Skocz do zawartości

VISION Big Daddy

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że koledzy też łowią na dziećkach. Zdawało mi się, że ja jako nie koniecznie pierwszy, ale jeden z nielicznych tam się zapuściłem z muchówką, bo wszyscy na mnie patrzyli jak na... wiadomo kogo, ale to pewnie przez mój niebanalny styl rzucania :lol: . Pozdrawiam i połamania panowie.

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kuba

Pikawa to takie ciche odpuszczenie niepotrzebnego ryzyka - u mnie wszystko ok - swoją normę 7-11 km przy wiosłach robię co drugi dzień w sezonie... B)

Co do pływadełka to mnie oświeciłeś tego nie wiedziałem - oj dostałem parcia na sprzęt… Znaczy się w pojedynkę też bezpiecznie popływam, to super... :D

Jeśli chodzi o rzuty to moje poprzednio podane wyniki są na siedząco z łodzi, tak mi się wygodnie łapie. Siedząc w dętce też dam radę, widziałem filmy na (Y) i jakoś tak mi blisko do „gościa” tylko nie te rybska a szkoda...

@minkof

Cześć

Dopiero teraz doczytałem Twoje pytanie odnośnie porównania linek BD i BM. W mojej opinii jedna i druga warta jest tego by ją mieć. Do streamera pod pstrąga lub inną rybcię gdzie wielkość przynęty sięga do 10cm wystarczy całkowicie BM. Daje swobodę rzutu i odpowiedniej prezentacji muchy. Warunek, przynęta max do umownych 10cm w moim przypadku idealnie przy streamerach 6-8cm.

BD to już typowa artyleria, wali się z tego bez ograniczeń. Małe, duże, bardzo duże - wszystko lata.

Różnica zasadnicza do linki BM to moc, której ta pierwsza tyle nie ma. Pierwsze rzuty BD to wyrywanie kija z łapy, głowica krótka i ciężka. Koniecznie trzeba się wstrzelać w zestaw zakładając, że mam dużą muchę (17-22cm). Mój zestaw to optymalne rozwiązanie jak dla mnie, może komuś nie przypasować. Linka #10 i kij #9. Największy problem to wyrwanie muchy z wody. Muszę podciągnąć przynętę do łodzi na około 1,5-2m linka + przypon 2,5-3m i płynnym ruchem wyrwać z wody przerzucając na drugą stronę burty. Kolejne przerzucenie do przodu a raczej położenie przynęty z linką płynnym energicznym ruchem, wysnuwa się wtedy cała głowica. To jest ten moment by zakotwiczoną głowicę poderwać energicznie z wody, ładując kij i oddać rzut. Mucha leci na około 15-18m czasami dalej. Mówię o płynnym działaniu, automatycznym w pozycji siedzącej. Na stojąco dalej o kilka metrów. Bez rewelacji. Wynika to raczej z jeszcze niedopracowanej techniki i wielkości użytej muchy. Jak dla mnie nie jest to łatwe. Sądzę, że większość w początkowym okresie będzie miała problemy. Na łodzi polecam kosz do zbierania sznura, mój to zwykły marketowy. Zasadne było by wkleić plastikowe druty-kolce jak w firmowych. Czasami sznur lubi sie plątać...

To co piszę są to moje prywatne spostrzeżenia i każdy z Was może inaczej potraktować ten temat. Wczoraj na bezrybiu kombinowałem z rzutami mając streamerka wielkość około 8cm. Noooo latało aż miło. Na młynku widziałem prześwity do podkładu. Jednak prezentacja muchy słaba. Głowica leci jak pocisk i tak też spada z muchą.

Chylę czoła przed Tymi Wszystkimi którzy jadą pełne 30m przy dużym streamerze...

Dzisiaj gdybym miał obecną wiedzę wybrałbym tylko BD, droga jednak warto.

Mam obie linki i przy moim wędkowaniu całkowicie wystarczą…

To tyle z mojej strony...

post-1149-1348915521,537_thumb.jpg

Andrzej - co do wyrywania much jest prosty trick - wysuwasz rękę do przodu z wędką, drugą sięgasz i łapiesz linkę tuż pod przelotką - płynnym ruchem wyrywasz z wody głowicę z muchą. Polecam opanować tą technikę, po wyrwaniu z wody dobrze zrobić coś między speyem a rolką i nie odrzucać do tyłu, a te 5-8 metrów linki wyłożyć na powierzchni prosto przed sobą. Bardzo ułatwia to wyrywanie tonącej linki, szczególnie gdy łowimy z bellyboata i niezbyt mamy możliwości manewru.

Co do 30m, też chciałbym kiedyś tak rzucać, nie wiem czy dożyję :D

Nie zmienia to fatu, że są magicy co to potrafią

A tak btw - dzisiaj miałem w ręce chyba najlepszą wędkę do takich łowów w karierze. Zrywa buty <_< coś czuję ze niedługo swoje powystawiam :mellow:

wręcz na V V :lol: :lol:

Vision Venus - #8 i #10. Takich zabaweczek jeszcze nie miałem, a z ciężkiego sprzętu swojego i kolegów przerzuciłem sporo.

