Fatso 14Chyba nie m?łwisz powa?źnie. Multik?łw ogarniających taki zakres jest du?źo. Kij?łw te?ź nie brakuje. Reszta to raczej kwestia umiejętności i nastawienia do castingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 http://www.rybi-ogon.pl/Ripper-Manns-M-100-NAT-p-2205.htmlA tym z gł?łwką rzucisz? ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Panowie, zaczynamy po raz setny (?)dyskusję o wy?źszości Świąt Bo?źego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy? Kolega prosił o poradę nt. stałoszpulowca… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Tak Ok, nie jestem w takim razie na bie?źąco Tak czy inaczej, mi stałoszpulowcem jest po prostu wygodniej.Kiedyś się przymierzałem do multika i mi przede wszystkim nie pasowało to ?źe musiał bym obejmować dłonią cały kołowrotek. Stanowczo bardziej mi pasuje jak w łapie mam tylko chwyt ze stopką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 A wie ktoś mo?źe czy Slammer 360 wejdzie do uchwytu Alps'a 17? Jakiej długości Penn ma stopkę Obawiam sie ze moze nie wejsc. Wchodzi na styk do Fuji DPS 18 i problemem nie jest dlugosc stopki a jej szerokosc. Tak wiec z 17 moze byc problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeśli Ci nie śpieszno, to dziś wieczorem sprawdzę.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeśli Ci nie śpieszno, to dziś wieczorem sprawdzę.Pzdr,Fatso Śpieszyć mi się nie śpieszy bo do 1 maja jeszcze trochę czasu. Tak wiec grzecznie poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Tak jak pisałem na wstępie na multik się nie zdecyduje, zostaje przy stałej szpuli. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Brakuje zaledwie 1-2mm, ale jednak brakuje. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi