Skocz do zawartości

Tatula do ultralighta

Kacperfishing

Rekomendowane odpowiedzi

mi ona bardziej przeszkadza niz pomaga... 

może nie tyle sam glos bo ten jest mi zupelnie obojętny, ale terkoczacy hamulec w multiku wiąże się z pewnym niezbyt plynnym oddawaniem linki. Być może owa nieplynnosc nie ma wplywu na rybe i to jak zachowuje się hak w paszczy, ale... jak juz tak rozbieramy to wszystko na czynniki pierwsze to tak jak to widze... :P

• Like 3

Naprawdę Wam nie brakuje tego dźwięku jak ryba idzie na hamulcu?

Kiedy muruje w miejscu itd ?

Po to jest terkotka by byla ta informacja:)

Guzu, szczerze to podobne wrażenia mam na kciuku - w BFS ok, może nie ma świstu plecionki ale przy cięższym łowieniu słychać jak linka jest wybierana ze szpuli. Natomiast jesteś przecież w stanie odczuć co się dzieje z linką poprzez kontakt z nią. Pamiętaj, że to nie będzie ten sam terkotki, jak w stałoszpulowcu - np Ryoga brzmiała wręcz "plastikowo". Nie wiem jak w aldku, ale pewnie podobnie? Sławek, jak jest u Ciebie, jak wrażenia audio?

Guzu, szczerze to podobne wrażenia mam na kciuku - w BFS ok, może nie ma świstu plecionki ale przy cięższym łowieniu słychać jak linka jest wybierana ze szpuli. Natomiast jesteś przecież w stanie odczuć co się dzieje z linką poprzez kontakt z nią. Pamiętaj, że to nie będzie ten sam terkotki, jak w stałoszpulowcu - np Ryoga brzmiała wręcz "plastikowo". Nie wiem jak w aldku, ale pewnie podobnie? Sławek, jak jest u Ciebie, jak wrażenia audio?

Uzytkuje Aveta z glosna terkotka (jak mi sie zdarza pojechac na trolling sumowy)...

Mam tez Daiwa Shrapnel do trollingu niesumowego. Kapitalnia dziala ta terkotka w nim. Jak brzana jedzie po braniu to czekam. Konczy, zaczynam pompowanie ;)

Przy pstragach to szczerze powiem, ze sam nie wiem, bo tam zwykle ograniczam ruchy ryb na hamulcu do minimum...

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Marcin w aldku jest wyraźne trrrrrr miękkie takie z lekkim przytłumieniem wysokich częstotliwości jeśli już o audio chodzi :) w UL ma to moim zdaniem urok ale w innych multikach prawie nigdy mi się nie zdaża żeby ryba wybrała więcej niż 2-3m linki. Z terkotką byłoby to co najwyżej krótkie tr.tr.tr Takie to ryby się łowi :D

• Like 3

Uzytkuje Aveta z glosna terkotka (jak mi sie zdarza pojechac na trolling sumowy)...

Mam tez Daiwa Shrapnel do trollingu niesumowego. Kapitalnia dziala ta terkotka w nim. Jak brzana jedzie po braniu to czekam. Konczy, zaczynam pompowanie ;)

Przy pstragach to szczerze powiem, ze sam nie wiem, bo tam zwykle ograniczam ruchy ryb na hamulcu do minimum...

z tego co się orientuję to w AVET jest bardziej line alarm niz terkotka hamulca jako taka... 

To i ja się podepnę. Czy uważacie że aldebaran bsf to najlepszy wybór do najlżejszych przynęt? Przymierzam się do kupna czegoś po ul szukam, czytam, oglądam i o wasze opinie pytam.

To chyba nie jest jednoznaczna odpowiedź,że będzie najlepszy...ale stanowi jedną z lepszych propozycji w takiej a nie innej "niszy" cenowej,nie mniej przez chwilę nie miał konkurencji,ale od niedawna jest na rynku Revo Ltx BF8,który wygląda bardzo obiecująco.

• Like 1

Jak tak to T3 Air ...nie wiem nie miałem i nie ma zamiaru kupować,ale podobno...

...kupujesz i na dłuuugo masz spokój...????

Trochę to dziwne jest, że zachęcasz do kupna czegoś, czego nigdy nie używałeś i w dodatku zapewniasz że na dłuuuugo będzie miał spokój :lol:

Ale co ja tam wiem, może radosny optymizm to jest to coś ;)

Pozdrawiam!

• Like 3

Trochę to dziwne jest, że zachęcasz do kupna czegoś, czego nigdy nie używałeś i w dodatku zapewniasz że na dłuuuugo będzie miał spokój :lol:

Ale co ja tam wiem, może radosny optymizm to jest to coś ;)

Pozdrawiam!

U mnie zima już na całego,ale się nie daję i czytam ze zrozumieniem wpisy na forum bez zbędnych aluzji.Swoją trochę z ''przekąsem'' wypowiedzią ,wyprzedziłem fakty...bo padło pytanie co do Bait finesse i stwierdzenie cena nie gra roli...tok rozumowania nasuwa się jeden i jeden jest ''król'' :lol: :lol: :lol: .

T3 Air nie kupię,chociaż multik zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie po ''przemacaniu'',z prostego powodu,że posiadam T3 Sv i ta cena mi po prostu nie pasuje,oczywiście nic nie ujmując całej pieczołowitości z jaką ten multik zrobiono.Druga kwestia to też ocena subiektywna,że nie pasuje mi platforma T3 gabarytami pod multik do UL,nawet pomimo swojej super lekkości i ergonomii.Na tym kończę swoje subiektywne dywagacje.

Dla każdego UL będzie miało trochę inny wymiar i także różne preferencje nami rządzą,więc nie ma się co napinać...kupować,testować,wymieniać na inne model...może w końcu coś okaże się strzałem w 10.

Ps.Napisałem ,że potencjalny nabywca będzie miał na długo spokuj,bo wydaje mi się ,że już osiagnieto kres UL-owatości w multipikatorach i stan obecny będzie bardzo ciężko przeskoczyć jeszcze bardziej w ''dół'' co do gramatury obsługiwanych przynęt.

Edytowane przez Paavo
  • Like 2