Skocz do zawartości

ROSS FC FS 8'6 4 SPORT FISH

MaverikZagan

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem chciałbym zapytać szanowne grono kolegów czy ktoś miał doświadczenia z tymi kijami może użytkuję i podzieli się opinią fajna cena, na temat kołowrotków rossa nie trzeba rozmawiać są świetne a kije ?

model 8.6 4#

http://www.sport-fish.pl/ross-essence-p-1753.html

lub

http://www.sport-fish.pl/ross-essence-p-2426.html

Kolejne moje pytanie czy ktoś korzysta z tego sklepu i czy można śmiało dokonać zakupu ?

Pozdrawiam :D

Witam.

W komisie FF są w tej chwili wystawione trzy różne Ross'y przez jednego właściciela. Pewnie będzie mógł sporo powiedzieć jak się je użytkowało.

U Pana S.Guzdka byłem dwukrotnie osobiście - polecam. Sporo ma w swoim "pierdolniku" ... jak się jest osobiście to można wygrzebać dużo więcej niż to co ma wystawione w sklepie internetowym. Pan Stanisław to trochę mruk, ale jak się go pociagnie za język to zaczyna się solidnie rozgadywać - kopalnia wiedzy.

Pozdrawiam.

Witaj :)

Wiem wiem że są jestem na bieżąco z tym że jest 3,5,7 a mi zależy na kiju w klasie 4# taki urok bobru i kwisy że 3 za może okazać się za mało a 5 za dużo :P, potrzebuję uniwersalną 4 :) . Czyli można ze sprzedawcą porozmawiać :P

Zakupu możesz dokonać śmiało, brałem nie raz od Guzdka i wszystko było ok. 

Ja mam FS 8'6'' #3, bardzo fajny kij. Mogliby go lepiej uzbroić, ale to kij niskobudżetowy więc nie ma się co dziwić. Używam go do nimfy na małe rzeki i wcześniej na suchą, teraz mam inny kij więc ten robi jako zapas. 

Ta #3 nie będzie za słaba, wyciagnąłem na nią tęczaka 50cm, 45cm+ lipienie, potoki ~50cm. 

Kupiłem Rossa  FS 8'6'' #3 z ciekawości, w ciemno, sporo osób go chwaliło. W moim odczuciu jest to bardzo przeciążony, mało finezyjny kij,

który ciężko wyważyć kołowrotkiem poniżej 115g. Za grubo lakieru, omotek, za ciężkie przelotki.

Gdyby go przezbroić i odchudzić, kto wie... Uchwyt i rękojeść adekwatne do ceny, niestety. 

Jak na wędkę do suchej to akcja pałowata, a spodziewałem się akcji średniej z pełnym ugięciem - decyzja o sprzedaży zapadła go po 2 godz. machania. 

Wersja FX, którą oglądałem jakiś czas później w sklepie u p. Guzdka, to zupełnie inne wrażenie. Lekko, finezyjnie, dynamicznie. 

Posiadam Rossa FS 9' #6 do streamera, kij zostawia dużo lepsze wrażenie użytkowe.

Edytowane przez randomrodmaker

RX kosztuje 999 zł jest to już kwota za którą można kupić używany że tak powiem kij z innej stajni typu sage czy coś podobnego ostatnio w naszym dziale kolega wrzucił SAGE VPX chyba za 800 zł 4# :), muszę pomachać gdzieś przed zakupem bo 500 zł to też pieniądz i wydać bez sensu to odpada :)

• Like 1

A to ciekawe co piszesz Paweł, ja ten kij określiłbym jako średnio szybki, na pewno nie pałowaty. 

Zastanawiam się nad przezbrojeniem go - szczególnie korek mnie irytuje, a dodatkowo ostatnio po rybach przy odłączaniu zmarzniętymi rękoma pojechałem po przelotce i ją złamałem (przelotkę). Przy okazji wbiłem sobie ją dość głęboko w palec... 

Poważnie zastanawiałem się nad przejściem z kija EGO na Ross'a FS albo FC, podobnie jak Paweł @Maverik.

Po opiniach powyżej zastanawiam się - czy jeśli już zmieniać kij, to nie lepiej czasem pójść naprawdę w półkę wyżej? Bo w przypadku zmiany w ramach tej samej półki cenowej można chyba zbyt często się rozczarować.

Szklak odpada interesują mnie te modele ewentualnie w tej cenie co możecie ciekawego polecić przyznam się że w ten weekend łowiłem kijem kolgi sheakspear agility 8,6 4# kijaszek za 250 zł zrobił na mnie świetne wrażenie akcja medium, mimo tego że technika u mnie rzutowa jest jeszcze słaba łowiło mi się rewelacyjnie :)

Kacprze, na pewno warto przezbroić, bo tam coś nie grało z tzw. swing weight, choć pod rybą może i pracuje i trzyma dobrze, nie dałem mu szansy,

bo mnie zwyczajnie zmęczył.

Muszę dodać, że w owym czasie łowiłem niemal non stop Hardy Zenithem #5 i ten Ross miał być delikatną trójeczką do suchara.

Miałem wrażenie, że kupiłem kij w siódmej klasie, więc to być może jest kluczem do zrozumienia moich wrażeń i rozczarowania.

Wojciech, sporo dobrych kijów w dobrej cenie pojawia się na giełdzie,

trzeba sprawdzić, nie chciałbym też jednoznacznie negować, bo zdaję sobie sprawę, że to b. subiektywne.

Ja tylko czytam żadnej z w/w wędek nie miałem w rękach myślę że to też sprawa osobista rzucania techniki i upodobań może ja bym wzioł Rossa do ręki i był w niebie i cieszył się kijem za 499 zł , albo bym go sprzedał dwa dni po zakupie.

Witam.

Jeżeli Agility Ci odpowiadał to w podobnej półce cenowej jest też Robinson Diaflex 8'6#4.

Z tych dwóch kijów wybrałem właśnie Diaflexa, chociaż bez tuby a i kijków Shakespeare mam już kilka i wszystkie je bardzo lubię za to ile kosztują.

Dla mnie osobiście bez porównania dużo ładniejszy i lepiej leżący w ręku.

U Pana Staszka wygrzebałem właśnie z promocji ...

Pozdrawiam.

Mam od kilku lat FS 8,6 #3. I najlepiej mi pracuje pod linkami #4 (WF Greys Platinum, i DT SA GPX). Dobrze go mi wyważają cięższe młynki: okuma sierra 3/4 zamiennie z cabelas prestige II. Używam go do suchej. Lubię ten kij, i w moim odczuciu szybką pałą zdecydowanie nie jest. Jest ciut szybszy niż Greys GS2.

Na Bobrze, ale górnym (Marciszów-Janowice), fajnie się mi nim łowiło na suchą właśnie.

@MaverikZagan jeśli potrafisz "w miarę" rzucać to nie będziesz miał problemów z osiągnięciem tym kijem 15 metrów. Podczas połowu na suchą muchę rzuty dłuższe niż 15m są jakimś maleńkim procentem. Na Sanie też się sprawdzi, nie widzę żadnych przeciwwskazań. :)