Na razie tylko na sucho, ale już myślę jakby wejść w posiadanie, czy możliwość spróbowania tego na żywo, z linką. Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to będzie rewelacja do ciężkiego łowienia i bardzo dalekich rzutów.

Na razie jest #8 i 10, poczekajmy na #12 <_<

Wędka jest bardzo szybka, ale bez wrażenie papierowatości towarzyszącemu niektórym kijom. W sensie - bardzo szybka.

Tak z machania na sucho jest wrażenie, trzymania kawała mięcha w ręce, o sporej mocy.

Jak dla mnie takim fajnym gadżetem jest rękojeść - część z korkogumy, część z pianki, fajnie wyprofilowana. Wędka mówi przez rękę weź mnie :lol: :lol: :lol: a wersja blond z białym blankiem - no może to gadżeciaża jak ja skusić do kupienia kija 3x droższego niż ten co mam obecnie, za 5-6 razy tyle ile zapłaciłem <_<

Kuba stosuję ten knif co do wyrywania much jest prosty trick - wysuwasz rękę do przodu z wędką, drugą sięgasz i łapiesz linkę tuż pod przelotką - płynnym ruchem wyrywasz z wody głowicę z muchą....

Fakt ułatwia sprawę, jednak i tak odrzucam do tyłu i reszta jak pisałem. Brak wzorca w realu wymusił taką technikę. Daję radę, przy pierwszej okazji podglądnę jak to robisz w realu.

Te kursy nad wiślańską łączką treningową są coraz słynniejsze, jak tak dalej pójdzie to będziesz miał Kuba pół kalendarza zajęte kursami B)

Dzisiaj dwóch adeptów miotania kurczakiem ćwiczyło swoje umiejętności - było dobrze, nawet bardzo.

Moim zdaniem nie szło mi najlepiej (pewnie się nie znam), ale Pan Instruktor wie lepiej, nie brał pieniędzy, więc pewnie prawde gada :lol: . Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Kuba, w środę pewnie skocze po pracy na dziećki `szlifować` technikę :mellow:

Słuchaj - idzie ci bardzo zacnie. Jak na kogoś kto do tej pory łowił głównie na spławik i miał taki zestaw w ręce pierwszy raz to jestem pod wrażeniem. Ciasne pętle, kontrola nad nastoma metrami linki, linka z tyłu i z przodu na ogół tak jak być powinna.

Wiadomo - jak większość z nas - mnóstwo drobnych błędów. Jak na naście minut, nie lat doświadczenia to było bardzo dobrze. Grunt, to mieć z tego przyjemność, z bycia w stanie zapodania muszyska tam gdzie chcemy. Reszta - szlifowanie techniki, to jak dzielenie odcinka na pół - ile tysięcy razy tego nie zrobisz, zawsze można przez pół, do nieskończoności <_<

Grunt zeby było miło i ryby złowić, później to idzie z górki.

Czytam tak sobie o tych odleglosciach i powoli aczkolwiek nieuchronnie przychodzi mnie mysl sprzedazy calego ciezkiego i nie tylko arsenalu. Jak ktos jest zainteresowany muchowkami Guideline, Loomisa, Scotta czy CD, kreciolkami Orvisa, Sage, Ari T'Hart czy Abla prosze sie odezwac na priva.

Zostawie sobie dwie do nimfy :D

Bujo

• 11 miesięcy temu...

Cześć

Mała sugestia - miałem 10-11 i używałem jeden sezon z Xi3 9' #9. Gdybym jeszcze raz miał kupować tą linkę pod w/w patyk to zdecydowanie 9-10. Rzucanie było by przyjemniejsze...

Pozdrawiam

Właśnie z tym mam problem - mam kijek #9, ale pracuje on dobrze z linkami 10. Nie chcę następnego za lekkiego sznurka, ale nie chcę też przesadzić ...

Xi3 jest mocnym kijem dlatego kupiłem 10-11. Z pozycji czasu brałbym 9-10. Muchy miały długość 13-20 cm i więcej, po kilku godzinach machania rzuty gasły, zapał znikał. Technicznie ta linka wymaga większej koncentracji jak przy innych sznurach. Gubisz się z właściwym rozpoznaniem optymalnego punktu poderwania głowicy (pisał o tym Kuba). Ja swojej nie chciałem oszpecić mazakiem, pojechała gdzieś do ameryki południowej... Linka fajna tylko musi być dobrze dobrana do kija. Zdecydowanie polecałbym 9-10 jak masz kij #9 i dobrze lata z linkami #10. Przy 10-11 zestaw będzie na 100% mocno przeciążony, umęczysz się na dłuższą metę.